Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 14. 18:27 Adat

Majdnem egy ezres egy kávé, mégis a világon a legolcsóbbak között van a magyar Starbucks

Az Economist nevű gazdasági hetilap 1986 óta használja a Big Mac indexet a különböző országok árszínvonalának összehasonlítására. A Big Mac ugyanazokból az alapanyagokból tevődik össze 160 országban, viszont eltérő az ára, így sajátos képet ad az adott ország árairól, sőt, akár az adott deviza alul- vagy felülértékeltségéről.

A Finder nevű fogyasztási tanácsokkal foglalkozó honlap a globális kereskedelmi láncok egyik másik szimbolikus termékére, a Starbucks lattéjára alapozva készített el egy listát (bár ezt korábban például a Wall Street Journal vagy az Economist is megtette). A világ 76 országából gyűjtötték össze, hogy mennyibe került egy “tall” (azaz kis méretű) latte az amerikai kávézóláncnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven éves a Big Mac, a közgazdászok kedvenc szendvicseÓriási sikert ért el az 1968-ban megszületett Big Mac, amelyből csak tavaly több mint 1,3 milliárdot adott el a McDonald's világszerte.

Akárcsak a Big Macnél, dollárban átszámítva a latte árában is több mint háromszoros különbség van a legolcsóbb és a legdrágább kávé között. A legtöbbet Dániában kell fizetni egy starbucksos kávéért, több mint hat dollárnyi koronát. Az északi országok mellett az ázsiai városállamok tartoznak az élbolyba.

 

A lista alapján Magyarországon 2,62 dollárba (azaz nagyjából 780 forintba – igaz, megnéztük, és a mai napon már éppen 890 forintba) kerül egy latte. Magyarország ezzel 76 országból a 68. helyen áll. A vizsgált régiós országok közül a többi visegrádi ország mellett Románia is drágább nálunk. Huszonhat európai ország közül egyedül Bulgáriában olcsóbb az ital.

A lista szerint Magyarországnál jóval szegényebb országokban is drágább a latte a Starbucksban, ilyen például India, Bolívia, Marokkó vagy Kambodzsa. A legolcsóbb pedig Törökországban és Egyiptomban, őket főleg dél-amerikai országok előzik meg közvetlenül.

Hogy a Big Mac vagy a Starbucks-latte árából készített indexek nem feltétlenül rezonálnak a valós életszínvonalra, jól mutatja a két termék árának összevetése.

 

Míg például Romániában drágább a latte, mint Magyarországon, addig a Big Mac nálunk kerül többe 40 százalékkal. Oroszországban kétszer annyiba kerül egy latte, mint egy Big Mac, Brazíliában pont fordított az arány. Brazíliában pedig hiába kapható az egyik legolcsóbban a latte, a Big Mac drágább, mint a kávéban világelső Dániában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízszer annyit dolgozol egy iPhone-ért, mint egy svájciAz európai nagyvárosok közül csak Kijevben kell többet dolgozni érte. férfi hajvágásban viszont nem állunk annyira rosszul.

Adat Big Mac index Starbucks Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 16. 13:12 Adat

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Sokkal többet költöttünk kiskereskedelmi egységekben ételre és italra, számos más termék kereslete viszont hatalmasat zuhant. Az átrendeződés részben tartós lehet.

Fabók Bálint
2020. szeptember 14. 17:18 Adat, Közélet

Éveken át visszaéltek beteg gyerekeknek gyűjtött pénzzel, mégis áramlanak hozzájuk a százmilliók

Egy állami szerv hét éve állította, hogy luxuslakásokat bérelnek, ismerősöket támogatnak és túláraznak, de továbbra is százmilliókat kapnak az egy százalékokból.

Fontos

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 16. 15:02 Élet, Közélet

Nem érdekli az embereket az idegesítő magyar víruskövető mobilalkalmazás

Gyakorlatilag senki sem használja Magyarországon a VírusRadart, és ennek megvan az oka. A szoftver sokaknak idegesítően rossz, nincs mögötte erős kommunikáció, Apple-gépekre pedig elérhetetlen.