Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. január 15. 14:49 Adat

Nincs még egy olyan sorozat a világon, mint a Barátok közt

Sorozatfüggőknek kifejezetten érdekes grafikont állított össze a Statista, amelynek készítői azt nézték meg, hogy mennyi idő kell a legnépszerűbb animációs/rajzfilmsorozatok végignézéséhez. A listát valószínűleg némi késéssel A Simpson család műsorra kerülésének 30. évfordulója ihlette, ez ugyanis tavaly december közepén volt. A sorozatból azóta már a 31. évadot játsszák, így ha valaki az összes részt meg szeretné nézni, 10 napot és kevés híján még hét órát kellene a képernyő előtt töltenie.

Ezzel azonban a The Simpsons véletlenül sem világbajnok, mivel a Pokémon ennél is sokkal több időre, bő 19 napra ragasztaná a tévé elé a rajongókat. A Family Guy, a Dragon Ball és a South Park végignézéséhez nagyjából öt-öt nap kell, a SpongyaBob Kockanadrágra viszont szűk négy is elég.

 

Ha világszinten nem is rekorder A Simpson család, az Egyesült Államokban az, ráadásul nem is csak a rajzfilm kategóriában. Az egy dolog, hogy ez a legrégebben futó tv-show az USA-ban, de epizódszámban is vezet: egyetlen olyan sorozat sem volt, amely megélt volna 673 részt.

Más kérdés, hogy mivel a rajzfilmekből egy-egy epizód jellemzően rövidebb, számos olyan sorozat van, amit jóval tovább tartana végignézni. A jelenlegi amerikai második, az itthon is játszott Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály 468 részére például hat perc híján két hét kell, de összességében hosszabb a The Simpsonsnál a CSI, a Grace Klinika és a Vészhelyzet is. A régebbi sorozatokról nem is beszélve: a Dallas közel 360 része 14 nap 21 óra alatt érne véget, az ötvenes és a hetvenes évek között játszott Gunsmoke pedig majdnem 20 napig menne egyhuzamban (igaz, ebben valószínűleg a rádiós adások is benne vannak).

 

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyi időt vesz vagy vett el az életéből egy-egy sorozat, akkor természetesen erre is van kalkulátor. Ebben ráadásul a Szomszédok is szerepel: a magyar teleregényre két és fél óra híján egy hetet fordított, aki minden részét megnézte.

A fenti rangsorban ugyanakkor nem szerepelnek a szappanoperák és az egyéb sorozatok, pedig ezek között szép számmal van olyan, ami jóval régebben van adásban, és sokkal több részt élt meg. Ráadásul ebben a kategóriában kifejezetten elöl van a tízezredik részéhez közeledő Barátok közt. A magyar szappanopera jelenleg a 15. legtöbb epizódot megélt sorozat a világon, úgy, hogy az előtte lévők közül a legújabbat is közel két évtizeddel korábban kezdték el játszani. A Barátok közt októberben lesz 22 éve műsoron, addigra minden bizonnyal át is lépi a 10 ezer részt, ennyi idő alatt ez korábban valószínűleg egyetlen hasonló tv-műsornak sem sikerült. Ha valaki esetleg most kezdené az elejéről a sorozatot, akkor úgy számoljon, hogy durván száz napra lesz szüksége, ha minden részt meg szeretne nézni.

Adat Barátok Közt Simpson család sorozat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2020. április 3. 13:49 Adat, Világ

Katicabogarak és teknősök a hálószobában, a kutatók home office-ba vitték a kísérleti állataikat

A bezárt laborok vezetői sokszor nem tudják biztosítani a kísérleti állatok ellátását, ezért vagy leölik vagy szabadon engedik őket, de előfordul, hogy a kutatók otthonában kötnek ki.

Kasnyik Márton
2020. április 2. 15:13 Adat

Két hét alatt tízmillióan vesztették el a munkájukat az USA-ban

Teljes a munkaügyi katasztrófa, a 2008-as válság után sem semmisült meg ennyi munkahely.

Váczi István
2020. április 1. 06:35 Adat

Másfél millió magyart különösen veszélyeztet a koronavírus

A hazai lakosság elég nagy része beletartozik az „idős, krónikus betegséggel küzdő” csoportba, amelyet a leginkább fenyeget a járvány.

Fontos

Fabók Bálint
2020. április 2. 06:36 Élet

“Elvette tőlem a járvány, amiért tíz éve küzdök” – munkájukat elvesztők beszélnek a kilátástalanságról

Elzálogosított telefon, zéró tartalék, összetört álmok. A járvány miatt munkájukat elvesztők beszélnek arról, hogy fordult fel az életük néhány hét alatt.

Váczi István
2020. április 1. 16:59 Pénz

Sosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybank

Rákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

Torontáli Zoltán
2020. április 1. 15:26 Vállalat

Béna kacsaként nézzük, ahogy a lengyelek és a románok megszerzik a magyar fuvarpiac jelentős részét

A járvány után újra fogják osztani a lapokat az európai fuvarpiacon, és a helyezkedés máris elkezdődött. Mivel Magyarország egyelőre nem nyújt hathatós segítséget a cégeinek, pillanatok alatt óriási hátrányba került.