Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Szeptember óta a visegrádi országok mindegyikéből aggasztó statisztikák érkeznek a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A lakosságarányos napi új esetszámok mindenütt megemelkedtek, ugyanakkor e mutató már egyik országban sem alkalmas a járvány dinamikájának leírására, mivel a koronavírus terjedési üteméhez képest a V4-ek túlságosan keveset tesztelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelcserélődtek a tesztelési szerepek EurópábanAz első hullámot hatásosan kezelő visegrádi régióban most kevésbé sikerült megfogni a járványt.

Az alábbi ábrasorozat első grafikonján, a napi új esetek alapján látható aggasztó trendekhez képest tehát vélhetően még súlyosabb a helyzet mind a négy országban. A második ábráról kiderül ugyanis, hogy a múlt hónap során mind a négy országban egyre inkább meghaladta a pozitív tesztek aránya azt az öt százalékos küszöböt, ami felett a naponta felderített fertőzöttek számából nem érdemes kiindulni a járvány jellemzésekor. Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy az új esetszámok felfutásánál még gyorsabban terjed a vírus a régióban, amire a pozitív tesztek arányának meredek növekedése utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria helyett most már sajnos Csehországot tekinthetnénk koronavírus labornakA régiós adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egy-két hét csúszással a cseh járványlefutást követi, és nem az osztrákot.

A járvány erejéről némi késlekedéssel, de pontosabb képet festenek a napi halálozási adatok. A harmadik grafikonon jól látszik Csehország tragikus helyzete, ahol az egymillió lakosra jutó halálesetek száma mellesleg már világszinten is kirívóan magas. A haláleseteket nézve Magyarországon is aggasztó mértéket öltött a járvány, a visegrádi országok közül a cseheket követően hazánkból érkeznek a legkedvezőtlenebb adatok. A szélesebb nemzetközi összehasonlítást nézve pedig már Magyarország is a 10-15 legfertőzöttebb ország között található az utóbbi napok halálozási statisztikái alapján.

 

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Jandó Zoltán
2021. február 23. 11:34 Adat

Nagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevet

Az amerikai cég elnevezte Alexának a virtuális asszisztensét, és a szülők világszerte úgy döntöttek, inkább más nevet választanak a lányuknak.

Fontos

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Avatar
2021. február 23. 16:24 Közélet, Pénz

Kinek kell megfizetnie a gyermekvállalást?

Ha az állam erősen támogatja a gyermeknevelést, attól az még nem válik jutalmazott tevékenységgé, csak kevésbé veszteségessé.

Avatar Avatar
2021. február 23. 09:35 Élet

Elkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?

Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.