Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 24. 10:09 Adat

Ismét egyre több magyar fiatal lakik a szüleinél

Pár év stagnálás után számottevően nőtt azoknak a magyar fiataloknak az aránya, akik a szüleikkel közös háztartásban élnek az Eurostat napokban frissített adatbázisa szerint. A 25 és 34 év közötti magyarok 42,2 százaléka él a szüleivel közös háztartásban, amely nagyjából másfélszerese az uniós átlagnak.

A 2018-as adatok alapján egy év alatt másfél százalékponttal nőtt a szüleikkel élő magyar fiatalok aránya. A uniós országokban a 25 és 34 év közötti korosztály leginkább a mediterrán és a keleti tagállamokban lakik a szüleivel. Legnagyobb mértékben Horvátországban, ahol a fiatalok több mint 60 százaléka él így. Horvátországot Görögország és Szlovákia követi, nem sokkal elmaradva a 60 százalékos aránytól.

 

A legkevésbé a skandináv országokban jellemző a szülőkkel való együttélés. Svédországban, Finnországban és Dániában a fiatalok mindössze pár százaléka él a szüleivel.

A fiatal férfiakra sokkal inkább jellemző, hogy a szüleikkel élnek, az EU-ban nagyjából másfélszer annyi ilyen férfi van, mint nő. Magyarországon különösen magas az eltérés, a 25 és 34 közötti férfiak több mint fele él a szüleivel, a hasonló korú nőknek viszont csak alig több mint 30 százaléka.

 

A szüleikkel élő fiatalok magas arányát leginkább azzal szokták magyarázni, hogy a 2008-as gazdasági válság miatt számos fiatal vissza kényszerült költözni a szüleihez, vagy nem tudott elköltözni tőlük az anyagi korlátok miatt. A válság után pedig az Európa-szerte jelentősen növekvő ingatlanárak okoznak nehézséget, ami számos városban vezetett lakhatási válsághoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁlom a saját lakás? Csehországban még sokkal rosszabb a helyzetA budapestihez hasonló tényező hajtják fel az ingatlanárakat Prágában, de az építési engedélyek megszerzése sokkal bonyolultabb, és ez meglátszik a lakhatási helyzeten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan durva a drágulás, hogy már lakások kisajátítását követelik BerlinbenA német fővárosban a többség albérletben él, és már nagyon elege van a bérleti díjak emelkedéséből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat lakhatás lakhatási válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.