Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 12. 13:43 Adat

Turisták nélkül maradhat Budapest a nyáron, de Balaton és Horvátország iránt újra nagy az érdeklődés

Békés nyár elébe nézhetnek a fővárosiak, a belvárosban és a főbb látványosságok körül megszokott turista-tömegek idén valószínűleg elkerülik Budapestet. Erre nem csak a szállodaüzemeltetők becslései utalnak, hanem a külföldi és belföldi internetezők keresési tevékenysége is, ami többek között a turistaforgalom előrejelzésében is jól használható információ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

A budapesti szállodák legfőbb küldőpiacain ugyanis jelentősen csökkent az online érdeklődés a magyar főváros iránt. Idén márciusra az Egyesült Államokat kivéve minden fontosabb országban többéves mélypontra süllyedt a Budapesttel kapcsolatos keresési forgalmak mértéke, és érdemi növekedés az ezt követő két hónapban sem történt.

 

 

A fővárosi szállásadókat a belföldi turisták se fogják kisegíteni a Google adatai szerint. A magyar felhasználók körében is jelentősen visszaestek március közepén az utazás kategóriába sorolt keresések Budapesttel kapcsolatban. Igaz, az utóbbi hetekben némi emelkedést mért itt a Google, de a főváros iránti belföldi érdeklődés még mindig alacsony.

 


Ugyanakkor némi bizakodásra lehet okuk a Balaton-környéki turisztikai vállalkozásoknak: az elmúlt négy év tendenciáit nézve jól látszik, hogy jellemzően május végén, június elején indul növekedésnek a tó iránti internetes érdeklődés, ami a fentebbi ábra tükrében idén sem marad el. Mindeközben a magyarok Horvátország iránti érdeklődését is megtépázta a járvány a március és május közepi hetekben (az alábbi ábrán jól látszik az ebben az időszakban egyébként szokatlan visszaesés), igaz, a Google legfrissebb adatai szerint ez lassan visszaépülni látszik.

 

 

Visszatérve a külföldi turistákra, Európán belül a legnagyobb verseny a német utazók elcsábításáért folyik, akik toronymagasan a legtöbb pénzt fordítják turisztikai célokra az uniós országok között. A kihívásban a legmélyebben érintett országok pedig a turizmustól leginkább függő Ciprus, Horvátország és Málta. A németországi keresési forgalmak arról árulkodnak, hogy e három népszerű nyaralóhely közül Horvátország akár viszonylag jól is járhat a járvány nyomán kialakult változásokkal.

 


A két déli szigetországot övező online érdeklődés Németországban ugyanis az elmúlt években tapasztalthoz képest jelentősen csökkent az utóbbi hetekben. Ehhez képest a szárazföldön, akár személyautóval is megközelíthető Horvátországra a németek az utóbbi hetekben már a korábbi évek azonos időszakaihoz hasonló gyakorisággal kerestek rá, ami végső soron arra utal, hogy a magyarok által is kedvelt célpont idén nyáron is aránylag jó szezonra számíthat, a versenytársaihoz képest legalábbis.

Adat Budapest Google Trends koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Bucsky Péter
2020. október 27. 10:03 Adat, Támogatói tartalom

Minden tizedik forintunkat már online költöttük idén

A koronavírus-járvány az online kereskedelemben óriási növekedést hozott Magyarországon.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fontos

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.