Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 12. 13:43 Adat

Turisták nélkül maradhat Budapest a nyáron, de Balaton és Horvátország iránt újra nagy az érdeklődés

Békés nyár elébe nézhetnek a fővárosiak, a belvárosban és a főbb látványosságok körül megszokott turista-tömegek idén valószínűleg elkerülik Budapestet. Erre nem csak a szállodaüzemeltetők becslései utalnak, hanem a külföldi és belföldi internetezők keresési tevékenysége is, ami többek között a turistaforgalom előrejelzésében is jól használható információ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

A budapesti szállodák legfőbb küldőpiacain ugyanis jelentősen csökkent az online érdeklődés a magyar főváros iránt. Idén márciusra az Egyesült Államokat kivéve minden fontosabb országban többéves mélypontra süllyedt a Budapesttel kapcsolatos keresési forgalmak mértéke, és érdemi növekedés az ezt követő két hónapban sem történt.

 

 

A fővárosi szállásadókat a belföldi turisták se fogják kisegíteni a Google adatai szerint. A magyar felhasználók körében is jelentősen visszaestek március közepén az utazás kategóriába sorolt keresések Budapesttel kapcsolatban. Igaz, az utóbbi hetekben némi emelkedést mért itt a Google, de a főváros iránti belföldi érdeklődés még mindig alacsony.

 


Ugyanakkor némi bizakodásra lehet okuk a Balaton-környéki turisztikai vállalkozásoknak: az elmúlt négy év tendenciáit nézve jól látszik, hogy jellemzően május végén, június elején indul növekedésnek a tó iránti internetes érdeklődés, ami a fentebbi ábra tükrében idén sem marad el. Mindeközben a magyarok Horvátország iránti érdeklődését is megtépázta a járvány a március és május közepi hetekben (az alábbi ábrán jól látszik az ebben az időszakban egyébként szokatlan visszaesés), igaz, a Google legfrissebb adatai szerint ez lassan visszaépülni látszik.

 

 

Visszatérve a külföldi turistákra, Európán belül a legnagyobb verseny a német utazók elcsábításáért folyik, akik toronymagasan a legtöbb pénzt fordítják turisztikai célokra az uniós országok között. A kihívásban a legmélyebben érintett országok pedig a turizmustól leginkább függő Ciprus, Horvátország és Málta. A németországi keresési forgalmak arról árulkodnak, hogy e három népszerű nyaralóhely közül Horvátország akár viszonylag jól is járhat a járvány nyomán kialakult változásokkal.

 


A két déli szigetországot övező online érdeklődés Németországban ugyanis az elmúlt években tapasztalthoz képest jelentősen csökkent az utóbbi hetekben. Ehhez képest a szárazföldön, akár személyautóval is megközelíthető Horvátországra a németek az utóbbi hetekben már a korábbi évek azonos időszakaihoz hasonló gyakorisággal kerestek rá, ami végső soron arra utal, hogy a magyarok által is kedvelt célpont idén nyáron is aránylag jó szezonra számíthat, a versenytársaihoz képest legalábbis.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest Google Trends koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.