Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 23. 12:18 Adat

Magyarország erőn felül költ a sportra

A sporttal és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kiadások súlya az összes kormányzati költéshez képest Magyarországon volt messze a legmagasabb az uniós tagállamok között 2018-ban.

Az Eurostat friss jelentése szerint a magyar kormány által elköltött pénz 2,1 százaléka kötődött ehhez a területhez, miközben ez az arány átlagosan csak 0,8 százalék volt az Európai Unióban. Az alábbi térképen jól látszik az is, hogy még a sportra arányaiban a második legtöbbet költő Észtország is csak 1,3 százalékos mutatóval rendelkezik, azaz jócskán lemarad Magyarországtól.

 

Ráadásul a 2018-at megelőző két évben a magyar állami költségvetés még nagyobb arányban, 2,4, illetve 2,5 százalékban fordította a forrásait a sport és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatások finanszírozására.

Az alábbi ábrán az is jól látszik, hogy az ágazatra eső költések aránya 2015 és 2016 fordulóján hirtelen emelkedett meg, miközben az uniós átlag a vizsgált 12 év során meglehetősen stabilnak bizonyult, 0,7-0,8 százalék körüli szinten mozgott (ahogy a magyar is, 2007 és 2014-15 között).

 

 

Az egy főre jutó sporttal és szabadidővel kapcsolatos kormányzati kiadások tekintetében már kevésbé áll előkelő helyen Magyarország, de a 113 eurós EU-átlagot még így is meghaladja a magyarországi 136 eurós érték.

Ennél magasabbat csak a gazdagabb észak- és nyugat-európai országok tudnak felmutatni.

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak az állam, az önkormányzatok is két kézzel szórják a pénzt versenysportraFőleg néhány megyeszékhelynél durvult el a pénzköltés a sportlétesítmények fenntartására. A lakosság egészségi állapota ettől biztosan nem lesz jobb.

Adat Eurostat kiadás költségvetés sport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Torontáli Zoltán
2021. október 24. 07:04 Adat

Mítosz vagy valóság, hogy Ausztriában olcsóbb az Aldi és a Lidl?

Sorozatunk újabb részében a nagy bevásárlással most azt a városi legendát teszteljük, miszerint Hegyeshalom után olcsóbb ugyanaz az élelmiszer.

Hajdu Miklós
2021. október 22. 16:22 Adat

Tombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhít

A román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Fontos

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.

Pálos Máté
2021. október 23. 18:28 Közélet

Hátrasorolják a romának tűnő feladótól jött leveleket a magyar önkormányzatok 

A figyelmeztetése után átmenetileg javul a helyzet, de gyorsan visszatérnek a diszkriminatív eljárásrendhez.