Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 17. 13:24 Adat

Nehéz lesz megközelítenie az új filmnek a Star Wars-rekordot

Amikor 2015-ben Az ébredő Erővel a Csillagok háborúja visszatért a mozikba, egyből meg is dőlt a Star Wars-filmek addigi rekordja, a VII. rész ugyanis 2,21 milliárd dollárt hozott.

Ez azonban csak akkor igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk az inflációt, azaz ebben az esetben a mozijegyek árának emelkedését. Ahogy a Statista összeállításából kiderül, ezzel számolva továbbra is a legelső, 1977-ben bemutatott film számít a legsikeresebbnek. Akkor 776 milliót termelt a mozikban, ami ma 3,14 milliárd dollárnak felel meg.

Igaz, ez nem teljesen egzakt összeg. Megvan az oka ugyanis annak, hogy Hollywoodban hivatalosan nem készítenek ilyen számításokat. A legnyilvánvalóbb, hogy általában globális bevételi rangsorokról van szó, így elvileg minden országra külön kellene megállapítani a mozijegyek inflációját. Ezt persze nem teszik meg, a Statista rangsora például úgy készült, hogy az amerikai áremelkedést vetítették ki az egész világra.

 

Másrészt persze súlyosan torzít, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk az inflációt. Ezt jól mutatja a CNBC júliusi összeállítása, amely annak apropóján készült, hogy a Bosszúállók: Végjáték lett aktuális árakon minden idők legtöbbet hozó filmje. Csakhogy inflációval számolva az első tízbe sem fért be, igaz, abban az összeállításban csak az amerikai bevételekkel számoltak.

Az eredeti Star Wars (Egy új remény) a második volt ezen a listán, csak az 1939-es Elfújta a szél előzte meg, míg a harmadik az 1965-ös A muzsika hangja. Más Csillagok háborúja-film nem is került ebbe a top 10-be.

Azt nyilván nem tudni, mennyit hoz a csütörtökön debütáló új film, de valószínű, hogy megkoronázza a Disney számára különösen sikeres 2019-es évet. Idén ugyanis az első filmstúdióvá vált, amely átlépte globálisan a 10 milliárd dolláros bevételi határt, elsősorban a már említett Bosszúállók: Végjátéknak, valamint az Oroszlánkirálynak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerikán kívül dől el Az utolsó Jedik sorsaAz Egyesült Államokban rekordközeli bevételt hozhat az új Star Wars, azon kívül viszont már nem garantált a siker.

Adat csillagok háborúja mozibevétel rekord Star Wars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

A Puskás Akadémia bekerült a húsz legnyereségesebb európai futballcsapat közé. Bár az akadémia tényleg kilencmilliárdos profitot csinált, akadnak gondok a módszertannal.

Jandó Zoltán
2020. január 20. 16:43 Adat

Minden kilencedik magyar háztartás késik a rezsiszámlákkal, de nem is büntetik

Öt év alatt kevesebb, mint felére csökkent a késők aránya. De még így is magas, amit az árak egyáltalán nem indokolnak.

Stubnya Bence Hajdu Miklós
2020. január 20. 06:59 Adat

Jogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?

A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.