Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 28. 12:56 Adat

A koronavírus-válság előszele is munkahelyek tízezreit szüntette meg Magyarországon

Nagyon hasonló adatot közölt a munkaerőpiaci-helyzetről mai gyorstájékoztatójában a statisztikai hivatal (KSH), mint amit Gulyás Gergely is bemondott múlt héten. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt arról, hogy a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta 51 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. Ezt támasztja alá a KSH mai beszámolója, amely szerint márciusban az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma.

Ez még nem az a válság

Első ránézésre akár úgy is tűnhet, hogy márciusban mindössze az emberek szűk másfél százaléka veszítette el a munkáját, ez azonban – ahogy arról már Gulyás Gergely tájékoztatóját követően is írtunk – nem igaz. A mostani statisztikákban ugyanis – többnyire – csak olyanok szerepelnek, akiknek még jóval a koronavírus magyarországi megjelenése, illetve az emiatt hozott, a gazdaság több szegmensét megbénító intézkedések előtt mondtak fel.

 

A miniszter által emlegetett regisztrált álláskeresők és a KSH által közölt kimutatásban szereplő munkanélküliek nem is teljesen ugyanazt a kört fedik le, és a foglalkoztatottak számának csökkenése sem illeszthető teljesen hozzájuk. Egyvalami közös azonban az összes kategóriában: csak az kerülhet bele, vagy a foglalkoztatottak esetében ki belőle, akinek megszűnt a munkaviszonya. Ez viszont – ha csak valaki nem próbaidős – kizárólag a minimum harminc napos felmondási idő, illetve az állami rendszeren és bürokrácián való átfutás után lehetséges.

Így hiába írja a statisztikai hivatal, hogy a

felvétel (március) havi almintája lehetővé teszi, hogy a koronavírus-járvány következtében jelentkező elmozdulásokat havi szinten is megmutassa,

ez így ebben a formában nem igaz. A most közölt statisztikában csak azok vannak benne, akiknek már márciusban lejárt a felmondási ideje, azaz még februárban küldték el őket*kivéve, ha próbaidőn voltak. Ám még ők sem számítanak egy teljes fős csökkenésnek, hiszen a foglalkoztatottsági adatok átlagos havi létszámot mutatnak, azaz, aki március közepéig dolgozott, az féllel csökkenti a statisztikát, akinek pedig március 27-én szűnt meg a munkaviszonya, az csak 0,13-mal.

A szolgáltatószektort érintette leginkább

Ez az oka annak, hogy a magyar adatokból egyelőre nem lehet olyan hosszútávú következtetést levonni, mint például az USA-ban publikált számokból, ahol ugye nem igazán van felmondási idő, így a munkanélküliek azonnal megjelennek a rendszerben.

A mostani hazai számok még csak a koronavírus-válság előszelének következményeit mutatják, már ha egyáltalán látszik valami a járvány hatásából.

A foglalkoztatottság ugyanis már az előző hónapokban is szép lassan csökkent, vagy jobb esetben stagnált, szóval önmagában a visszaesés nem meglepő. A mértéke ugyanakkor már érezhető gyorsulást mutat, és ez utalhat arra, hogy egyes szektorokban akár már februárban is lehetett hatása a foglalkoztatásra a koronavírusnak. Az idegenforgalom és például a rendezvényszervezés már ekkor is komoly kihívásokkal szembesült. Ráadásul január és március között mind éves, mind negyedéves összevetésben jelentősen nőtt a részmunkaidősök száma a teljes munkaidőben dolgozók kárára, azaz úgy tűnik, hogy az elbocsátások mellett egyes helyeken a munkaidőt is csökkentik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a folyamatok pontosan mely ágazatokat érintették, teljesen részletes iparági bontást ugyanis a KSH nem közölt. Annyi azonban kiderül a hivatal adataiból, hogy a mostani csökkenés leginkább a szolgáltató szektort érintette, de a feldolgozóiparban is átlagosan 1 százalékkal kevesebben dolgoztak az első negyedévben, mint 2019 utolsó három hónapjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat foglalkoztatás koronavírus munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.