Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 29. 11:42 Adat

Amatőr hibával égeti magát a Google a magyar koronavírus-térképénél

A Google (illetve most már Alphabet) pótolhatatlan cégnek szeretne mutatkozni. És valóban, ugyan üzleti modellje szerint alapvetően csak egy internetes reklámcégről van szó, a kaliforniai vállalat szolgáltatásait emberek százmilliói használják minden nap, hogy információkhoz jussanak.

A koronavírus-járvány idején a Google az Apple-lel szövetkezve dolgozik azon, hogy kialakítsanak egy olyan keretrendszert, amivel követni lehet majd a koronavírus-fertőzöttek kapcsolatait. A nyugati világban vannak, akik a totális tech-megfigyelőállam kiépítése és a magánszféra súlyos sérelme miatt aggódnak a fejlesztés láttán, de vannak más problémák is: hiába kedvelik sokan az amerikai techvállalatok kényelmes szolgáltatásait, a vállalatok gyakran egészen amatőr hibákra képesek.

Itt van például a Google koronavírus-térképe, ami elsőre elég jól néz ki. De ennél több pozitívumot nem igazán lehet elmondani róla.

Mint egy olvasónk felhívta a figyelmünket pár napja, Magyarországnál sokkal nagyobb fertőzöttszámot lehet leolvasni a térképről, mint amit kormány hivatalos tájékoztató oldalán jelölnek az egyes megyéknél. Budapesten például hivatalosan 1347 fertőzöttet tartanak nyilván, ehhez képest a Google térképén 22 779 emberről számolnak be. Ha összeadjuk a megyei adatokat, 46 515 jön ki, ami szintén jóval több a hivatalos 2727-nél. Ha ez így van, akkor Magyarországon nem csak lélekszám-arányosan, hanem abszolút számokban is egy egészen súlyos járványkitörés van, illetve lenne.

A kaliforniai techvállalat sokak szemében hitelesebb adatforrás, mint a magyar kormány (amely, mint írtuk a napokban, inkább egyenruhásokat, mint szakértőket szerepeltet, és ezzel a háttérbe szorítja a szakmai tájékoztatást), ezért megnéztük, mi az eltérés oka.

Természetesen a Google nem rendelkezik saját adatbázissal. Ők is a magyar kormány tájékoztatásából dolgoznak, és mint bármilyen elsőéves egyetemista dolgozatában, a térképen is szerepel, hogy “forrás: Wikipédia”, tehát a közkedvelt internetes enciklopédia közvetítésével jutnak el hozzájuk az amúgy direktben is könnyen kikereshető adatok. A linkelt cikkben valóban szerepel egy táblázat, ami naponta tartalmazza az összes hivatalosan regisztrált magyarországi esetet megyenként a kormány térképe alapján.

A Google térképét fejlesztő programozó vagy algoritmus azonban összekeverte az összes esetszámot az új esetekkel.

Tehát minden egyes nap összes esetét összeadták, így az összes magyar fertőzöttet annyiszor számolják, ahány napon keresztül regisztrált beteg. A következő ábra mutatja, hogyan lesz a napi összes esetszámból 30 nap alatt jóval nagyobb, kumulált összeg.

 

Egyszóval nem kell megijedni a térképtől, a mesterséges intelligencia és a big data mestervállalata, a Google nem tud jobb adatokat a magyar kormánynál, hanem csak elszámolta. A térképet szúrópróbaszerűen ellenőrizve más országoknál nem követték el ugyanezt a hibát.

Adat big data google mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.