Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 29. 11:42 Adat

Amatőr hibával égeti magát a Google a magyar koronavírus-térképénél

A Google (illetve most már Alphabet) pótolhatatlan cégnek szeretne mutatkozni. És valóban, ugyan üzleti modellje szerint alapvetően csak egy internetes reklámcégről van szó, a kaliforniai vállalat szolgáltatásait emberek százmilliói használják minden nap, hogy információkhoz jussanak.

A koronavírus-járvány idején a Google az Apple-lel szövetkezve dolgozik azon, hogy kialakítsanak egy olyan keretrendszert, amivel követni lehet majd a koronavírus-fertőzöttek kapcsolatait. A nyugati világban vannak, akik a totális tech-megfigyelőállam kiépítése és a magánszféra súlyos sérelme miatt aggódnak a fejlesztés láttán, de vannak más problémák is: hiába kedvelik sokan az amerikai techvállalatok kényelmes szolgáltatásait, a vállalatok gyakran egészen amatőr hibákra képesek.

Itt van például a Google koronavírus-térképe, ami elsőre elég jól néz ki. De ennél több pozitívumot nem igazán lehet elmondani róla.

Mint egy olvasónk felhívta a figyelmünket pár napja, Magyarországnál sokkal nagyobb fertőzöttszámot lehet leolvasni a térképről, mint amit kormány hivatalos tájékoztató oldalán jelölnek az egyes megyéknél. Budapesten például hivatalosan 1347 fertőzöttet tartanak nyilván, ehhez képest a Google térképén 22 779 emberről számolnak be. Ha összeadjuk a megyei adatokat, 46 515 jön ki, ami szintén jóval több a hivatalos 2727-nél. Ha ez így van, akkor Magyarországon nem csak lélekszám-arányosan, hanem abszolút számokban is egy egészen súlyos járványkitörés van, illetve lenne.

A kaliforniai techvállalat sokak szemében hitelesebb adatforrás, mint a magyar kormány (amely, mint írtuk a napokban, inkább egyenruhásokat, mint szakértőket szerepeltet, és ezzel a háttérbe szorítja a szakmai tájékoztatást), ezért megnéztük, mi az eltérés oka.

Természetesen a Google nem rendelkezik saját adatbázissal. Ők is a magyar kormány tájékoztatásából dolgoznak, és mint bármilyen elsőéves egyetemista dolgozatában, a térképen is szerepel, hogy “forrás: Wikipédia”, tehát a közkedvelt internetes enciklopédia közvetítésével jutnak el hozzájuk az amúgy direktben is könnyen kikereshető adatok. A linkelt cikkben valóban szerepel egy táblázat, ami naponta tartalmazza az összes hivatalosan regisztrált magyarországi esetet megyenként a kormány térképe alapján.

A Google térképét fejlesztő programozó vagy algoritmus azonban összekeverte az összes esetszámot az új esetekkel.

Tehát minden egyes nap összes esetét összeadták, így az összes magyar fertőzöttet annyiszor számolják, ahány napon keresztül regisztrált beteg. A következő ábra mutatja, hogyan lesz a napi összes esetszámból 30 nap alatt jóval nagyobb, kumulált összeg.

 

Egyszóval nem kell megijedni a térképtől, a mesterséges intelligencia és a big data mestervállalata, a Google nem tud jobb adatokat a magyar kormánynál, hanem csak elszámolta. A térképet szúrópróbaszerűen ellenőrizve más országoknál nem követték el ugyanezt a hibát.

Adat big data google mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.