Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 17. 15:14 Adat

Tovább gyógyult a magyar és az európai autópiac júniusban

Normális körülmények között az újautó-eladások 22 százalékos csökkenése tragikus adat lenne, most viszont – a mögöttünk hagyott hónapok ennél is sokkal rosszabb számaihoz képest – egészen biztatónak számít. Áprilisban ugyanis 76, májusban 52 százalékkal kevesebb új személyautó talált gazdára az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Ez most tipikusan a félig teli – félig üres pohár esete. Ahogy az adatot közzétevő Európai Autógyártók Szövetsége írja, júniusban már mindenhol kinyitottak a kereskedések, az új kocsik iránti igény mégsem tért vissza a tavalyi szintre. Mivel ez az év további szakaszában sem várható, a Volkswagen kedden egy belső vállalati újságban azt közölte alkalmazottjaival, hogy a (mélyponthoz képest) növekvő megrendelések dacára idén nem vesz fel új embereket.

Vannak azonban pozitív vélemények is. „A javulás lassú, de nem annyira, mint ahogy gondoltuk. Úgy tűnik, hogy a július már az első majdnem normális hónap lehet” – nyilatkozta a Bloombergnek Jürgen Pieper, a Metzler Bank elemzője.

 

A javuló eredmények részben valószínűleg már a kormányzati programoknak köszönhetők, amelyek általában az elektromos és hibrid autók vásárlását ösztönzik. Különösen látványos volt ennek a hatása Franciaországban, ahol az uniós mezőnyben egyedüliként nőttek az eladások (1,2 százalékkal) tavaly júniushoz képest. A többi nagy nyugat-európai piacon viszont az uniós átlagot meghaladó csökkenést mértek*Olaszország -23,1 százalék, Németország -32,3 százalék, Spanyolország -36,7 százalék.. Idehaza az átlaghoz közeli, majdnem 24 százalékos volt a mínusz.

 

A Magyarországon is gyártó márkák közül az Audinak júniusban 24, az első félév egészében 33 százalékos csökkenést kellett elkönyvelnie, azaz pont harmadával kevesebb Audi kelt el idén fél év alatt, mint tavaly az első hat hónapban az uniós piacon. A Mercedes számai kedvezőbbek, júniusban 6, az első félévben 29 százalékos volt a visszaesés. (A Suzuki nem szerepel a statisztikában.)

Az első félévben az uniós újautó-piac 38 százalékkal esett vissza, míg a magyar 25 százalékkal. Idehaza június végéig 55 674 új autót helyeztek forgalomba, szemben a tavalyi első félév 74 541-es darabszámával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár ingyen is új villanyautót vihetnek haza a németek a nagyvonalú állami támogatásnak köszönhetőenJól járt a járvánnyal, aki új elektromos autóba szeretne ülni, az európai országok elképesztő autóvásárlási támogatásokba kezdtek.

Adat autó autógyárak járvány új autó Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.