Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 1. 10:29 Adat

Nőtt az érdeklődés a magyar képzőművészet iránt, de a válság boríthatja a kedvező trendet

Régen látott magasságba nőtt tavaly az ezer lakosra jutó múzeumlátogatások száma a KSH statisztikája szerint. A múzeumok a 2019-es forgalomhoz hasonlót utoljára még az előző gazdasági válság előtt, 2006-ban tapasztalhattak, majd a recesszió mélyülésével egyre inkább eltűntek a látogatók, 2012-t követően viszont elkezdtek fokozatosan visszatérni. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a gazdasági ciklusok milyen erősen befolyásolták a múzeumok látogatottságát, nemcsak a 2008-as globális visszaesés időszakában, hanem az 1990-ben kialakult transzformációs válság során is.

 

 

A képzőművészet iránti érdeklődés gazdasági körülményektől való viszonylagos függése szembetűnő a színház előadások és a hangversenyek látogatottságához képest is. Sajnos a statisztikai hivatal ezekkel kapcsolatban csak 2008-tól kezdve biztosít összehasonlítható éves adatokat, mindenesetre a hangversenyek, de főleg a színházak közönségadatain kevésbé tükröződnek vissza a romló gazdasági tendenciák: az ezer lakosra jutó koncertlátogatások száma ugyan stagnált az ínségesebb években, de a színházi előadások népszerűsége ekkor is növekedni tudott. (Érdekes lenne a mozik forgalmát is figyelembe venni az összehasonlításkor, azonban 2011 és 2013 között nem áll erről rendelkezésre információ, így épp a válság hatásaival kapcsolatban aligha vonhatók le következtetések.)

 

 

A gazdasági ciklusoknak való kitettséget a múzeumok mellett a képzőművészeti szakma többi résztvevője is érzékeli. Az utóbbi néhány évben régen látott pezsgés indult a hazai műtárgypiacon, amiben a kedvező gazdasági helyzetnek is jelentős szerepe volt. A fellendüléssel jellemezhető években nemcsak a magángyűjtők, hanem a vállalatok is szívesebben költenek műtárgyakra vagy támogatnak művészeti programokat, míg recesszió idején ezek azok a kiadások, amelyek az elsők között hullanak ki az egyéni és céges költségtervekből, ahogy az 2008-ban és az utána következő néhány évben sok esetben meg is történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szakma, amiből nem lehet megélni, de néha hozza a milliókatMost induló cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a képzőművészet területén milyen megélhetési lehetőségek, finanszírozási formák vannak, vagyis hogyan keresi a pénzét egy átlagos művész.

Kérdés, hogy a mostani válság milyen hatással jár majd a művészekre, galériásokra és múzeumokra nézve. A 2020-as forgalmi adatok biztosan hatalmas zuhanásról tanúskodnak majd, hiszen a járványvédelmi intézkedéseknek megfelelően a múzeumok is bezárni kényszerültek az év jelentős részében. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a művészet iránti érdeklődés mégsem csökken olyan mértékben, mint a 2008-as recesszió során. Erre enged következtetni például, hogy több galéria is tartott sikeres online árveréseket a járvány kitörése óta. Vagyis lehet, hogy az elmúlt években megerősödött és nyitottabbá vált hazai műgyűjtői réteg, illetve a magyar szcénát övező figyelem fokozódása miatt kevésbé rázza majd meg a mostani visszaesés az ágazatot, mint a tíz-tizenkét évvel ezelőtti.

Adat képzőművészet művészet múzeum válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

A múlt héten még némi optimizmusra adtak okot a környező országok járványstatisztikái, de a friss tendenciák kevésbé bizalomkeltők.

Fontos

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.