Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 29. 11:42 Adat

Amatőr hibával égeti magát a Google a magyar koronavírus-térképénél

A Google (illetve most már Alphabet) pótolhatatlan cégnek szeretne mutatkozni. És valóban, ugyan üzleti modellje szerint alapvetően csak egy internetes reklámcégről van szó, a kaliforniai vállalat szolgáltatásait emberek százmilliói használják minden nap, hogy információkhoz jussanak.

A koronavírus-járvány idején a Google az Apple-lel szövetkezve dolgozik azon, hogy kialakítsanak egy olyan keretrendszert, amivel követni lehet majd a koronavírus-fertőzöttek kapcsolatait. A nyugati világban vannak, akik a totális tech-megfigyelőállam kiépítése és a magánszféra súlyos sérelme miatt aggódnak a fejlesztés láttán, de vannak más problémák is: hiába kedvelik sokan az amerikai techvállalatok kényelmes szolgáltatásait, a vállalatok gyakran egészen amatőr hibákra képesek.

Itt van például a Google koronavírus-térképe, ami elsőre elég jól néz ki. De ennél több pozitívumot nem igazán lehet elmondani róla.

Mint egy olvasónk felhívta a figyelmünket pár napja, Magyarországnál sokkal nagyobb fertőzöttszámot lehet leolvasni a térképről, mint amit kormány hivatalos tájékoztató oldalán jelölnek az egyes megyéknél. Budapesten például hivatalosan 1347 fertőzöttet tartanak nyilván, ehhez képest a Google térképén 22 779 emberről számolnak be. Ha összeadjuk a megyei adatokat, 46 515 jön ki, ami szintén jóval több a hivatalos 2727-nél. Ha ez így van, akkor Magyarországon nem csak lélekszám-arányosan, hanem abszolút számokban is egy egészen súlyos járványkitörés van, illetve lenne.

A kaliforniai techvállalat sokak szemében hitelesebb adatforrás, mint a magyar kormány (amely, mint írtuk a napokban, inkább egyenruhásokat, mint szakértőket szerepeltet, és ezzel a háttérbe szorítja a szakmai tájékoztatást), ezért megnéztük, mi az eltérés oka.

Természetesen a Google nem rendelkezik saját adatbázissal. Ők is a magyar kormány tájékoztatásából dolgoznak, és mint bármilyen elsőéves egyetemista dolgozatában, a térképen is szerepel, hogy “forrás: Wikipédia”, tehát a közkedvelt internetes enciklopédia közvetítésével jutnak el hozzájuk az amúgy direktben is könnyen kikereshető adatok. A linkelt cikkben valóban szerepel egy táblázat, ami naponta tartalmazza az összes hivatalosan regisztrált magyarországi esetet megyenként a kormány térképe alapján.

A Google térképét fejlesztő programozó vagy algoritmus azonban összekeverte az összes esetszámot az új esetekkel.

Tehát minden egyes nap összes esetét összeadták, így az összes magyar fertőzöttet annyiszor számolják, ahány napon keresztül regisztrált beteg. A következő ábra mutatja, hogyan lesz a napi összes esetszámból 30 nap alatt jóval nagyobb, kumulált összeg.

 

Egyszóval nem kell megijedni a térképtől, a mesterséges intelligencia és a big data mestervállalata, a Google nem tud jobb adatokat a magyar kormánynál, hanem csak elszámolta. A térképet szúrópróbaszerűen ellenőrizve más országoknál nem követték el ugyanezt a hibát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat big data google mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.