Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Szeptember óta a visegrádi országok mindegyikéből aggasztó statisztikák érkeznek a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A lakosságarányos napi új esetszámok mindenütt megemelkedtek, ugyanakkor e mutató már egyik országban sem alkalmas a járvány dinamikájának leírására, mivel a koronavírus terjedési üteméhez képest a V4-ek túlságosan keveset tesztelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelcserélődtek a tesztelési szerepek EurópábanAz első hullámot hatásosan kezelő visegrádi régióban most kevésbé sikerült megfogni a járványt.

Az alábbi ábrasorozat első grafikonján, a napi új esetek alapján látható aggasztó trendekhez képest tehát vélhetően még súlyosabb a helyzet mind a négy országban. A második ábráról kiderül ugyanis, hogy a múlt hónap során mind a négy országban egyre inkább meghaladta a pozitív tesztek aránya azt az öt százalékos küszöböt, ami felett a naponta felderített fertőzöttek számából nem érdemes kiindulni a járvány jellemzésekor. Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy az új esetszámok felfutásánál még gyorsabban terjed a vírus a régióban, amire a pozitív tesztek arányának meredek növekedése utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria helyett most már sajnos Csehországot tekinthetnénk koronavírus labornakA régiós adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egy-két hét csúszással a cseh járványlefutást követi, és nem az osztrákot.

A járvány erejéről némi késlekedéssel, de pontosabb képet festenek a napi halálozási adatok. A harmadik grafikonon jól látszik Csehország tragikus helyzete, ahol az egymillió lakosra jutó halálesetek száma mellesleg már világszinten is kirívóan magas. A haláleseteket nézve Magyarországon is aggasztó mértéket öltött a járvány, a visegrádi országok közül a cseheket követően hazánkból érkeznek a legkedvezőtlenebb adatok. A szélesebb nemzetközi összehasonlítást nézve pedig már Magyarország is a 10-15 legfertőzöttebb ország között található az utóbbi napok halálozási statisztikái alapján.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.