Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 12. 13:43 Adat

Turisták nélkül maradhat Budapest a nyáron, de Balaton és Horvátország iránt újra nagy az érdeklődés

Békés nyár elébe nézhetnek a fővárosiak, a belvárosban és a főbb látványosságok körül megszokott turista-tömegek idén valószínűleg elkerülik Budapestet. Erre nem csak a szállodaüzemeltetők becslései utalnak, hanem a külföldi és belföldi internetezők keresési tevékenysége is, ami többek között a turistaforgalom előrejelzésében is jól használható információ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

A budapesti szállodák legfőbb küldőpiacain ugyanis jelentősen csökkent az online érdeklődés a magyar főváros iránt. Idén márciusra az Egyesült Államokat kivéve minden fontosabb országban többéves mélypontra süllyedt a Budapesttel kapcsolatos keresési forgalmak mértéke, és érdemi növekedés az ezt követő két hónapban sem történt.

 

 

A fővárosi szállásadókat a belföldi turisták se fogják kisegíteni a Google adatai szerint. A magyar felhasználók körében is jelentősen visszaestek március közepén az utazás kategóriába sorolt keresések Budapesttel kapcsolatban. Igaz, az utóbbi hetekben némi emelkedést mért itt a Google, de a főváros iránti belföldi érdeklődés még mindig alacsony.

 


Ugyanakkor némi bizakodásra lehet okuk a Balaton-környéki turisztikai vállalkozásoknak: az elmúlt négy év tendenciáit nézve jól látszik, hogy jellemzően május végén, június elején indul növekedésnek a tó iránti internetes érdeklődés, ami a fentebbi ábra tükrében idén sem marad el. Mindeközben a magyarok Horvátország iránti érdeklődését is megtépázta a járvány a március és május közepi hetekben (az alábbi ábrán jól látszik az ebben az időszakban egyébként szokatlan visszaesés), igaz, a Google legfrissebb adatai szerint ez lassan visszaépülni látszik.

 

 

Visszatérve a külföldi turistákra, Európán belül a legnagyobb verseny a német utazók elcsábításáért folyik, akik toronymagasan a legtöbb pénzt fordítják turisztikai célokra az uniós országok között. A kihívásban a legmélyebben érintett országok pedig a turizmustól leginkább függő Ciprus, Horvátország és Málta. A németországi keresési forgalmak arról árulkodnak, hogy e három népszerű nyaralóhely közül Horvátország akár viszonylag jól is járhat a járvány nyomán kialakult változásokkal.

 


A két déli szigetországot övező online érdeklődés Németországban ugyanis az elmúlt években tapasztalthoz képest jelentősen csökkent az utóbbi hetekben. Ehhez képest a szárazföldön, akár személyautóval is megközelíthető Horvátországra a németek az utóbbi hetekben már a korábbi évek azonos időszakaihoz hasonló gyakorisággal kerestek rá, ami végső soron arra utal, hogy a magyarok által is kedvelt célpont idén nyáron is aránylag jó szezonra számíthat, a versenytársaihoz képest legalábbis.

Adat Budapest Google Trends koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. július 9. 16:45 Adat

Májusban is tragikus volt a külkereskedelem Magyarországon

Nagyon rosszul fog kinézni a második negyedéves GDP.

Torontáli Zoltán
2020. július 9. 15:55 Adat, Vállalat

Megérkeztek a magyar zöldségek, ezért júniusban jóval olcsóbb lett az Aldi és a Lidl is

Nem nagy meglepetés, hogy nyáron olcsóbbak a hazai zöldségek, és ez lefelé viszi a bevásárlás költségét. Számolásunk szerint a Lidl-nél jobban érvényesült a trend, mint az Aldinál, de mindkét láncban árcsökkenés van.

Jandó Zoltán
2020. július 6. 16:25 Adat

Tízmilliárdokba került a budapesti kereskedőknek a két héttel hosszabb karantén

Pest megyében annak ellenére is kedvezőbben alakultak az országos átlagnál a kiskereskedelmi forgalmi adatok, hogy itt két héttel tovább tartott a kijárási korlátozás.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.