Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 14. 10:07 Adat

Míg a német GDP stagnál, a magyar megy tovább, mintha mi sem történt volna

Németországot megcsapta a recesszió szele, de a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatnak végül sikerült a pozitív tartományban maradnia. A kevésbé optimista elemzők tartottak tőle, hogy a GDP csökkenéséről kell majd beszámolnia a német statisztikai hivatalnak, az eredmény azonban végül 0,4 százalék lett (éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest nem volt növekedés). Ez további ütemvesztés a harmadik negyedéves 0,6 százalékhoz képest.

A Magyarország számára is fontos német GDP adat így már lényegében fél éve stagnálást mutat, amelynek fő oka a Reuters elemzése szerint az, hogy sem a lakossági fogyasztás, sem az állami költések nem tudnak felpörögni, az autóipari cégek pedig egyre csak küszködnek az elektromos hajtásra való átállás átmeneti időszakának nehézségeivel, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsynak vagy Vargának van igaza? Kétszer nyolc grafikon a vita eldöntéséhezA németek készülnek a recesszióra, és minden jel szerint meg is van az okuk erre, a magyarok azonban mintha egész más pályán mozognának.

A recessziós félelmek így továbbra sem csökkentek, és az idei első fél évben a gazdasági visszaesés bármikor bekövetkezhet, különösen azért, mert Angela Merkel kormánya következetesen elzárkózik az állami beavatkozástól, vagyis a gazdaságélénkítő költésektől.

Eközben a magyar GDP továbbra is viszonylag gyors ütemben emelkedik. A KSH most közzétett friss adatai szerint

a tavalyi negyedik negyedéves növekedés 4,6 százalékos volt, 2019-re pedig összességében 4,9 százalékot mértek.

Az alábbi grafikonon negyedéves bontásban is jól látszik, hogy a magyar GDP 2017 óta magabiztosan 4 százalék fölött növekszik.

 

Adat 2019 gdp Magyarország németország növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. február 25. 17:36 Adat

A koronavírus sem tudja megtisztítani a kínai levegőt

Tavaly a világ 50 legszennyezettebb levegőjű városából 26 volt indiai, 13 kínai, hat pedig pakisztáni. Európai település nincs a top 50-ben.

Váczi István
2020. február 25. 14:30 Adat

Migráció nélkül tízszer gyorsabban fogyott volna a magyar lakosság tavaly

Tavaly júniusban kevesebb, decemberben sokkal több gyermek született, mint 2018-ban, amiben talán már a babaváró hitelnek is szerepe volt.

Jandó Zoltán
2020. február 24. 18:04 Adat

Ha néhány száz kilométerrel arrébb születsz, tíz évvel tovább élsz

Magyarországon európai viszonylatban nemtől és lényegében lakhelytől függetlenül rendkívül alacsony a születéskor várható élettartam.

Fontos

Stubnya Bence
2020. február 27. 18:08 Élet, Vállalat

Érdekes gazdasági kísérlet indulhat, ha Magyarországon is megjelenik a koronavírus

Azok nem szeretik a home office-t, akiknek nincs vele tapasztalatuk. Most elővigyázatosságból egyre több cég vezeti be, így olyanok is kipróbálhatják, akik eddig csípőből kritizálták a távmunkát.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. február 27. 06:56 Vállalat

Nagyon nem lenne jó, ha pánikszerűen megrohannánk a boltokat

Nem igazán tudja kezelni a hirtelen kiugró keresletet a hazai élelmiszeripar, illetve kiskereskedelem, így nagyon szeretnék elkerülni a koronavírus miatti pánikvásárlásokat.

Avatar
2020. február 26. 15:27 Közélet

A nyugdíjrendszer szinte összes elemét újra ki kellene találni

Bárhová nyúlunk, problémába ütközünk.