Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 21. 09:19 Adat

Már nem Fejér a legfertőzöttebb megye az országban

A magyar megyék közül már nem Fejérben, hanem Zalában regisztrálták népességarányosan a legtöbb koronavírus-fertőzöttet. A nyugat-magyarországi megyében május 21-ig 241 embernél mutatták ki a betegséget, ami százezer főre vetítve közel 90 esetet jelent. Ugyanez a mutató Fejér megyében – amely az elmúlt másfél hónapban a legrosszabbul állt ebből a szempontból – 87, így Zalánál most már csak a fővárosban van népességarányosan több eset, de itt sem nagyságrendi a különbség.

A kimutatott koronavírusosok népességarányos száma alapján egyébként teljesen kettészakadt az ország. A legfertőzöttebb megyékben, illetve a fővárosban több mint tízszer annyi regisztrált megbetegedés jut százezer lakosra, mint a legkevésbé érintett területeken. Sőt, Békés és Budapest között majdnem harmincszoros a szorzó.

 

A fertőzöttebb területek között pedig a koronavírus terjedésének üteme tér el jelentősen. Áprilisban egyértelműen Fejér volt a legérintettebb megye, ott egy hónap alatt majdnem 23-szorosára nőtt a regisztrált esetek száma, miközben országos átlagban kevesebb mint hatszoros volt a növekedés. Zalában – azon belül főképpen idősotthonokban – ezzel szemben április utolsó hetében kezdett rohamosan emelkedni az esetszám, ami azóta hatszorosára nőtt, és ugyanebben az időszakban terjedt a leggyorsabban a koronavírus Komárom-Esztergomban is, ahol háromszoros volt a növekedés.

 

Pedig ekkor már több helyen szinte egyáltalán nem regisztráltak új eseteket. Hat olyan megye is van, ahol az elmúlt négy hétben kevesebb mint tíz százalékkal nőtt a kimutatott fertőzöttek száma. Sőt, Békésben és Hevesben jelenleg konkrétan kevesebb esetet tartanak nyilván, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugye elvileg lehetetlen, gyakorlatilag adminisztratív okai vannak, amelyről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék közöttA szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma, ami ugye elvileg nem lehetséges.

Utóbbi egyébként azt is elég jól mutatja, hogy a lazítás első körének eddig a legtöbb megyében nem látszik a negatív következménye. Bár a közelmúltban országosan talán kissé gyorsult az esetszámok emelkedése, az érintett területeken regisztrált új megbetegedések 90 százaléka a már korábban kiemelt három megyében, Fejérben, Komárom-Esztergomban vagy Zalában volt*Ha figyelmen kívül hagyjuk a Pest megyei és budapesti adatokat, ahol csak ezen a héten oldották fel a korlátozó intézkedéseket..

Ezeken kívül a legtöbb új megbetegedést a korlátozások feloldása óta eltelt bő két hétben Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban regisztrálták, szám szerint ötöt. Féltucat megyében pedig egy új eset sem volt, vagy kevesebb fertőzöttet tartanak nyilván, mint május elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar-román határ megállította a koronavírustItthon a keleti országrész a legbiztonságosabb, Romániában viszont a Magyarországgal szomszédos megyék a leginkább fertőzöttek között vannak.

Adat fejér megye fertőzöttek száma koronavírus Zala megye Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.