Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 17. 13:24 Adat

Nehéz lesz megközelítenie az új filmnek a Star Wars-rekordot

Amikor 2015-ben Az ébredő Erővel a Csillagok háborúja visszatért a mozikba, egyből meg is dőlt a Star Wars-filmek addigi rekordja, a VII. rész ugyanis 2,21 milliárd dollárt hozott.

Ez azonban csak akkor igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk az inflációt, azaz ebben az esetben a mozijegyek árának emelkedését. Ahogy a Statista összeállításából kiderül, ezzel számolva továbbra is a legelső, 1977-ben bemutatott film számít a legsikeresebbnek. Akkor 776 milliót termelt a mozikban, ami ma 3,14 milliárd dollárnak felel meg.

Igaz, ez nem teljesen egzakt összeg. Megvan az oka ugyanis annak, hogy Hollywoodban hivatalosan nem készítenek ilyen számításokat. A legnyilvánvalóbb, hogy általában globális bevételi rangsorokról van szó, így elvileg minden országra külön kellene megállapítani a mozijegyek inflációját. Ezt persze nem teszik meg, a Statista rangsora például úgy készült, hogy az amerikai áremelkedést vetítették ki az egész világra.

 

Másrészt persze súlyosan torzít, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk az inflációt. Ezt jól mutatja a CNBC júliusi összeállítása, amely annak apropóján készült, hogy a Bosszúállók: Végjáték lett aktuális árakon minden idők legtöbbet hozó filmje. Csakhogy inflációval számolva az első tízbe sem fért be, igaz, abban az összeállításban csak az amerikai bevételekkel számoltak.

Az eredeti Star Wars (Egy új remény) a második volt ezen a listán, csak az 1939-es Elfújta a szél előzte meg, míg a harmadik az 1965-ös A muzsika hangja. Más Csillagok háborúja-film nem is került ebbe a top 10-be.

Azt nyilván nem tudni, mennyit hoz a csütörtökön debütáló új film, de valószínű, hogy megkoronázza a Disney számára különösen sikeres 2019-es évet. Idén ugyanis az első filmstúdióvá vált, amely átlépte globálisan a 10 milliárd dolláros bevételi határt, elsősorban a már említett Bosszúállók: Végjátéknak, valamint az Oroszlánkirálynak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerikán kívül dől el Az utolsó Jedik sorsaAz Egyesült Államokban rekordközeli bevételt hozhat az új Star Wars, azon kívül viszont már nem garantált a siker.

Adat csillagok háborúja mozibevétel rekord Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2020. október 26. 11:31 Adat

A brüsszelezés ellenére Magyarországon nőtt a legtöbbet az EU támogatottsága

Az elmúlt tíz évben az egyik leginkább EU-szkeptikus országból az EU-t a leginkább hasznosnak tartók közé került Magyarország.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Hajdu Miklós
2020. október 25. 11:55 Adat

A rossz levegő olyan ártalmas, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás

A tüdőrák kockázatának mérsékléséhez nem csak a dohányzást kellene mellőzni, hanem a rossz levegőjű környezetet is el kellene kerülni.

Fontos

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.