Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 23. 12:18 Adat

Magyarország erőn felül költ a sportra

A sporttal és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kiadások súlya az összes kormányzati költéshez képest Magyarországon volt messze a legmagasabb az uniós tagállamok között 2018-ban.

Az Eurostat friss jelentése szerint a magyar kormány által elköltött pénz 2,1 százaléka kötődött ehhez a területhez, miközben ez az arány átlagosan csak 0,8 százalék volt az Európai Unióban. Az alábbi térképen jól látszik az is, hogy még a sportra arányaiban a második legtöbbet költő Észtország is csak 1,3 százalékos mutatóval rendelkezik, azaz jócskán lemarad Magyarországtól.

 

Ráadásul a 2018-at megelőző két évben a magyar állami költségvetés még nagyobb arányban, 2,4, illetve 2,5 százalékban fordította a forrásait a sport és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatások finanszírozására.

Az alábbi ábrán az is jól látszik, hogy az ágazatra eső költések aránya 2015 és 2016 fordulóján hirtelen emelkedett meg, miközben az uniós átlag a vizsgált 12 év során meglehetősen stabilnak bizonyult, 0,7-0,8 százalék körüli szinten mozgott (ahogy a magyar is, 2007 és 2014-15 között).

 

 

Az egy főre jutó sporttal és szabadidővel kapcsolatos kormányzati kiadások tekintetében már kevésbé áll előkelő helyen Magyarország, de a 113 eurós EU-átlagot még így is meghaladja a magyarországi 136 eurós érték.

Ennél magasabbat csak a gazdagabb észak- és nyugat-európai országok tudnak felmutatni.

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak az állam, az önkormányzatok is két kézzel szórják a pénzt versenysportraFőleg néhány megyeszékhelynél durvult el a pénzköltés a sportlétesítmények fenntartására. A lakosság egészségi állapota ettől biztosan nem lesz jobb.

Adat Eurostat kiadás költségvetés sport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.