Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. november 3. 12:08 Adat

Nincs elég fény, nem elég világosak a magyar lakások

A máltaiak és a portugálok után arányaiban a magyarok a laknak a legtöbben saját megítélésük szerint túl sötét lakásban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának közleményéből.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió lakosságának 4,9 százaléka tartotta problémának, hogy túl sötét lakásban lakik. A tagállamok közül Máltán volt a legmagasabb a lakásukkal elégedetlenek aránya, tízből egy máltai ítélte meg úgy, hogy sötét a lakása, de a portugálok (8,2 százalék), a magyarok (8 százalék) és a lettek (7,9 százalék) is a lakásuk fényviszonyaival elégedetlenebb európai nemzetek közé tartoztak az EU-SILC*European Union statistics on income and living conditions – az Európai Unió háztartási költségvetési és életkörülmény statisztikája. adatbázisa alapján.

Régiós összehasonlításban érdekes, hogy az EU-tagállamok közül  Szlovákiában egyenesen a legkevesebben (2,8 százalék, bár ez 2018-as adat), de Csehországban is csak 3,2 százalékban tartják problémának, hogy nem elég világos az ingatlan, amiben laknak. A Magyarországgal szomszédos országok közül Romániában, Horvátországban és Szlovéniában is uniós átlag alatt van azoknak az aránya, akik nem elégedettek a lakásuk fényviszonyaival.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-ban publikált részletesebb felmérést a magyar lakáskörülményekről. Eszerint 2015-ben a magyar lakosok kevesebb mint 40 százaléka volt elégedettek azzal az ingatlannal, amelyben lakott. A legtöbb probléma az épületek állagával és hőszigetelésével volt, a magyarok csaknem harmada ítélte úgy meg, hogy “a lakás állapota nem megfelelő”. Konkrétabban a lakás zsúfoltságát emelték ki (11 százalék), és azt, hogy a lakást nem tudják fenntartani (10,8 százalék). A megkérdezettek nagyjából tizede elégedetlen volt a szomszédaival vagy a környékkel.

2003 és 2015 között egyébként jelentősen nőtt a lakásukkal elégedetlenek aránya – bár a zsúfoltsággal és a rezsifizetéssel arányaiban már kevesebb embernek volt problémája -, ezért is érdekes, hogy a sötétségre panaszkodók aránya is minimális mértékben bár, de csökkent az uniós statisztikák szerint: 2005-ben még a magyarok tizede panaszkodott erre, a 2010-es években viszont már 8 százalék körül mozgott az elégedetlenek aránya.

Adat EU ingatlan lakás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Hajdu Miklós
2020. november 19. 13:46 Adat

A második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságot

Az ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Stubnya Bence
2020. november 19. 10:47 Adat, Világ

Lengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedik

Úgy tűnik, hogy jövőre a magyar minimálbér bruttója alig fogja meghaladni a lengyel nettó értékét.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki