Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Amíg nem érzékelték a járvány hatásait a saját hétköznapjaikban az emberek, addig nem is igazán érdeklődtek a koronavírus iránt, legalábbis ez derül ki, ha a Google Trends adatai mélyére ásunk. A betegségre vonatkozó internetes keresési forgalom szinte egyöntetűen március közepén csúcsosodott ki az európai országokban, amikor a kormányok többsége meghozta az első korlátozó intézkedéseket.

 


Érdemes azonban megfigyelni a márciusi csúcs előtti két kiugrást is. Az első, kisebb érdeklődési hullámot még január végén regisztrálta a Google az európai országokban, amikor egyrészt Vuhan városát lezárták, másrészt pedig felderítették az első Kínán kívüli fertőzötteket, például Franciaországban és az Egyesült Államokban. Ekkor még Müller Cecília magyar tisztifőorvos úgy értékelte a helyzetet, hogy “itt kicsi az esélye a járványnak”.

A vírust övező érdeklődés is lankadni kezdett a következő hetekben Európa-szerte, február végén azonban hirtelen hatalmasat ugrott a járvánnyal kapcsolatos keresési forgalom a legtöbb országban. Észak-Olaszországban ekkorra vált olyan súlyossá a helyzet, hogy a kormány vesztegzár alá helyezte az addig azonosított két gócpontot (az olaszokra vonatkozó görbe messze el is szakad a többi országétól ebben az időszakban), miközben már a környező országokban – Ausztriában, Horvátországban és Romániában – is megjelent a vírus.

A járvány és a vírus ellenében meghozott óvintézkedések Európában éppen akkor teljesedtek ki, amikor a kínaiak már úgy érezték, hogy túl vannak a pandémia nehezén. Március közepén az egyre fokozódó korlátozások mellett az észak-olaszországi kórházakból sokkoló felvételek érkeztek, és mint az a fentebbi ábrán is látszik, csúcsra jutott a koronavírust övező internetes érdeklődés. A rendkívüli állapotok bevezetésével több országban még április elejéig kitartott felfokozott keresési aktivitás a vírussal kapcsolatban, azonban ezt követően– egy-egy országban némi ingadozással – lassan mérséklődött a Google által mért forgalom.

Jól látszik a járvány nyomán sokkszerűen kialakuló, majd néhány hét alatt lecsengő információéhség más keresési kulcsszavakat nézve is. A magyar internetezők március közepe előtt a vírusfertőzés megelőzésével kapcsolatos tárgyakra – nevezetesen a maszkra és a fertőtlenítőre – is a fentebb már kiemelt időszakokban kerestek kampányszerűen.

 

Persze nagyrészt érthető a keresési forgalmak lecsengése az európai országokban, hiszen a járvány az elmúlt hetekben úgy tűnik, hogy megfékeződött. Vannak azonban olyan térségek, ahol még javában növekszik az aktív esetek száma, leginkább az amerikai kontinensen, például az Egyesült Államokban vagy Brazíliában. Az internetes keresési forgalmak ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a vírus már ezekben az országokban sem érdekli igazán az internetezőket – talán azért, mert ezekben az országokban a rengeteg eset ellenére sem beszélnek az átfogó lezárások visszaállításáról.

 

Pedig a járvány fellángolására minden esély megvan, Horvátországban például két hónapja nem regisztráltak annyi új fertőzöttet, mint csütörtökön. Kérdés, hogy a lankadó érdeklődéssel (már amennyiben elfogadjuk a keresési aktivitást ennek mércéjeként) mennyiben jár együtt a felelőtlenebb viselkedés, ami akár a második fertőzési hullám kialakulásához is vezethet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Google Trends internet internetes kereső koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.