Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 23. 12:18 Adat

Magyarország erőn felül költ a sportra

A sporttal és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kiadások súlya az összes kormányzati költéshez képest Magyarországon volt messze a legmagasabb az uniós tagállamok között 2018-ban.

Az Eurostat friss jelentése szerint a magyar kormány által elköltött pénz 2,1 százaléka kötődött ehhez a területhez, miközben ez az arány átlagosan csak 0,8 százalék volt az Európai Unióban. Az alábbi térképen jól látszik az is, hogy még a sportra arányaiban a második legtöbbet költő Észtország is csak 1,3 százalékos mutatóval rendelkezik, azaz jócskán lemarad Magyarországtól.

 

Ráadásul a 2018-at megelőző két évben a magyar állami költségvetés még nagyobb arányban, 2,4, illetve 2,5 százalékban fordította a forrásait a sport és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatások finanszírozására.

Az alábbi ábrán az is jól látszik, hogy az ágazatra eső költések aránya 2015 és 2016 fordulóján hirtelen emelkedett meg, miközben az uniós átlag a vizsgált 12 év során meglehetősen stabilnak bizonyult, 0,7-0,8 százalék körüli szinten mozgott (ahogy a magyar is, 2007 és 2014-15 között).

 

 

Az egy főre jutó sporttal és szabadidővel kapcsolatos kormányzati kiadások tekintetében már kevésbé áll előkelő helyen Magyarország, de a 113 eurós EU-átlagot még így is meghaladja a magyarországi 136 eurós érték.

Ennél magasabbat csak a gazdagabb észak- és nyugat-európai országok tudnak felmutatni.

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak az állam, az önkormányzatok is két kézzel szórják a pénzt versenysportraFőleg néhány megyeszékhelynél durvult el a pénzköltés a sportlétesítmények fenntartására. A lakosság egészségi állapota ettől biztosan nem lesz jobb.

Adat Eurostat kiadás költségvetés sport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Váczi István
2022. május 26. 10:16 Adat, Vállalat

Miért rengeteg a kényszervállalkozó, ha alig találni dolgozót?

Már nem a munkanélküliség, hanem a túlságosan kötött munkahelyi körülmények vesznek rá sokakat saját vállalkozás indítására - na meg persze a kedvezőbb adózás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 09:26 Vállalat

Alkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cége

Orbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.