Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 18. 14:46 Adat

Egy koronavírus-fertőzés volt ma Magyarországon, abból kettő Budapesten

Szerda volt zsinórban a harmadik olyan nap, amikor mindössze eggyel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A tegnapi adatok reggeli közzétételével egy időben frissített megyei térképen azonban Budapestnél az egy nappal korábbinál kettővel magasabb szám szerepelt. Azaz miközben országosan csak egy új fertőzöttet regisztráltak, a fővárosban kettővel nőtt az esetszám.

A magyarázat természetesen az a jelenség, amelyről már mi is többször írtunk: a fertőzöttek utólagos tologatása a megyék között, aminek többnyire adminisztratív okai vannak. Ezúttal Csongrád-Csanád megyében csökkent eggyel a fertőzöttek száma (itt ugye nem az aktív, hanem az összes esetről van szó, tehát ez elvileg nem lehetséges), és innen került át Budapestre valaki. Ennél az esetnél is közel egy hétre volt szükség, hogy kiderüljön, valójában nem csongrádi fertőzöttről van szó, a megyében ugyanis utoljára június 12-én regisztráltak új esetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb megyéből is egyik napról a másikra eltűnt a koronavírus-fertőzöttek harmada-negyedeMagyarország nagy részén valószínűleg sok értelme nincs az operatív törzs által immár két hónapja naponta közölt megyei szintű adatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék közöttA szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma, ami ugye elvileg nem lehetséges.

A mostani átsorolás azért érdekes, mert ez az első olyan eset, amikor egyértelműen be lehet azonosítani, hogy honnan hova került át fertőzött. Korábban ezt csak néhány megyére lehetett leszűkíteni, illetve egyszer az operatív törzs szóbeli tájékoztatásából lehetett kimatekozni, hogy Bács-Kiskun megyéből is Budapestre soroltak át négy fertőzöttet, ráadásul akkor volt, akit két hónap után. (A megyék között a nyilakkal vagy a legördülő menüvel lehet váltani.)

 

A négyfős átsorolás arányaiban is jelentős volt, hiszen az összes ottani eset hatodát jelentette, de a gyakorlat egyáltalán nem egyedi. Korábban több megyéből is egyik napról a másikra eltűnt a koronavírus-fertőzöttek harmada-negyede. A Bács-Kiskun megyei már legalább az ötödik ilyen tömeges átsorolás volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyék Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.