Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 14. 18:27 Adat

Majdnem egy ezres egy kávé, mégis a világon a legolcsóbbak között van a magyar Starbucks

Az Economist nevű gazdasági hetilap 1986 óta használja a Big Mac indexet a különböző országok árszínvonalának összehasonlítására. A Big Mac ugyanazokból az alapanyagokból tevődik össze 160 országban, viszont eltérő az ára, így sajátos képet ad az adott ország árairól, sőt, akár az adott deviza alul- vagy felülértékeltségéről.

A Finder nevű fogyasztási tanácsokkal foglalkozó honlap a globális kereskedelmi láncok egyik másik szimbolikus termékére, a Starbucks lattéjára alapozva készített el egy listát (bár ezt korábban például a Wall Street Journal vagy az Economist is megtette). A világ 76 országából gyűjtötték össze, hogy mennyibe került egy “tall” (azaz kis méretű) latte az amerikai kávézóláncnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven éves a Big Mac, a közgazdászok kedvenc szendvicseÓriási sikert ért el az 1968-ban megszületett Big Mac, amelyből csak tavaly több mint 1,3 milliárdot adott el a McDonald's világszerte.

Akárcsak a Big Macnél, dollárban átszámítva a latte árában is több mint háromszoros különbség van a legolcsóbb és a legdrágább kávé között. A legtöbbet Dániában kell fizetni egy starbucksos kávéért, több mint hat dollárnyi koronát. Az északi országok mellett az ázsiai városállamok tartoznak az élbolyba.

 

A lista alapján Magyarországon 2,62 dollárba (azaz nagyjából 780 forintba – igaz, megnéztük, és a mai napon már éppen 890 forintba) kerül egy latte. Magyarország ezzel 76 országból a 68. helyen áll. A vizsgált régiós országok közül a többi visegrádi ország mellett Románia is drágább nálunk. Huszonhat európai ország közül egyedül Bulgáriában olcsóbb az ital.

A lista szerint Magyarországnál jóval szegényebb országokban is drágább a latte a Starbucksban, ilyen például India, Bolívia, Marokkó vagy Kambodzsa. A legolcsóbb pedig Törökországban és Egyiptomban, őket főleg dél-amerikai országok előzik meg közvetlenül.

Hogy a Big Mac vagy a Starbucks-latte árából készített indexek nem feltétlenül rezonálnak a valós életszínvonalra, jól mutatja a két termék árának összevetése.

 

Míg például Romániában drágább a latte, mint Magyarországon, addig a Big Mac nálunk kerül többe 40 százalékkal. Oroszországban kétszer annyiba kerül egy latte, mint egy Big Mac, Brazíliában pont fordított az arány. Brazíliában pedig hiába kapható az egyik legolcsóbban a latte, a Big Mac drágább, mint a kávéban világelső Dániában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízszer annyit dolgozol egy iPhone-ért, mint egy svájciAz európai nagyvárosok közül csak Kijevben kell többet dolgozni érte. férfi hajvágásban viszont nem állunk annyira rosszul.

Adat Big Mac index Starbucks Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Már messze nem érdekli az embereket annyira a koronavírus, mint a csúcson. Még azokban az országokban sem, ahol még mindig növekszik az esetek száma.

Jandó Zoltán
2020. június 24. 16:06 Adat

Minden, amit a koronavírus magyarországi gazdasági hatásáról tudunk

Összegyűjtöttünk néhány olyan grafikont, amelyekből látszik, milyen nagy változásokat okozott a járvány.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.