Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 23. 12:18 Adat

Magyarország erőn felül költ a sportra

A sporttal és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kiadások súlya az összes kormányzati költéshez képest Magyarországon volt messze a legmagasabb az uniós tagállamok között 2018-ban.

Az Eurostat friss jelentése szerint a magyar kormány által elköltött pénz 2,1 százaléka kötődött ehhez a területhez, miközben ez az arány átlagosan csak 0,8 százalék volt az Európai Unióban. Az alábbi térképen jól látszik az is, hogy még a sportra arányaiban a második legtöbbet költő Észtország is csak 1,3 százalékos mutatóval rendelkezik, azaz jócskán lemarad Magyarországtól.

 

Ráadásul a 2018-at megelőző két évben a magyar állami költségvetés még nagyobb arányban, 2,4, illetve 2,5 százalékban fordította a forrásait a sport és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatások finanszírozására.

Az alábbi ábrán az is jól látszik, hogy az ágazatra eső költések aránya 2015 és 2016 fordulóján hirtelen emelkedett meg, miközben az uniós átlag a vizsgált 12 év során meglehetősen stabilnak bizonyult, 0,7-0,8 százalék körüli szinten mozgott (ahogy a magyar is, 2007 és 2014-15 között).

 

 

Az egy főre jutó sporttal és szabadidővel kapcsolatos kormányzati kiadások tekintetében már kevésbé áll előkelő helyen Magyarország, de a 113 eurós EU-átlagot még így is meghaladja a magyarországi 136 eurós érték.

Ennél magasabbat csak a gazdagabb észak- és nyugat-európai országok tudnak felmutatni.

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak az állam, az önkormányzatok is két kézzel szórják a pénzt versenysportraFőleg néhány megyeszékhelynél durvult el a pénzköltés a sportlétesítmények fenntartására. A lakosság egészségi állapota ettől biztosan nem lesz jobb.

Adat Eurostat kiadás költségvetés sport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. június 16. 17:32 Adat, Világ

A magyarok lakhatási költségei nőttek a leginkább az unióban a 2015 előtti tíz évben

Az alacsony jövedelmű magyar háztartásokban a kiadások csaknem felét, a teljes lakosságnál pedig 40 százalékát tették ki 2015-ben a lakhatási költségek.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.

Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Áprilisban Magyarországon is érezhetővé vált, hogy valami nincs rendben az építőipari árakkal. Közel két éve nem mértek ekkora drágulást a szektorban.

Fontos

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.

Mészáros R. Tamás
2021. június 16. 05:55 Világ

A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

Bár a Huawei, a kínai űrprogram vagy a digitális jüan világszínvonalú technológiát sejtet, mélyebb elemzések szerint a kínai termelékenységnövekedés megtorpant - pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.