Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 1. 10:29 Adat

Nőtt az érdeklődés a magyar képzőművészet iránt, de a válság boríthatja a kedvező trendet

Régen látott magasságba nőtt tavaly az ezer lakosra jutó múzeumlátogatások száma a KSH statisztikája szerint. A múzeumok a 2019-es forgalomhoz hasonlót utoljára még az előző gazdasági válság előtt, 2006-ban tapasztalhattak, majd a recesszió mélyülésével egyre inkább eltűntek a látogatók, 2012-t követően viszont elkezdtek fokozatosan visszatérni. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a gazdasági ciklusok milyen erősen befolyásolták a múzeumok látogatottságát, nemcsak a 2008-as globális visszaesés időszakában, hanem az 1990-ben kialakult transzformációs válság során is.

 

 

A képzőművészet iránti érdeklődés gazdasági körülményektől való viszonylagos függése szembetűnő a színház előadások és a hangversenyek látogatottságához képest is. Sajnos a statisztikai hivatal ezekkel kapcsolatban csak 2008-tól kezdve biztosít összehasonlítható éves adatokat, mindenesetre a hangversenyek, de főleg a színházak közönségadatain kevésbé tükröződnek vissza a romló gazdasági tendenciák: az ezer lakosra jutó koncertlátogatások száma ugyan stagnált az ínségesebb években, de a színházi előadások népszerűsége ekkor is növekedni tudott. (Érdekes lenne a mozik forgalmát is figyelembe venni az összehasonlításkor, azonban 2011 és 2013 között nem áll erről rendelkezésre információ, így épp a válság hatásaival kapcsolatban aligha vonhatók le következtetések.)

 

 

A gazdasági ciklusoknak való kitettséget a múzeumok mellett a képzőművészeti szakma többi résztvevője is érzékeli. Az utóbbi néhány évben régen látott pezsgés indult a hazai műtárgypiacon, amiben a kedvező gazdasági helyzetnek is jelentős szerepe volt. A fellendüléssel jellemezhető években nemcsak a magángyűjtők, hanem a vállalatok is szívesebben költenek műtárgyakra vagy támogatnak művészeti programokat, míg recesszió idején ezek azok a kiadások, amelyek az elsők között hullanak ki az egyéni és céges költségtervekből, ahogy az 2008-ban és az utána következő néhány évben sok esetben meg is történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szakma, amiből nem lehet megélni, de néha hozza a milliókatMost induló cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a képzőművészet területén milyen megélhetési lehetőségek, finanszírozási formák vannak, vagyis hogyan keresi a pénzét egy átlagos művész.

Kérdés, hogy a mostani válság milyen hatással jár majd a művészekre, galériásokra és múzeumokra nézve. A 2020-as forgalmi adatok biztosan hatalmas zuhanásról tanúskodnak majd, hiszen a járványvédelmi intézkedéseknek megfelelően a múzeumok is bezárni kényszerültek az év jelentős részében. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a művészet iránti érdeklődés mégsem csökken olyan mértékben, mint a 2008-as recesszió során. Erre enged következtetni például, hogy több galéria is tartott sikeres online árveréseket a járvány kitörése óta. Vagyis lehet, hogy az elmúlt években megerősödött és nyitottabbá vált hazai műgyűjtői réteg, illetve a magyar szcénát övező figyelem fokozódása miatt kevésbé rázza majd meg a mostani visszaesés az ágazatot, mint a tíz-tizenkét évvel ezelőtti.

Adat képzőművészet művészet múzeum válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2021. január 16. 12:28 Adat

Románia már leelőzte a visegrádi országokat több ágazat termelékenységében

A mezőgazdaságot leszámítva Románia a versenyszféra termelékenységében jórészt felzárkózott a visegrádi országokhoz, és vannak olyan ágazatok is, ahol az élre tört.

Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

Még 2021-ben is romlik majd a helyzet a Világbank közgazdászainak becslése szerint.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Fontos

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.