Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 21. 09:19 Adat

Már nem Fejér a legfertőzöttebb megye az országban

A magyar megyék közül már nem Fejérben, hanem Zalában regisztrálták népességarányosan a legtöbb koronavírus-fertőzöttet. A nyugat-magyarországi megyében május 21-ig 241 embernél mutatták ki a betegséget, ami százezer főre vetítve közel 90 esetet jelent. Ugyanez a mutató Fejér megyében – amely az elmúlt másfél hónapban a legrosszabbul állt ebből a szempontból – 87, így Zalánál most már csak a fővárosban van népességarányosan több eset, de itt sem nagyságrendi a különbség.

A kimutatott koronavírusosok népességarányos száma alapján egyébként teljesen kettészakadt az ország. A legfertőzöttebb megyékben, illetve a fővárosban több mint tízszer annyi regisztrált megbetegedés jut százezer lakosra, mint a legkevésbé érintett területeken. Sőt, Békés és Budapest között majdnem harmincszoros a szorzó.

 

A fertőzöttebb területek között pedig a koronavírus terjedésének üteme tér el jelentősen. Áprilisban egyértelműen Fejér volt a legérintettebb megye, ott egy hónap alatt majdnem 23-szorosára nőtt a regisztrált esetek száma, miközben országos átlagban kevesebb mint hatszoros volt a növekedés. Zalában – azon belül főképpen idősotthonokban – ezzel szemben április utolsó hetében kezdett rohamosan emelkedni az esetszám, ami azóta hatszorosára nőtt, és ugyanebben az időszakban terjedt a leggyorsabban a koronavírus Komárom-Esztergomban is, ahol háromszoros volt a növekedés.

 

Pedig ekkor már több helyen szinte egyáltalán nem regisztráltak új eseteket. Hat olyan megye is van, ahol az elmúlt négy hétben kevesebb mint tíz százalékkal nőtt a kimutatott fertőzöttek száma. Sőt, Békésben és Hevesben jelenleg konkrétan kevesebb esetet tartanak nyilván, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugye elvileg lehetetlen, gyakorlatilag adminisztratív okai vannak, amelyről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék közöttA szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma, ami ugye elvileg nem lehetséges.

Utóbbi egyébként azt is elég jól mutatja, hogy a lazítás első körének eddig a legtöbb megyében nem látszik a negatív következménye. Bár a közelmúltban országosan talán kissé gyorsult az esetszámok emelkedése, az érintett területeken regisztrált új megbetegedések 90 százaléka a már korábban kiemelt három megyében, Fejérben, Komárom-Esztergomban vagy Zalában volt*Ha figyelmen kívül hagyjuk a Pest megyei és budapesti adatokat, ahol csak ezen a héten oldották fel a korlátozó intézkedéseket..

Ezeken kívül a legtöbb új megbetegedést a korlátozások feloldása óta eltelt bő két hétben Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban regisztrálták, szám szerint ötöt. Féltucat megyében pedig egy új eset sem volt, vagy kevesebb fertőzöttet tartanak nyilván, mint május elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar-román határ megállította a koronavírustItthon a keleti országrész a legbiztonságosabb, Romániában viszont a Magyarországgal szomszédos megyék a leginkább fertőzöttek között vannak.

Adat fejér megye fertőzöttek száma koronavírus Zala megye Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. május 22. 12:32 Adat

A BCG-oltás függ össze legerősebben a járvány súlyosságával számos tényező közül

Számos nyomon elindultak annak feltárásához, hogy miért bizonyos országokban vált súlyossá a koronavírus-járvány. Ezek egy részét a nemzetközi statisztikák is megerősítik.

Avatar
2020. május 21. 13:32 Adat

Satufék után padlógáz jön a magyar gazdaságban?

A járvány vége és a gazdaság helyreállása is nehezen előre jelezhető, de már az is óriási siker lenne, ha idén nem zsugorodna a magyar gazdaság 2019-hez képest.

Avatar
2020. május 20. 14:28 Adat

Rekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságai

A jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. május 23. 07:28 Podcast

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről

A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.

Avatar
2020. május 22. 17:01 Pénz

Lakáspiaci sokkra, 15-30 százalékos árzuhanásra számíthatunk

Nem reális a gyors felpattanás az ingatlanpiacon, sokkal valószínűbb a válság L vagy W alakú lefutása.

Jandó Zoltán
2020. május 22. 06:48 Vállalat

Reménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutása

A magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.