Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Szeptember óta a visegrádi országok mindegyikéből aggasztó statisztikák érkeznek a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A lakosságarányos napi új esetszámok mindenütt megemelkedtek, ugyanakkor e mutató már egyik országban sem alkalmas a járvány dinamikájának leírására, mivel a koronavírus terjedési üteméhez képest a V4-ek túlságosan keveset tesztelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelcserélődtek a tesztelési szerepek EurópábanAz első hullámot hatásosan kezelő visegrádi régióban most kevésbé sikerült megfogni a járványt.

Az alábbi ábrasorozat első grafikonján, a napi új esetek alapján látható aggasztó trendekhez képest tehát vélhetően még súlyosabb a helyzet mind a négy országban. A második ábráról kiderül ugyanis, hogy a múlt hónap során mind a négy országban egyre inkább meghaladta a pozitív tesztek aránya azt az öt százalékos küszöböt, ami felett a naponta felderített fertőzöttek számából nem érdemes kiindulni a járvány jellemzésekor. Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy az új esetszámok felfutásánál még gyorsabban terjed a vírus a régióban, amire a pozitív tesztek arányának meredek növekedése utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria helyett most már sajnos Csehországot tekinthetnénk koronavírus labornakA régiós adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egy-két hét csúszással a cseh járványlefutást követi, és nem az osztrákot.

A járvány erejéről némi késlekedéssel, de pontosabb képet festenek a napi halálozási adatok. A harmadik grafikonon jól látszik Csehország tragikus helyzete, ahol az egymillió lakosra jutó halálesetek száma mellesleg már világszinten is kirívóan magas. A haláleseteket nézve Magyarországon is aggasztó mértéket öltött a járvány, a visegrádi országok közül a cseheket követően hazánkból érkeznek a legkedvezőtlenebb adatok. A szélesebb nemzetközi összehasonlítást nézve pedig már Magyarország is a 10-15 legfertőzöttebb ország között található az utóbbi napok halálozási statisztikái alapján.

 

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Csehországon kívül egyelőre csak a járvány fékeződése érzékelhető a visegrádi régióban, bár Lengyelországban még ez is bizonytalan.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Hajdu Miklós
2020. november 19. 13:46 Adat

A második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságot

Az ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.