Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 28. 09:50 Adat

Sokkal kevesebb áramot használunk a koronavírus miatt

Kifejezetten érdekes képet fest a jelenlegi gazdasági helyzetről a különböző ágazatok áramfogyasztásának alakulása. Az Axios a területre szakosodott elemzőcég, az Innowatts adatai alapján gyűjtötte össze, hogy az Egyesült Államokban, egészen pontosan annak négy nagyobb régiójában hogyan alakult különböző iparágak villamosenergia-felhasználása a koronavírus miatti leállás előtt, március első hetében, illetve a járvány kirobbanása után, március végén.

 

Meglepő szállodák

A legnagyobb visszaesést az autókereskedéseknél mérték, amelyek mindössze harmadannyi áramot fogyasztottak március végén, mint néhány héttel korábban. Az Axios emlékeztetett rá, hogy normál körülmények között ez akár érdekes piaci anomália is lehetne, hiszen az olajár bezuhanása miatt, ha valamikor, akkor most kifejezetten olcsó gépkocsit fenntartani, de ugye most nincsenek annyira normál körülmények. Már a kínai adatok is azt mutatták, hogy a kényszerű bezártság egyik legnagyobb vesztese az autópiac volt, és ez körvonalazódik például Magyarországon is. Egyszerűen ez nem az az időszak, amikor az emberek szalonokba járnak autót vásárolni, így a kereskedőknek nem is nagyon van értelme nyitva tartani, és ez látszik az amerikai áramfogyasztási adatokon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVárhatóan zuhanni fognak az új autó eladások áprilisbanAz új autók piaca jócskán megsínylette a 2008-as válságot, az adatok arra utalnak, hogy ez a most kibontakozó recesszióban sem lesz másképp. A keresési adatok szerint még annál is nagyobb lehet a visszaesés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

Nem volt sokkal kedvezőbb a helyzet a ruhatisztítóknál és az éttermekben sem. Utóbbiak feleannyi villamosenergiát használtak fel március utolsó hetében, mint a járvány előtt. Érdekesség azonban, hogy a vendéglátáshoz hasonlóan elég súlyosan érintett

szállodaiparban nem volt ilyen mértékű visszaesés, ott mindössze tíz százalékos csökkentést mutattak az Innowatts adatai.

Ennek vélhetően az lehet a magyarázata, hogy sok hotel nyitásra készen várja az újraindulást, és nem akarnak leállítani mindent. Az esetek nagy részében itthon sem bezárták a szállodákat*már csak azért sem, mert ezután jogilag is bonyolultabb lenne az újranyitás, hanem üzemszünetet tartanak állandó ügyelettel, azaz jó eséllyel számos nagyobb áramfogyasztású berendezést folyamatosan használnak. A tíz százalékos csökkenés azonban így is elég kevésnek tűnik.

Olyan iparágból, ahol emelkedett az áramfelhasználás jóval kevesebb volt, de azért ilyen is akadt. A kórházak fogyasztásnövekedése annyira nem meglepő, de véletlenül sem az egészségügyi intézmények állnak az élen ebből a szempontból. Az éttermeknek is van például egy szegmense, amely több áramot használ, mint korábban, méghozzá a pizzériáké, de nőtt a fogyasztása az italboltoknak is. Az abszolút rekorderek azonban a raktárakat bérbeadó cégek. A raktárak iránt elsősorban a felsőoktatási kollégiumokból kiparancsolt hallgatók részéről ugrott meg a kereslet, miután sokaknak nem volt ideje vagy lehetősége hazavinni a cuccait.

Itthon is csökken az áramfogyasztás

Magyarországon ilyen részletes adatok sajnos nem állnak rendelkezésre, az áramfogyasztás alakulása azonban itt is elég jól tükrözi a gazdasági helyzetet. A villamosenergia-felhasználásban március közepéig lényegében semmilyen anomáliát nem lehetett látni, a fogyasztás kissé még bővült is az előző év hasonló időszakához képest. Az előző hónap utolsó hetében – nagyjából az autógyárak bezárásának környékén – azonban már elkezdett csökkenni a fogyasztás, és ez a folyamat áprilisban látványosan felgyorsult. Eközben a lakossági áramfogyasztás profilja lényegesen átalakult.

 

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai szerint április első három hetében nagyjából 8 százalékkal volt kisebb a felhasználás, mint 2019-ben ilyenkor. Sokatmondó, hogy a magyar piac, amely évek óta jelentős áramimportra szorul, az idén húsvétkor szinte teljes egészében önellátó volt, de áprilisban úgy általában is alacsonyabb szinten áll az áramimport, mint általában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a „reset” után a hazai árampiacon?Nőni fog az áram iránti igény, ha a járvány után az ipar egy része visszatelepül Európába, miközben egyre inkább el kellene szakadni a szénalapú energiaforrásoktól.

Adat áramfogyasztás autógyárak éttermek koronavírus szállodák Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.