Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. január 15. 14:49 Adat

Nincs még egy olyan sorozat a világon, mint a Barátok közt

Sorozatfüggőknek kifejezetten érdekes grafikont állított össze a Statista, amelynek készítői azt nézték meg, hogy mennyi idő kell a legnépszerűbb animációs/rajzfilmsorozatok végignézéséhez. A listát valószínűleg némi késéssel A Simpson család műsorra kerülésének 30. évfordulója ihlette, ez ugyanis tavaly december közepén volt. A sorozatból azóta már a 31. évadot játsszák, így ha valaki az összes részt meg szeretné nézni, 10 napot és kevés híján még hét órát kellene a képernyő előtt töltenie.

Ezzel azonban a The Simpsons véletlenül sem világbajnok, mivel a Pokémon ennél is sokkal több időre, bő 19 napra ragasztaná a tévé elé a rajongókat. A Family Guy, a Dragon Ball és a South Park végignézéséhez nagyjából öt-öt nap kell, a SpongyaBob Kockanadrágra viszont szűk négy is elég.

 

Ha világszinten nem is rekorder A Simpson család, az Egyesült Államokban az, ráadásul nem is csak a rajzfilm kategóriában. Az egy dolog, hogy ez a legrégebben futó tv-show az USA-ban, de epizódszámban is vezet: egyetlen olyan sorozat sem volt, amely megélt volna 673 részt.

Más kérdés, hogy mivel a rajzfilmekből egy-egy epizód jellemzően rövidebb, számos olyan sorozat van, amit jóval tovább tartana végignézni. A jelenlegi amerikai második, az itthon is játszott Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály 468 részére például hat perc híján két hét kell, de összességében hosszabb a The Simpsonsnál a CSI, a Grace Klinika és a Vészhelyzet is. A régebbi sorozatokról nem is beszélve: a Dallas közel 360 része 14 nap 21 óra alatt érne véget, az ötvenes és a hetvenes évek között játszott Gunsmoke pedig majdnem 20 napig menne egyhuzamban (igaz, ebben valószínűleg a rádiós adások is benne vannak).

 

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyi időt vesz vagy vett el az életéből egy-egy sorozat, akkor természetesen erre is van kalkulátor. Ebben ráadásul a Szomszédok is szerepel: a magyar teleregényre két és fél óra híján egy hetet fordított, aki minden részét megnézte.

A fenti rangsorban ugyanakkor nem szerepelnek a szappanoperák és az egyéb sorozatok, pedig ezek között szép számmal van olyan, ami jóval régebben van adásban, és sokkal több részt élt meg. Ráadásul ebben a kategóriában kifejezetten elöl van a tízezredik részéhez közeledő Barátok közt. A magyar szappanopera jelenleg a 15. legtöbb epizódot megélt sorozat a világon, úgy, hogy az előtte lévők közül a legújabbat is közel két évtizeddel korábban kezdték el játszani. A Barátok közt októberben lesz 22 éve műsoron, addigra minden bizonnyal át is lépi a 10 ezer részt, ennyi idő alatt ez korábban valószínűleg egyetlen hasonló tv-műsornak sem sikerült. Ha valaki esetleg most kezdené az elejéről a sorozatot, akkor úgy számoljon, hogy durván száz napra lesz szüksége, ha minden részt meg szeretne nézni.

Adat Barátok Közt Simpson család sorozat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar Avatar
2020. október 19. 16:52 Adat, Vállalat

Együtt váltottunk rendszert a csehekkel, de hol tartanak most a magánvállalataink?

A csehek egy lépéssel előrébb járnak, a magyar cégeknek aktívan kell gondolkodniuk arról, hogyan fogják a működésüket a jövőben is fenntartani.

Stubnya Bence
2020. október 18. 12:19 Adat

Sok magyar munkahelyen meg sem próbálják motiválni a dolgozókat

Igazán motiváló munkahelyből kevés van Magyarországon más EU-tagállamokhoz képest.

Jandó Zoltán
2020. október 17. 16:55 Adat

Heti 10 óránál is többet videokonferenciázik a magyar felnőttek tizede

A rezsibe nem száll be a munkáltató, de eszközt a dolgozók közel fele kapott az online meetingekhez.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.