Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 17. 13:24 Adat

Nehéz lesz megközelítenie az új filmnek a Star Wars-rekordot

Amikor 2015-ben Az ébredő Erővel a Csillagok háborúja visszatért a mozikba, egyből meg is dőlt a Star Wars-filmek addigi rekordja, a VII. rész ugyanis 2,21 milliárd dollárt hozott.

Ez azonban csak akkor igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk az inflációt, azaz ebben az esetben a mozijegyek árának emelkedését. Ahogy a Statista összeállításából kiderül, ezzel számolva továbbra is a legelső, 1977-ben bemutatott film számít a legsikeresebbnek. Akkor 776 milliót termelt a mozikban, ami ma 3,14 milliárd dollárnak felel meg.

Igaz, ez nem teljesen egzakt összeg. Megvan az oka ugyanis annak, hogy Hollywoodban hivatalosan nem készítenek ilyen számításokat. A legnyilvánvalóbb, hogy általában globális bevételi rangsorokról van szó, így elvileg minden országra külön kellene megállapítani a mozijegyek inflációját. Ezt persze nem teszik meg, a Statista rangsora például úgy készült, hogy az amerikai áremelkedést vetítették ki az egész világra.

 

Másrészt persze súlyosan torzít, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk az inflációt. Ezt jól mutatja a CNBC júliusi összeállítása, amely annak apropóján készült, hogy a Bosszúállók: Végjáték lett aktuális árakon minden idők legtöbbet hozó filmje. Csakhogy inflációval számolva az első tízbe sem fért be, igaz, abban az összeállításban csak az amerikai bevételekkel számoltak.

Az eredeti Star Wars (Egy új remény) a második volt ezen a listán, csak az 1939-es Elfújta a szél előzte meg, míg a harmadik az 1965-ös A muzsika hangja. Más Csillagok háborúja-film nem is került ebbe a top 10-be.

Azt nyilván nem tudni, mennyit hoz a csütörtökön debütáló új film, de valószínű, hogy megkoronázza a Disney számára különösen sikeres 2019-es évet. Idén ugyanis az első filmstúdióvá vált, amely átlépte globálisan a 10 milliárd dolláros bevételi határt, elsősorban a már említett Bosszúállók: Végjátéknak, valamint az Oroszlánkirálynak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerikán kívül dől el Az utolsó Jedik sorsaAz Egyesült Államokban rekordközeli bevételt hozhat az új Star Wars, azon kívül viszont már nem garantált a siker.

Adat csillagok háborúja mozibevétel rekord Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Jandó Zoltán
2020. július 29. 06:51 Közélet

Megmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.