Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Amíg nem érzékelték a járvány hatásait a saját hétköznapjaikban az emberek, addig nem is igazán érdeklődtek a koronavírus iránt, legalábbis ez derül ki, ha a Google Trends adatai mélyére ásunk. A betegségre vonatkozó internetes keresési forgalom szinte egyöntetűen március közepén csúcsosodott ki az európai országokban, amikor a kormányok többsége meghozta az első korlátozó intézkedéseket.

 


Érdemes azonban megfigyelni a márciusi csúcs előtti két kiugrást is. Az első, kisebb érdeklődési hullámot még január végén regisztrálta a Google az európai országokban, amikor egyrészt Vuhan városát lezárták, másrészt pedig felderítették az első Kínán kívüli fertőzötteket, például Franciaországban és az Egyesült Államokban. Ekkor még Müller Cecília magyar tisztifőorvos úgy értékelte a helyzetet, hogy “itt kicsi az esélye a járványnak”.

A vírust övező érdeklődés is lankadni kezdett a következő hetekben Európa-szerte, február végén azonban hirtelen hatalmasat ugrott a járvánnyal kapcsolatos keresési forgalom a legtöbb országban. Észak-Olaszországban ekkorra vált olyan súlyossá a helyzet, hogy a kormány vesztegzár alá helyezte az addig azonosított két gócpontot (az olaszokra vonatkozó görbe messze el is szakad a többi országétól ebben az időszakban), miközben már a környező országokban – Ausztriában, Horvátországban és Romániában – is megjelent a vírus.

A járvány és a vírus ellenében meghozott óvintézkedések Európában éppen akkor teljesedtek ki, amikor a kínaiak már úgy érezték, hogy túl vannak a pandémia nehezén. Március közepén az egyre fokozódó korlátozások mellett az észak-olaszországi kórházakból sokkoló felvételek érkeztek, és mint az a fentebbi ábrán is látszik, csúcsra jutott a koronavírust övező internetes érdeklődés. A rendkívüli állapotok bevezetésével több országban még április elejéig kitartott felfokozott keresési aktivitás a vírussal kapcsolatban, azonban ezt követően– egy-egy országban némi ingadozással – lassan mérséklődött a Google által mért forgalom.

Jól látszik a járvány nyomán sokkszerűen kialakuló, majd néhány hét alatt lecsengő információéhség más keresési kulcsszavakat nézve is. A magyar internetezők március közepe előtt a vírusfertőzés megelőzésével kapcsolatos tárgyakra – nevezetesen a maszkra és a fertőtlenítőre – is a fentebb már kiemelt időszakokban kerestek kampányszerűen.

 

Persze nagyrészt érthető a keresési forgalmak lecsengése az európai országokban, hiszen a járvány az elmúlt hetekben úgy tűnik, hogy megfékeződött. Vannak azonban olyan térségek, ahol még javában növekszik az aktív esetek száma, leginkább az amerikai kontinensen, például az Egyesült Államokban vagy Brazíliában. Az internetes keresési forgalmak ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a vírus már ezekben az országokban sem érdekli igazán az internetezőket – talán azért, mert ezekben az országokban a rengeteg eset ellenére sem beszélnek az átfogó lezárások visszaállításáról.

 

Pedig a járvány fellángolására minden esély megvan, Horvátországban például két hónapja nem regisztráltak annyi új fertőzöttet, mint csütörtökön. Kérdés, hogy a lankadó érdeklődéssel (már amennyiben elfogadjuk a keresési aktivitást ennek mércéjeként) mennyiben jár együtt a felelőtlenebb viselkedés, ami akár a második fertőzési hullám kialakulásához is vezethet.

Adat Google Trends internet internetes kereső koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Stubnya Bence
2020. október 24. 13:12 Adat

Lengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat dönt

Szeptemberben 17 ezer projekt indult be, ennél összesen is alig több új lakás épült Magyarországon 2018-ban.

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?