Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Amíg nem érzékelték a járvány hatásait a saját hétköznapjaikban az emberek, addig nem is igazán érdeklődtek a koronavírus iránt, legalábbis ez derül ki, ha a Google Trends adatai mélyére ásunk. A betegségre vonatkozó internetes keresési forgalom szinte egyöntetűen március közepén csúcsosodott ki az európai országokban, amikor a kormányok többsége meghozta az első korlátozó intézkedéseket.

 


Érdemes azonban megfigyelni a márciusi csúcs előtti két kiugrást is. Az első, kisebb érdeklődési hullámot még január végén regisztrálta a Google az európai országokban, amikor egyrészt Vuhan városát lezárták, másrészt pedig felderítették az első Kínán kívüli fertőzötteket, például Franciaországban és az Egyesült Államokban. Ekkor még Müller Cecília magyar tisztifőorvos úgy értékelte a helyzetet, hogy “itt kicsi az esélye a járványnak”.

A vírust övező érdeklődés is lankadni kezdett a következő hetekben Európa-szerte, február végén azonban hirtelen hatalmasat ugrott a járvánnyal kapcsolatos keresési forgalom a legtöbb országban. Észak-Olaszországban ekkorra vált olyan súlyossá a helyzet, hogy a kormány vesztegzár alá helyezte az addig azonosított két gócpontot (az olaszokra vonatkozó görbe messze el is szakad a többi országétól ebben az időszakban), miközben már a környező országokban – Ausztriában, Horvátországban és Romániában – is megjelent a vírus.

A járvány és a vírus ellenében meghozott óvintézkedések Európában éppen akkor teljesedtek ki, amikor a kínaiak már úgy érezték, hogy túl vannak a pandémia nehezén. Március közepén az egyre fokozódó korlátozások mellett az észak-olaszországi kórházakból sokkoló felvételek érkeztek, és mint az a fentebbi ábrán is látszik, csúcsra jutott a koronavírust övező internetes érdeklődés. A rendkívüli állapotok bevezetésével több országban még április elejéig kitartott felfokozott keresési aktivitás a vírussal kapcsolatban, azonban ezt követően– egy-egy országban némi ingadozással – lassan mérséklődött a Google által mért forgalom.

Jól látszik a járvány nyomán sokkszerűen kialakuló, majd néhány hét alatt lecsengő információéhség más keresési kulcsszavakat nézve is. A magyar internetezők március közepe előtt a vírusfertőzés megelőzésével kapcsolatos tárgyakra – nevezetesen a maszkra és a fertőtlenítőre – is a fentebb már kiemelt időszakokban kerestek kampányszerűen.

 

Persze nagyrészt érthető a keresési forgalmak lecsengése az európai országokban, hiszen a járvány az elmúlt hetekben úgy tűnik, hogy megfékeződött. Vannak azonban olyan térségek, ahol még javában növekszik az aktív esetek száma, leginkább az amerikai kontinensen, például az Egyesült Államokban vagy Brazíliában. Az internetes keresési forgalmak ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a vírus már ezekben az országokban sem érdekli igazán az internetezőket – talán azért, mert ezekben az országokban a rengeteg eset ellenére sem beszélnek az átfogó lezárások visszaállításáról.

 

Pedig a járvány fellángolására minden esély megvan, Horvátországban például két hónapja nem regisztráltak annyi új fertőzöttet, mint csütörtökön. Kérdés, hogy a lankadó érdeklődéssel (már amennyiben elfogadjuk a keresési aktivitást ennek mércéjeként) mennyiben jár együtt a felelőtlenebb viselkedés, ami akár a második fertőzési hullám kialakulásához is vezethet.

Adat Google Trends internet internetes kereső koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.