Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 3. 11:30 Adat

Ebben az évezredben még nem volt ilyen kevés baleset márciusban

Ahogy arra számítani lehetett, jelentősen visszaesett a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma márciusban, amikor a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebbet közlekedtek az emberek. A statisztikai hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint az idei harmadik hónapban 855 ilyen baleset volt, aminél kevesebbet márciusban az ezredforduló óta nem regisztráltak, de az összes hónapot nézve is csak kétszer alakult ennél is kedvezőbben a statisztika az elmúlt 20 évben.

 

Tavaly az első tavaszi hónapban például bő 40 százalékkal több baleset volt, igaz, ez a korábbi évekhez képest legalább akkora kiugrásnak számított, mint amekkora visszaesésnek az idei március. Ezer alá ezt megelőzően mindössze egyszer, 2013-ban ment márciusban a személysérüléses balesetek száma, és akkor is csak eggyel maradt el ettől.

A 855 eset még azokban a téli hónapokban is kevés lenne, amikor hagyományosan kevesebb a probléma az utakon. A legkevesebb baleset rendre februárban történik, nem függetlenül attól sem, hogy az a legrövidebb hónapja az évnek. A mostaninál azonban februárban is csak kétszer mértek jobb adatot, 2012-ben és 2013-ban.

 

A balesetet szenvedett emberek száma is jóval alacsonyabb volt a megszokottnál: 1079 sérültek és 29-en haltak meg. Utóbbi szám ugyanakkor annyira már nem kedvező: az idén januárban ennél is kevesebb volt a halálos áldozat az utakon.

Tulajdonképpen minden járműtípussal kevesebb balesetet okoztak, mint ami márciusban megszokott, sőt még a gyalogosoknál is masszív csökkenést mértek. Tavalyhoz képest a legnagyobb mértékben a kerékpárok és a robogók*egész pontosan a segédmotoros kerékpárok által okozott balesetek száma esett vissza, utóbbi feleződött. Sokkal ritkábbak voltak a karambolok, és jóval kevesebb gyalogost ütöttek el, de a farolás, felborulás, a pálya elhagyása kategóriába sorolt balesetből és álló tárgynak ütközésből többet regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Nem lenne meglepő, ha áprilisi statisztika még a márciusinál is kedvezőbb adatokat mutatna, hiszen a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet csak március 11-én rendelte el a kormányzat, a kijárási korlátozásról pedig a hónap végén döntöttek, utóbbi ráadásul egész áprilisban érvényben volt, vidéken is csak május elején oldották fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeszedtük, hogy melyik autóval a legveszélyesebb balesetbe keveredniNem feltétlenül igaz, hogy minél drágább az autó, annál biztonságosabb.

Adat balesetek koronavírus személyi sérüléses balesetek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2020. július 5. 07:55 Adat

Holland biciklisek, norvég e-autósok? Mi jobban tudjuk, hogyan kell zölden közlekedni

Ma már mindenki környezetbarátnak akar látszani, de a zöld közlekedésben a közép-európai országok sokkal előrébb járnak, mint a nyugatiak.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Már messze nem érdekli az embereket annyira a koronavírus, mint a csúcson. Még azokban az országokban sem, ahol még mindig növekszik az esetek száma.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.