Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 21. 09:19 Adat

Már nem Fejér a legfertőzöttebb megye az országban

A magyar megyék közül már nem Fejérben, hanem Zalában regisztrálták népességarányosan a legtöbb koronavírus-fertőzöttet. A nyugat-magyarországi megyében május 21-ig 241 embernél mutatták ki a betegséget, ami százezer főre vetítve közel 90 esetet jelent. Ugyanez a mutató Fejér megyében – amely az elmúlt másfél hónapban a legrosszabbul állt ebből a szempontból – 87, így Zalánál most már csak a fővárosban van népességarányosan több eset, de itt sem nagyságrendi a különbség.

A kimutatott koronavírusosok népességarányos száma alapján egyébként teljesen kettészakadt az ország. A legfertőzöttebb megyékben, illetve a fővárosban több mint tízszer annyi regisztrált megbetegedés jut százezer lakosra, mint a legkevésbé érintett területeken. Sőt, Békés és Budapest között majdnem harmincszoros a szorzó.

 

A fertőzöttebb területek között pedig a koronavírus terjedésének üteme tér el jelentősen. Áprilisban egyértelműen Fejér volt a legérintettebb megye, ott egy hónap alatt majdnem 23-szorosára nőtt a regisztrált esetek száma, miközben országos átlagban kevesebb mint hatszoros volt a növekedés. Zalában – azon belül főképpen idősotthonokban – ezzel szemben április utolsó hetében kezdett rohamosan emelkedni az esetszám, ami azóta hatszorosára nőtt, és ugyanebben az időszakban terjedt a leggyorsabban a koronavírus Komárom-Esztergomban is, ahol háromszoros volt a növekedés.

 

Pedig ekkor már több helyen szinte egyáltalán nem regisztráltak új eseteket. Hat olyan megye is van, ahol az elmúlt négy hétben kevesebb mint tíz százalékkal nőtt a kimutatott fertőzöttek száma. Sőt, Békésben és Hevesben jelenleg konkrétan kevesebb esetet tartanak nyilván, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugye elvileg lehetetlen, gyakorlatilag adminisztratív okai vannak, amelyről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék közöttA szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma, ami ugye elvileg nem lehetséges.

Utóbbi egyébként azt is elég jól mutatja, hogy a lazítás első körének eddig a legtöbb megyében nem látszik a negatív következménye. Bár a közelmúltban országosan talán kissé gyorsult az esetszámok emelkedése, az érintett területeken regisztrált új megbetegedések 90 százaléka a már korábban kiemelt három megyében, Fejérben, Komárom-Esztergomban vagy Zalában volt*Ha figyelmen kívül hagyjuk a Pest megyei és budapesti adatokat, ahol csak ezen a héten oldották fel a korlátozó intézkedéseket..

Ezeken kívül a legtöbb új megbetegedést a korlátozások feloldása óta eltelt bő két hétben Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban regisztrálták, szám szerint ötöt. Féltucat megyében pedig egy új eset sem volt, vagy kevesebb fertőzöttet tartanak nyilván, mint május elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar-román határ megállította a koronavírustItthon a keleti országrész a legbiztonságosabb, Romániában viszont a Magyarországgal szomszédos megyék a leginkább fertőzöttek között vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fejér megye fertőzöttek száma koronavírus Zala megye Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.