Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 1. 10:29 Adat

Nőtt az érdeklődés a magyar képzőművészet iránt, de a válság boríthatja a kedvező trendet

Régen látott magasságba nőtt tavaly az ezer lakosra jutó múzeumlátogatások száma a KSH statisztikája szerint. A múzeumok a 2019-es forgalomhoz hasonlót utoljára még az előző gazdasági válság előtt, 2006-ban tapasztalhattak, majd a recesszió mélyülésével egyre inkább eltűntek a látogatók, 2012-t követően viszont elkezdtek fokozatosan visszatérni. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a gazdasági ciklusok milyen erősen befolyásolták a múzeumok látogatottságát, nemcsak a 2008-as globális visszaesés időszakában, hanem az 1990-ben kialakult transzformációs válság során is.

 

 

A képzőművészet iránti érdeklődés gazdasági körülményektől való viszonylagos függése szembetűnő a színház előadások és a hangversenyek látogatottságához képest is. Sajnos a statisztikai hivatal ezekkel kapcsolatban csak 2008-tól kezdve biztosít összehasonlítható éves adatokat, mindenesetre a hangversenyek, de főleg a színházak közönségadatain kevésbé tükröződnek vissza a romló gazdasági tendenciák: az ezer lakosra jutó koncertlátogatások száma ugyan stagnált az ínségesebb években, de a színházi előadások népszerűsége ekkor is növekedni tudott. (Érdekes lenne a mozik forgalmát is figyelembe venni az összehasonlításkor, azonban 2011 és 2013 között nem áll erről rendelkezésre információ, így épp a válság hatásaival kapcsolatban aligha vonhatók le következtetések.)

 

 

A gazdasági ciklusoknak való kitettséget a múzeumok mellett a képzőművészeti szakma többi résztvevője is érzékeli. Az utóbbi néhány évben régen látott pezsgés indult a hazai műtárgypiacon, amiben a kedvező gazdasági helyzetnek is jelentős szerepe volt. A fellendüléssel jellemezhető években nemcsak a magángyűjtők, hanem a vállalatok is szívesebben költenek műtárgyakra vagy támogatnak művészeti programokat, míg recesszió idején ezek azok a kiadások, amelyek az elsők között hullanak ki az egyéni és céges költségtervekből, ahogy az 2008-ban és az utána következő néhány évben sok esetben meg is történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szakma, amiből nem lehet megélni, de néha hozza a milliókatMost induló cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a képzőművészet területén milyen megélhetési lehetőségek, finanszírozási formák vannak, vagyis hogyan keresi a pénzét egy átlagos művész.

Kérdés, hogy a mostani válság milyen hatással jár majd a művészekre, galériásokra és múzeumokra nézve. A 2020-as forgalmi adatok biztosan hatalmas zuhanásról tanúskodnak majd, hiszen a járványvédelmi intézkedéseknek megfelelően a múzeumok is bezárni kényszerültek az év jelentős részében. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a művészet iránti érdeklődés mégsem csökken olyan mértékben, mint a 2008-as recesszió során. Erre enged következtetni például, hogy több galéria is tartott sikeres online árveréseket a járvány kitörése óta. Vagyis lehet, hogy az elmúlt években megerősödött és nyitottabbá vált hazai műgyűjtői réteg, illetve a magyar szcénát övező figyelem fokozódása miatt kevésbé rázza majd meg a mostani visszaesés az ágazatot, mint a tíz-tizenkét évvel ezelőtti.

Adat képzőművészet művészet múzeum válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.