Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 17. 15:14 Adat

Tovább gyógyult a magyar és az európai autópiac júniusban

Normális körülmények között az újautó-eladások 22 százalékos csökkenése tragikus adat lenne, most viszont – a mögöttünk hagyott hónapok ennél is sokkal rosszabb számaihoz képest – egészen biztatónak számít. Áprilisban ugyanis 76, májusban 52 százalékkal kevesebb új személyautó talált gazdára az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Ez most tipikusan a félig teli – félig üres pohár esete. Ahogy az adatot közzétevő Európai Autógyártók Szövetsége írja, júniusban már mindenhol kinyitottak a kereskedések, az új kocsik iránti igény mégsem tért vissza a tavalyi szintre. Mivel ez az év további szakaszában sem várható, a Volkswagen kedden egy belső vállalati újságban azt közölte alkalmazottjaival, hogy a (mélyponthoz képest) növekvő megrendelések dacára idén nem vesz fel új embereket.

Vannak azonban pozitív vélemények is. „A javulás lassú, de nem annyira, mint ahogy gondoltuk. Úgy tűnik, hogy a július már az első majdnem normális hónap lehet” – nyilatkozta a Bloombergnek Jürgen Pieper, a Metzler Bank elemzője.

 

A javuló eredmények részben valószínűleg már a kormányzati programoknak köszönhetők, amelyek általában az elektromos és hibrid autók vásárlását ösztönzik. Különösen látványos volt ennek a hatása Franciaországban, ahol az uniós mezőnyben egyedüliként nőttek az eladások (1,2 százalékkal) tavaly júniushoz képest. A többi nagy nyugat-európai piacon viszont az uniós átlagot meghaladó csökkenést mértek*Olaszország -23,1 százalék, Németország -32,3 százalék, Spanyolország -36,7 százalék.. Idehaza az átlaghoz közeli, majdnem 24 százalékos volt a mínusz.

 

A Magyarországon is gyártó márkák közül az Audinak júniusban 24, az első félév egészében 33 százalékos csökkenést kellett elkönyvelnie, azaz pont harmadával kevesebb Audi kelt el idén fél év alatt, mint tavaly az első hat hónapban az uniós piacon. A Mercedes számai kedvezőbbek, júniusban 6, az első félévben 29 százalékos volt a visszaesés. (A Suzuki nem szerepel a statisztikában.)

Az első félévben az uniós újautó-piac 38 százalékkal esett vissza, míg a magyar 25 százalékkal. Idehaza június végéig 55 674 új autót helyeztek forgalomba, szemben a tavalyi első félév 74 541-es darabszámával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár ingyen is új villanyautót vihetnek haza a németek a nagyvonalú állami támogatásnak köszönhetőenJól járt a járvánnyal, aki új elektromos autóba szeretne ülni, az európai országok elképesztő autóvásárlási támogatásokba kezdtek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat autó autógyárak járvány új autó Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.