Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 1. 10:29 Adat

Nőtt az érdeklődés a magyar képzőművészet iránt, de a válság boríthatja a kedvező trendet

Régen látott magasságba nőtt tavaly az ezer lakosra jutó múzeumlátogatások száma a KSH statisztikája szerint. A múzeumok a 2019-es forgalomhoz hasonlót utoljára még az előző gazdasági válság előtt, 2006-ban tapasztalhattak, majd a recesszió mélyülésével egyre inkább eltűntek a látogatók, 2012-t követően viszont elkezdtek fokozatosan visszatérni. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a gazdasági ciklusok milyen erősen befolyásolták a múzeumok látogatottságát, nemcsak a 2008-as globális visszaesés időszakában, hanem az 1990-ben kialakult transzformációs válság során is.

 

 

A képzőművészet iránti érdeklődés gazdasági körülményektől való viszonylagos függése szembetűnő a színház előadások és a hangversenyek látogatottságához képest is. Sajnos a statisztikai hivatal ezekkel kapcsolatban csak 2008-tól kezdve biztosít összehasonlítható éves adatokat, mindenesetre a hangversenyek, de főleg a színházak közönségadatain kevésbé tükröződnek vissza a romló gazdasági tendenciák: az ezer lakosra jutó koncertlátogatások száma ugyan stagnált az ínségesebb években, de a színházi előadások népszerűsége ekkor is növekedni tudott. (Érdekes lenne a mozik forgalmát is figyelembe venni az összehasonlításkor, azonban 2011 és 2013 között nem áll erről rendelkezésre információ, így épp a válság hatásaival kapcsolatban aligha vonhatók le következtetések.)

 

 

A gazdasági ciklusoknak való kitettséget a múzeumok mellett a képzőművészeti szakma többi résztvevője is érzékeli. Az utóbbi néhány évben régen látott pezsgés indult a hazai műtárgypiacon, amiben a kedvező gazdasági helyzetnek is jelentős szerepe volt. A fellendüléssel jellemezhető években nemcsak a magángyűjtők, hanem a vállalatok is szívesebben költenek műtárgyakra vagy támogatnak művészeti programokat, míg recesszió idején ezek azok a kiadások, amelyek az elsők között hullanak ki az egyéni és céges költségtervekből, ahogy az 2008-ban és az utána következő néhány évben sok esetben meg is történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szakma, amiből nem lehet megélni, de néha hozza a milliókatMost induló cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a képzőművészet területén milyen megélhetési lehetőségek, finanszírozási formák vannak, vagyis hogyan keresi a pénzét egy átlagos művész.

Kérdés, hogy a mostani válság milyen hatással jár majd a művészekre, galériásokra és múzeumokra nézve. A 2020-as forgalmi adatok biztosan hatalmas zuhanásról tanúskodnak majd, hiszen a járványvédelmi intézkedéseknek megfelelően a múzeumok is bezárni kényszerültek az év jelentős részében. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a művészet iránti érdeklődés mégsem csökken olyan mértékben, mint a 2008-as recesszió során. Erre enged következtetni például, hogy több galéria is tartott sikeres online árveréseket a járvány kitörése óta. Vagyis lehet, hogy az elmúlt években megerősödött és nyitottabbá vált hazai műgyűjtői réteg, illetve a magyar szcénát övező figyelem fokozódása miatt kevésbé rázza majd meg a mostani visszaesés az ágazatot, mint a tíz-tizenkét évvel ezelőtti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat képzőművészet művészet múzeum válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.