Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 28. 09:50 Adat

Sokkal kevesebb áramot használunk a koronavírus miatt

Kifejezetten érdekes képet fest a jelenlegi gazdasági helyzetről a különböző ágazatok áramfogyasztásának alakulása. Az Axios a területre szakosodott elemzőcég, az Innowatts adatai alapján gyűjtötte össze, hogy az Egyesült Államokban, egészen pontosan annak négy nagyobb régiójában hogyan alakult különböző iparágak villamosenergia-felhasználása a koronavírus miatti leállás előtt, március első hetében, illetve a járvány kirobbanása után, március végén.

 

Meglepő szállodák

A legnagyobb visszaesést az autókereskedéseknél mérték, amelyek mindössze harmadannyi áramot fogyasztottak március végén, mint néhány héttel korábban. Az Axios emlékeztetett rá, hogy normál körülmények között ez akár érdekes piaci anomália is lehetne, hiszen az olajár bezuhanása miatt, ha valamikor, akkor most kifejezetten olcsó gépkocsit fenntartani, de ugye most nincsenek annyira normál körülmények. Már a kínai adatok is azt mutatták, hogy a kényszerű bezártság egyik legnagyobb vesztese az autópiac volt, és ez körvonalazódik például Magyarországon is. Egyszerűen ez nem az az időszak, amikor az emberek szalonokba járnak autót vásárolni, így a kereskedőknek nem is nagyon van értelme nyitva tartani, és ez látszik az amerikai áramfogyasztási adatokon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVárhatóan zuhanni fognak az új autó eladások áprilisbanAz új autók piaca jócskán megsínylette a 2008-as válságot, az adatok arra utalnak, hogy ez a most kibontakozó recesszióban sem lesz másképp. A keresési adatok szerint még annál is nagyobb lehet a visszaesés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

Nem volt sokkal kedvezőbb a helyzet a ruhatisztítóknál és az éttermekben sem. Utóbbiak feleannyi villamosenergiát használtak fel március utolsó hetében, mint a járvány előtt. Érdekesség azonban, hogy a vendéglátáshoz hasonlóan elég súlyosan érintett

szállodaiparban nem volt ilyen mértékű visszaesés, ott mindössze tíz százalékos csökkentést mutattak az Innowatts adatai.

Ennek vélhetően az lehet a magyarázata, hogy sok hotel nyitásra készen várja az újraindulást, és nem akarnak leállítani mindent. Az esetek nagy részében itthon sem bezárták a szállodákat*már csak azért sem, mert ezután jogilag is bonyolultabb lenne az újranyitás, hanem üzemszünetet tartanak állandó ügyelettel, azaz jó eséllyel számos nagyobb áramfogyasztású berendezést folyamatosan használnak. A tíz százalékos csökkenés azonban így is elég kevésnek tűnik.

Olyan iparágból, ahol emelkedett az áramfelhasználás jóval kevesebb volt, de azért ilyen is akadt. A kórházak fogyasztásnövekedése annyira nem meglepő, de véletlenül sem az egészségügyi intézmények állnak az élen ebből a szempontból. Az éttermeknek is van például egy szegmense, amely több áramot használ, mint korábban, méghozzá a pizzériáké, de nőtt a fogyasztása az italboltoknak is. Az abszolút rekorderek azonban a raktárakat bérbeadó cégek. A raktárak iránt elsősorban a felsőoktatási kollégiumokból kiparancsolt hallgatók részéről ugrott meg a kereslet, miután sokaknak nem volt ideje vagy lehetősége hazavinni a cuccait.

Itthon is csökken az áramfogyasztás

Magyarországon ilyen részletes adatok sajnos nem állnak rendelkezésre, az áramfogyasztás alakulása azonban itt is elég jól tükrözi a gazdasági helyzetet. A villamosenergia-felhasználásban március közepéig lényegében semmilyen anomáliát nem lehetett látni, a fogyasztás kissé még bővült is az előző év hasonló időszakához képest. Az előző hónap utolsó hetében – nagyjából az autógyárak bezárásának környékén – azonban már elkezdett csökkenni a fogyasztás, és ez a folyamat áprilisban látványosan felgyorsult. Eközben a lakossági áramfogyasztás profilja lényegesen átalakult.

 

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai szerint április első három hetében nagyjából 8 százalékkal volt kisebb a felhasználás, mint 2019-ben ilyenkor. Sokatmondó, hogy a magyar piac, amely évek óta jelentős áramimportra szorul, az idén húsvétkor szinte teljes egészében önellátó volt, de áprilisban úgy általában is alacsonyabb szinten áll az áramimport, mint általában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a „reset” után a hazai árampiacon?Nőni fog az áram iránti igény, ha a járvány után az ipar egy része visszatelepül Európába, miközben egyre inkább el kellene szakadni a szénalapú energiaforrásoktól.

Adat áramfogyasztás autógyárak éttermek koronavírus szállodák Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 11. 14:39 Adat, Vállalat

Fél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az Aldiban

A két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.