Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. január 15. 14:49 Adat

Nincs még egy olyan sorozat a világon, mint a Barátok közt

Sorozatfüggőknek kifejezetten érdekes grafikont állított össze a Statista, amelynek készítői azt nézték meg, hogy mennyi idő kell a legnépszerűbb animációs/rajzfilmsorozatok végignézéséhez. A listát valószínűleg némi késéssel A Simpson család műsorra kerülésének 30. évfordulója ihlette, ez ugyanis tavaly december közepén volt. A sorozatból azóta már a 31. évadot játsszák, így ha valaki az összes részt meg szeretné nézni, 10 napot és kevés híján még hét órát kellene a képernyő előtt töltenie.

Ezzel azonban a The Simpsons véletlenül sem világbajnok, mivel a Pokémon ennél is sokkal több időre, bő 19 napra ragasztaná a tévé elé a rajongókat. A Family Guy, a Dragon Ball és a South Park végignézéséhez nagyjából öt-öt nap kell, a SpongyaBob Kockanadrágra viszont szűk négy is elég.

 

Ha világszinten nem is rekorder A Simpson család, az Egyesült Államokban az, ráadásul nem is csak a rajzfilm kategóriában. Az egy dolog, hogy ez a legrégebben futó tv-show az USA-ban, de epizódszámban is vezet: egyetlen olyan sorozat sem volt, amely megélt volna 673 részt.

Más kérdés, hogy mivel a rajzfilmekből egy-egy epizód jellemzően rövidebb, számos olyan sorozat van, amit jóval tovább tartana végignézni. A jelenlegi amerikai második, az itthon is játszott Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály 468 részére például hat perc híján két hét kell, de összességében hosszabb a The Simpsonsnál a CSI, a Grace Klinika és a Vészhelyzet is. A régebbi sorozatokról nem is beszélve: a Dallas közel 360 része 14 nap 21 óra alatt érne véget, az ötvenes és a hetvenes évek között játszott Gunsmoke pedig majdnem 20 napig menne egyhuzamban (igaz, ebben valószínűleg a rádiós adások is benne vannak).

 

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyi időt vesz vagy vett el az életéből egy-egy sorozat, akkor természetesen erre is van kalkulátor. Ebben ráadásul a Szomszédok is szerepel: a magyar teleregényre két és fél óra híján egy hetet fordított, aki minden részét megnézte.

A fenti rangsorban ugyanakkor nem szerepelnek a szappanoperák és az egyéb sorozatok, pedig ezek között szép számmal van olyan, ami jóval régebben van adásban, és sokkal több részt élt meg. Ráadásul ebben a kategóriában kifejezetten elöl van a tízezredik részéhez közeledő Barátok közt. A magyar szappanopera jelenleg a 15. legtöbb epizódot megélt sorozat a világon, úgy, hogy az előtte lévők közül a legújabbat is közel két évtizeddel korábban kezdték el játszani. A Barátok közt októberben lesz 22 éve műsoron, addigra minden bizonnyal át is lépi a 10 ezer részt, ennyi idő alatt ez korábban valószínűleg egyetlen hasonló tv-műsornak sem sikerült. Ha valaki esetleg most kezdené az elejéről a sorozatot, akkor úgy számoljon, hogy durván száz napra lesz szüksége, ha minden részt meg szeretne nézni.

Adat Barátok Közt Simpson család sorozat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. január 14. 10:21 Adat

Hét éve nem volt ilyen magas az infláció, mi történik az uborkával és a disznóhússal?

Örülhetnek a hagyma-káposzta-krumpli rajongói, szomorkodhatnak az uborkakedvelők és lakbért fizetők.

Jandó Zoltán
2020. január 7. 16:42 Adat

Kelet-Európa kiürül, a Szaharában népességboom lesz

Az ENSZ szerint 2100-ban nagyjából 3,1 milliárddal leszünk többen a Földön, mint jelenleg, és ebből a növekményből közel 3 milliárdot Afrika hoz majd össze.

Bucsky Péter
2020. január 3. 17:03 Adat

Nem csoda, ha úgy érzed, hogy folyton magyarok szolgálnak ki Ausztriában

Már közel 100 ezer magyar dolgozik nyugati szomszédunknál teljes állásban, de lassul a növekedés üteme. Burgenlandban minden hatodik dolgozó magyar állampolgár.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 16. 17:10 Vállalat, Világ

Európai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajta

Abban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

Torontáli Zoltán
2020. január 16. 06:57 Élet, Közélet

Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhában

A táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

Bucsky Péter
2020. január 15. 06:58 Közélet

Álzöld látszatintézkedésben ért egyet Orbán és Karácsony

A kormányfő elektromos buszos ötletét a főpolgármester is támogatja. Megmutatjuk, miért tévednek mindketten.