Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 29. 11:42 Adat

Amatőr hibával égeti magát a Google a magyar koronavírus-térképénél

A Google (illetve most már Alphabet) pótolhatatlan cégnek szeretne mutatkozni. És valóban, ugyan üzleti modellje szerint alapvetően csak egy internetes reklámcégről van szó, a kaliforniai vállalat szolgáltatásait emberek százmilliói használják minden nap, hogy információkhoz jussanak.

A koronavírus-járvány idején a Google az Apple-lel szövetkezve dolgozik azon, hogy kialakítsanak egy olyan keretrendszert, amivel követni lehet majd a koronavírus-fertőzöttek kapcsolatait. A nyugati világban vannak, akik a totális tech-megfigyelőállam kiépítése és a magánszféra súlyos sérelme miatt aggódnak a fejlesztés láttán, de vannak más problémák is: hiába kedvelik sokan az amerikai techvállalatok kényelmes szolgáltatásait, a vállalatok gyakran egészen amatőr hibákra képesek.

Itt van például a Google koronavírus-térképe, ami elsőre elég jól néz ki. De ennél több pozitívumot nem igazán lehet elmondani róla.

Mint egy olvasónk felhívta a figyelmünket pár napja, Magyarországnál sokkal nagyobb fertőzöttszámot lehet leolvasni a térképről, mint amit kormány hivatalos tájékoztató oldalán jelölnek az egyes megyéknél. Budapesten például hivatalosan 1347 fertőzöttet tartanak nyilván, ehhez képest a Google térképén 22 779 emberről számolnak be. Ha összeadjuk a megyei adatokat, 46 515 jön ki, ami szintén jóval több a hivatalos 2727-nél. Ha ez így van, akkor Magyarországon nem csak lélekszám-arányosan, hanem abszolút számokban is egy egészen súlyos járványkitörés van, illetve lenne.

A kaliforniai techvállalat sokak szemében hitelesebb adatforrás, mint a magyar kormány (amely, mint írtuk a napokban, inkább egyenruhásokat, mint szakértőket szerepeltet, és ezzel a háttérbe szorítja a szakmai tájékoztatást), ezért megnéztük, mi az eltérés oka.

Természetesen a Google nem rendelkezik saját adatbázissal. Ők is a magyar kormány tájékoztatásából dolgoznak, és mint bármilyen elsőéves egyetemista dolgozatában, a térképen is szerepel, hogy “forrás: Wikipédia”, tehát a közkedvelt internetes enciklopédia közvetítésével jutnak el hozzájuk az amúgy direktben is könnyen kikereshető adatok. A linkelt cikkben valóban szerepel egy táblázat, ami naponta tartalmazza az összes hivatalosan regisztrált magyarországi esetet megyenként a kormány térképe alapján.

A Google térképét fejlesztő programozó vagy algoritmus azonban összekeverte az összes esetszámot az új esetekkel.

Tehát minden egyes nap összes esetét összeadták, így az összes magyar fertőzöttet annyiszor számolják, ahány napon keresztül regisztrált beteg. A következő ábra mutatja, hogyan lesz a napi összes esetszámból 30 nap alatt jóval nagyobb, kumulált összeg.

 

Egyszóval nem kell megijedni a térképtől, a mesterséges intelligencia és a big data mestervállalata, a Google nem tud jobb adatokat a magyar kormánynál, hanem csak elszámolta. A térképet szúrópróbaszerűen ellenőrizve más országoknál nem követték el ugyanezt a hibát.

Adat big data google mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. május 29. 11:10 Adat

Sok eladatlan készlettel várja a nagy visszaesést a magyar gazdaság

A háztartások még fogyasztottak, de a többi területen már látszott közeledő válság az első negyedévben.

Hajdu Miklós
2020. május 22. 12:32 Adat

A BCG-oltás függ össze legerősebben a járvány súlyosságával számos tényező közül

Számos nyomon elindultak annak feltárásához, hogy miért bizonyos országokban vált súlyossá a koronavírus-járvány. Ezek egy részét a nemzetközi statisztikák is megerősítik.

Avatar
2020. május 21. 13:32 Adat

Satufék után padlógáz jön a magyar gazdaságban?

A járvány vége és a gazdaság helyreállása is nehezen előre jelezhető, de már az is óriási siker lenne, ha idén nem zsugorodna a magyar gazdaság 2019-hez képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.

Fabók Bálint
2020. május 29. 06:29 Közélet

Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

Sok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.

Jandó Zoltán
2020. május 28. 15:04 Vállalat

“Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz”

Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.