Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 7. 12:17 Adat

A kötelező katonai szolgálatot a munkaadók úgy beárazták, mint a nőknél a szülést

A kötelező sorkatonaság a férfiak civil karrierjére nagyon komoly hatással volt, a munkaadók egyértelműen beárazták, hogy valaki szolgálat előtt állt, vagy már leszerelt – derül ki Háló Buda és Reizer Balázs kutatók nemrég megjelent tanulmányából. A magyarországi sorkatonai szolgálat utolsó két évében, azaz 2003-ban és 2004-ben

a bevonulók 20 százalékkal kevesebbet kerestek a szolgálatuk megkezdése előtt, mint azok, akik hasonló helyzetben voltak, de nem vonultak be.

 

 

 

A szolgálat lejártával ez a különbség eltűnt, sőt a leszerelt sorkatonák mintegy három százalékos bérelőnyre is szert tettek.

A kutatók szerint a szolgálatot teljesítők termelékenysége aligha javulhatott ilyen mértékben a hat hónapos sorszolgálati idejük alatt, vagyis valószínűleg nem ez a magyarázata a változásoknak. A jelenség hátterében inkább ahhoz hasonló diszkrimináció állhatott, mint ami gyakran a szülés előtt álló fiatal nőket sújtja. Nem szívesen alkalmazták a bevonulás előtt álló férfiakat, és ez az alacsonyabb bérekben is megnyilvánult. A szolgálat után azonban már nem volt okuk a cégeknek bérhátrányba tenni a leszerelt katonákat, így a különbség eltűnt.

Egy másik magyarázat szerint a sorkatonaság előtt vélhetően sokan dolgoztak a képességeikhez képest nem megfelelő cégnél vagy állásban. A szolgálat ezekből a helyzetekből kiutat jelenthetett, ezért könnyen lehet, hogy jellemzően azok mentek el katonának (illetve kevésbé igyekeztek megúszni a szolgálatot), akik úgy érezték, hogy többet is kereshetnének.

Mindenesetre a tanulmány szerint hosszú távon a sorkatonák foglalkoztatási kilátásai már nem voltak rosszabbak, mint a be nem vonuló férfiaké.

Adat jövedelem munkaerő munkaerőpiac sorkatonaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.