Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 6. 16:25 Adat

Tízmilliárdokba került a budapesti kereskedőknek a két héttel hosszabb karantén

Úgy tűnik, hogy a Pest megyeiek maguk oldották fel május elején a kormány által akkor még érvényben tartott kijárási korlátozást. Legalábbis erre lehet következtetni a hétfőn közzétett kiskereskedelmi forgalom alakulását bemutató adatokból.

A fővárosban és Pest megyében két héttel később oldotta fel a kijárási korlátozást a kormányzat, mint az ország többi részében. Ennek megfelelően a kiskereskedelmi forgalom szempontjából ketté is szakadt az ország májusban: miközben a megyék többségében éves összevetésben már növekedést, vagy rosszabb esetben is csak enyhe csökkenést mutatnak a statisztikai hivatal (KSH) adatai, a fővárosban továbbra is rendkívül gyenge volt a kereslet. Így összességében egyébként országos szinten is csökkent a forgalom, 81 növekedést hozó hónap után zsinórban másodszor.

 

A statisztika legérdekesebb eleme talán az, hogy miközben Budapesten még májusban is közel negyedével maradt el a kereskedelmi volumen az egy évvel korábbitól, addig a – nehezen érthető okokból, de szintén – szigorúbban fogott Pest megyében az országos átlagnál is kedvezőbben alakultak a számok. Itt ugyanis májusban már kissé nőtt is a forgalom, ami mindössze a megyék harmadában fordult elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzések számaElég nehezen érthető a korlátozások Pest megyei fenntartása, mivel népességarányosan több megyében is jóval magasabb a fertőzöttek száma.

Persze a közép-magyarországi régió fővároson kívüli részében korábban is kisebb volt a visszaesés mértéke az országos átlagnál, aminek az ingázástól kezdve a Budapest környéki nagyobb üzletekig számos magyarázata lehet, a két héttel hosszabb korlátozás fényében így is érdekes a kifejezetten kedvező adat. A dolognak két magyarázata lehet:

  1. a Pest megyeiek vagy május második felében költöttek rengeteget, ami nagyon felhúzta az átlagot, vagy és ez tűnik valószínűbbnek
  2. a megyében élők május elejét követően kissé már kevésbé vették szigorúan a kijárási korlátozást, és többet jártak vásárolni is.

Ha így volt, annak a kereskedők örülhettek a legjobban, hiszen ez milliárdokkal nagyobb forgalmat hozhatott nekik. A fővárosiak például egészen biztosan tízmilliárdokkal kevesebbet hagytak a boltokban a két héttel hosszabb korlátozás miatt. A mostani 173 milliárd forintos költés tavaly májusinál 38 milliárddal kevesebb. Ha pedig nem negyedével, csak az országos átlagnak megfelelő 3 százalékkal esett volna a forgalom Budapesten, akkor is jó 30 milliárddal költöttek volna többet az üzletekben, mint így.

A legtöbb szegmensben egyébként látványosan elkezdett helyreállni forgalom, néhány terület azonban még mindig eléggé szenved. A ruha, a cipő, a könyv és a használtáru iránti kereslet például májusban is csak az egy évvel korábbi 50-60 százaléka volt, igaz áprilishoz képest ez is elég komoly előrelépés.

 

Miközben sok termék iránt épp most kezdett el újra emelkedni a kereslet, néhány területen ellentétes trend látható. Ezek jellemzően azok az áruk, amelyekből a koronavírus-járvány miatti pánik során a magyar háztartások is nagyobb készleteket halmoztak fel. A gyógyszerek forgalma például márciusban a megszokott másfélszerese volt, de úgy tűnik sokaknál még kitart az akkor vett C-vitamin, most ugyanis az egy évvel korábbinál jóval kisebb bevétele volt az ilyen üzleteknek. Ha nem is ilyen látványos, de hasonló a helyzet az élelmiszerüzleteknél is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden, amit a koronavírus magyarországi gazdasági hatásáról tudunkÖsszegyűjtöttünk néhány olyan grafikont, amelyekből látszik, milyen nagy változásokat okozott a járvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott a ruhakereskedelem, százával rúgták ki az embereket a boltokA kiskereskedelem egy részében tömegével küldték el március-áprilisban az alkalmazottakat, de a szektor más cégeinél ennél is több embert vettek fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat kiskereskedelmi forgalom koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.