Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Szeptember óta a visegrádi országok mindegyikéből aggasztó statisztikák érkeznek a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A lakosságarányos napi új esetszámok mindenütt megemelkedtek, ugyanakkor e mutató már egyik országban sem alkalmas a járvány dinamikájának leírására, mivel a koronavírus terjedési üteméhez képest a V4-ek túlságosan keveset tesztelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelcserélődtek a tesztelési szerepek EurópábanAz első hullámot hatásosan kezelő visegrádi régióban most kevésbé sikerült megfogni a járványt.

Az alábbi ábrasorozat első grafikonján, a napi új esetek alapján látható aggasztó trendekhez képest tehát vélhetően még súlyosabb a helyzet mind a négy országban. A második ábráról kiderül ugyanis, hogy a múlt hónap során mind a négy országban egyre inkább meghaladta a pozitív tesztek aránya azt az öt százalékos küszöböt, ami felett a naponta felderített fertőzöttek számából nem érdemes kiindulni a járvány jellemzésekor. Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy az új esetszámok felfutásánál még gyorsabban terjed a vírus a régióban, amire a pozitív tesztek arányának meredek növekedése utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria helyett most már sajnos Csehországot tekinthetnénk koronavírus labornakA régiós adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egy-két hét csúszással a cseh járványlefutást követi, és nem az osztrákot.

A járvány erejéről némi késlekedéssel, de pontosabb képet festenek a napi halálozási adatok. A harmadik grafikonon jól látszik Csehország tragikus helyzete, ahol az egymillió lakosra jutó halálesetek száma mellesleg már világszinten is kirívóan magas. A haláleseteket nézve Magyarországon is aggasztó mértéket öltött a járvány, a visegrádi országok közül a cseheket követően hazánkból érkeznek a legkedvezőtlenebb adatok. A szélesebb nemzetközi összehasonlítást nézve pedig már Magyarország is a 10-15 legfertőzöttebb ország között található az utóbbi napok halálozási statisztikái alapján.

 

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Hajdu Miklós
2022. november 23. 08:54 Adat, Világ

Derékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése Ukrajnában

Bizonyos ágazatokban meredeken csökkent a fizetések reálértéke Ukrajnában, a közszféra ugyanakkor viszonylag ellenálló a háborús inflációval szemben.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.