Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 7. 12:17 Adat

A kötelező katonai szolgálatot a munkaadók úgy beárazták, mint a nőknél a szülést

A kötelező sorkatonaság a férfiak civil karrierjére nagyon komoly hatással volt, a munkaadók egyértelműen beárazták, hogy valaki szolgálat előtt állt, vagy már leszerelt – derül ki Háló Buda és Reizer Balázs kutatók nemrég megjelent tanulmányából. A magyarországi sorkatonai szolgálat utolsó két évében, azaz 2003-ban és 2004-ben

a bevonulók 20 százalékkal kevesebbet kerestek a szolgálatuk megkezdése előtt, mint azok, akik hasonló helyzetben voltak, de nem vonultak be.

 

 

 

A szolgálat lejártával ez a különbség eltűnt, sőt a leszerelt sorkatonák mintegy három százalékos bérelőnyre is szert tettek.

A kutatók szerint a szolgálatot teljesítők termelékenysége aligha javulhatott ilyen mértékben a hat hónapos sorszolgálati idejük alatt, vagyis valószínűleg nem ez a magyarázata a változásoknak. A jelenség hátterében inkább ahhoz hasonló diszkrimináció állhatott, mint ami gyakran a szülés előtt álló fiatal nőket sújtja. Nem szívesen alkalmazták a bevonulás előtt álló férfiakat, és ez az alacsonyabb bérekben is megnyilvánult. A szolgálat után azonban már nem volt okuk a cégeknek bérhátrányba tenni a leszerelt katonákat, így a különbség eltűnt.

Egy másik magyarázat szerint a sorkatonaság előtt vélhetően sokan dolgoztak a képességeikhez képest nem megfelelő cégnél vagy állásban. A szolgálat ezekből a helyzetekből kiutat jelenthetett, ezért könnyen lehet, hogy jellemzően azok mentek el katonának (illetve kevésbé igyekeztek megúszni a szolgálatot), akik úgy érezték, hogy többet is kereshetnének.

Mindenesetre a tanulmány szerint hosszú távon a sorkatonák foglalkoztatási kilátásai már nem voltak rosszabbak, mint a be nem vonuló férfiaké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat jövedelem munkaerő munkaerőpiac sorkatonaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.