Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 14. 10:07 Adat

Míg a német GDP stagnál, a magyar megy tovább, mintha mi sem történt volna

Németországot megcsapta a recesszió szele, de a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatnak végül sikerült a pozitív tartományban maradnia. A kevésbé optimista elemzők tartottak tőle, hogy a GDP csökkenéséről kell majd beszámolnia a német statisztikai hivatalnak, az eredmény azonban végül 0,4 százalék lett (éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest nem volt növekedés). Ez további ütemvesztés a harmadik negyedéves 0,6 százalékhoz képest.

A Magyarország számára is fontos német GDP adat így már lényegében fél éve stagnálást mutat, amelynek fő oka a Reuters elemzése szerint az, hogy sem a lakossági fogyasztás, sem az állami költések nem tudnak felpörögni, az autóipari cégek pedig egyre csak küszködnek az elektromos hajtásra való átállás átmeneti időszakának nehézségeivel, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsynak vagy Vargának van igaza? Kétszer nyolc grafikon a vita eldöntéséhezA németek készülnek a recesszióra, és minden jel szerint meg is van az okuk erre, a magyarok azonban mintha egész más pályán mozognának.

A recessziós félelmek így továbbra sem csökkentek, és az idei első fél évben a gazdasági visszaesés bármikor bekövetkezhet, különösen azért, mert Angela Merkel kormánya következetesen elzárkózik az állami beavatkozástól, vagyis a gazdaságélénkítő költésektől.

Eközben a magyar GDP továbbra is viszonylag gyors ütemben emelkedik. A KSH most közzétett friss adatai szerint

a tavalyi negyedik negyedéves növekedés 4,6 százalékos volt, 2019-re pedig összességében 4,9 százalékot mértek.

Az alábbi grafikonon negyedéves bontásban is jól látszik, hogy a magyar GDP 2017 óta magabiztosan 4 százalék fölött növekszik.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 2019 gdp Magyarország németország növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.