Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Szeptember óta a visegrádi országok mindegyikéből aggasztó statisztikák érkeznek a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A lakosságarányos napi új esetszámok mindenütt megemelkedtek, ugyanakkor e mutató már egyik országban sem alkalmas a járvány dinamikájának leírására, mivel a koronavírus terjedési üteméhez képest a V4-ek túlságosan keveset tesztelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelcserélődtek a tesztelési szerepek EurópábanAz első hullámot hatásosan kezelő visegrádi régióban most kevésbé sikerült megfogni a járványt.

Az alábbi ábrasorozat első grafikonján, a napi új esetek alapján látható aggasztó trendekhez képest tehát vélhetően még súlyosabb a helyzet mind a négy országban. A második ábráról kiderül ugyanis, hogy a múlt hónap során mind a négy országban egyre inkább meghaladta a pozitív tesztek aránya azt az öt százalékos küszöböt, ami felett a naponta felderített fertőzöttek számából nem érdemes kiindulni a járvány jellemzésekor. Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy az új esetszámok felfutásánál még gyorsabban terjed a vírus a régióban, amire a pozitív tesztek arányának meredek növekedése utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria helyett most már sajnos Csehországot tekinthetnénk koronavírus labornakA régiós adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egy-két hét csúszással a cseh járványlefutást követi, és nem az osztrákot.

A járvány erejéről némi késlekedéssel, de pontosabb képet festenek a napi halálozási adatok. A harmadik grafikonon jól látszik Csehország tragikus helyzete, ahol az egymillió lakosra jutó halálesetek száma mellesleg már világszinten is kirívóan magas. A haláleseteket nézve Magyarországon is aggasztó mértéket öltött a járvány, a visegrádi országok közül a cseheket követően hazánkból érkeznek a legkedvezőtlenebb adatok. A szélesebb nemzetközi összehasonlítást nézve pedig már Magyarország is a 10-15 legfertőzöttebb ország között található az utóbbi napok halálozási statisztikái alapján.

 

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.