Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 24. 18:04 Adat

Ha néhány száz kilométerrel arrébb születsz, tíz évvel tovább élsz

Egy Miskolcon születő fiúgyermek jelenleg nagyjából 12 évvel rövidebb életre számíthat, mint egy olyan fiú, aki Madridban látja meg a napvilágot. A nőknél ennél egy hajszállal kisebb a különbség, de a helyzet így is elég kiábrándító: Magyarországon európai viszonylatban nemtől és lényegében lakhelytől függetlenül rendkívül alacsony a születéskor várható élettartam.

Az Eurostat nemrégiben frissített adatai szerint 2018-ban egy átlag magyar 76,2 évnyi életre számíthatott, úgy, hogy a nőknél ez a szám a 80-at közelítette, a férfiaknál viszont a 73 sem érte el. Ezzel az akkor még 28 uniós tagállam közül mindegyik rangsorban a legrosszabb ötben voltunk, sőt a nők – hiába a magas várható élettartam – csak Bulgáriában és Romániában élnek kevesebb ideig.

 

Talán ennél is kijózanítóbb a helyzet, ha földrajzilag egy szinttel lejjebb megyünk, és megnézzük a régiónkénti adatokat. Az EU közel 250 régiója közül Budapest kivételével valamennyi magyar a harminc legalacsonyabb várható élettartamot produkáló között van. Észak-Magyarország konkrétan a negyedik ezen a listán két bolgár és egy román térség után, de nem sokkal jobb a helyzet az Alföldön, és a Dunántúl déli, illetve középső részén sem.

Magyarországon a főváros kivételével mindenhol 77 év alatt maradt a várható élettartam, miközben Európa északi és déli országaiban nem egy olyan régió van, ahol ugyanez a 84 évet is meghaladja. Ráadásul ott sok esetben a nemek közötti különbség sem akkora, így fordulhat elő, hogy míg a legszerencsésebb helyeken a nők csak 10 évvel élnek tovább, mint Borsodban, a férfiak bő 12-vel (az összes európai adatot itt lehet térképen böngészni).

Budapestet eddig kivételként emlegettük, összességében azonban itt is csak egy hajszállal kedvezőbb a helyzet. A főváros nincs ugyan a legrosszabb harminc régió között, mint a többi magyar, de így is az uniós rangsor alsó negyedébe került. A környező országok fővárosai közül pedig csak Bukarestben számíthat jelenleg rövidebb életre egy újszülött, és bár Pozsonyban és Varsóban csak néhány hónappal jobbak a kilátások, Prágában már több mint két évvel.

 

Némi optimizmusra csak a hosszabb távú trendek adhatnak okot, a magyar régiók többségében ugyanis az elmúlt tíz évben elég látványosan nőtt a születéskor várható élettartam. A legnagyobb mértékben az Alföldön, 2,2 évvel, de a Dunántúl nagy részén is majdnem kettővel, ami már európai összevetésben is soknak számít.

Egyrészt azonban elég alacsony szintről indultunk, másrészt, akik 2008-ban hasonlóan rosszul álltak mint mi – vagy még nálunk is rosszabbul -, azok sok esetben ennél is nagyobb növekedést tudtak felmutatni. Litvániában például egészen döbbenetes mértékben, több mint négy évvel nőtt a várható élettartam, és hasonlóan teljesítettek az észtek is, annak ellenére, hogy ők már 2008-ban is előttünk jártak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban emelik itthon a nyugdíjkorhatárt, mint amennyire nő a várható élettartamEz egy elég egyszerű módja a nyugdíjhelyzet kezelésének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Észak-Magyarország születéskor várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.