Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 14. 10:07 Adat

Míg a német GDP stagnál, a magyar megy tovább, mintha mi sem történt volna

Németországot megcsapta a recesszió szele, de a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatnak végül sikerült a pozitív tartományban maradnia. A kevésbé optimista elemzők tartottak tőle, hogy a GDP csökkenéséről kell majd beszámolnia a német statisztikai hivatalnak, az eredmény azonban végül 0,4 százalék lett (éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest nem volt növekedés). Ez további ütemvesztés a harmadik negyedéves 0,6 százalékhoz képest.

A Magyarország számára is fontos német GDP adat így már lényegében fél éve stagnálást mutat, amelynek fő oka a Reuters elemzése szerint az, hogy sem a lakossági fogyasztás, sem az állami költések nem tudnak felpörögni, az autóipari cégek pedig egyre csak küszködnek az elektromos hajtásra való átállás átmeneti időszakának nehézségeivel, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsynak vagy Vargának van igaza? Kétszer nyolc grafikon a vita eldöntéséhezA németek készülnek a recesszióra, és minden jel szerint meg is van az okuk erre, a magyarok azonban mintha egész más pályán mozognának.

A recessziós félelmek így továbbra sem csökkentek, és az idei első fél évben a gazdasági visszaesés bármikor bekövetkezhet, különösen azért, mert Angela Merkel kormánya következetesen elzárkózik az állami beavatkozástól, vagyis a gazdaságélénkítő költésektől.

Eközben a magyar GDP továbbra is viszonylag gyors ütemben emelkedik. A KSH most közzétett friss adatai szerint

a tavalyi negyedik negyedéves növekedés 4,6 százalékos volt, 2019-re pedig összességében 4,9 százalékot mértek.

Az alábbi grafikonon negyedéves bontásban is jól látszik, hogy a magyar GDP 2017 óta magabiztosan 4 százalék fölött növekszik.

 

Adat 2019 gdp Magyarország németország növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Már messze nem érdekli az embereket annyira a koronavírus, mint a csúcson. Még azokban az országokban sem, ahol még mindig növekszik az esetek száma.

Jandó Zoltán
2020. június 24. 16:06 Adat

Minden, amit a koronavírus magyarországi gazdasági hatásáról tudunk

Összegyűjtöttünk néhány olyan grafikont, amelyekből látszik, milyen nagy változásokat okozott a járvány.

Jandó Zoltán
2020. június 22. 16:31 Adat

Májusban sem csillapodott sokat a kirúgási hullám Magyarországon

Utoljára négy éve volt ennyi álláskereső. Májusban a fővárosban, illetve a kereskedelemben és a vendéglátásban rúgták ki a legtöbb embert.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.

Jandó Zoltán
2020. június 29. 06:34 Közélet

Vaszily Miklós, akitől az Indexet féltik, Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget

Mészáros Lőrinc azóta nem húzott nagyot a médiapiacon, hogy ingyen és bérmentve átadta médiabirodalmát a fideszes médiaalapítványnak.