Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 4. 10:19 Adat

Nem áll rosszul Budapest, de Prága és Bécs sokkal népszerűbb a turisták körében

Budapest ismét bekerült a legtöbb turistát vonzó városok toplistájára, méghozzá a 62. hely elérésével. Az Euromonitor felmérése szerint a magyar fővárosba 2018-ban 3,8 millió külföldi látogató érkezett, és ez a szám idén várhatóan 4 millió fölé fog emelkedni, vagyis – hasonlóan az egy évvel korábbi változásokhoz – öt százalék körüli léptékben bővül a budapesti turistaforgalom.

 

 

A lista elején többnyire ázsiai városokat találunk: sorrendben Hongkong, Bangkok, London, Makaó és Szingapúr tölti be az első öt pozíciót. A távol-keleti települések túlsúlya egyébként az egész összeállítást jellemzi, a százból 43 város fekszik ebben a térségben, míg az európai városok száma 32. Amerikából 13, a Közel-Keletről és Afrikából pedig összesen 12 település került be.

A leglátogatottabb európai városok között nem meglepő módon olyan hagyományosan közkedvelt úti célok jelennek meg, mint például London, Párizs, Róma, Amszterdam és Barcelona vagy a budapestiek számára örök viszonyítási pontként szolgáló Bécs*Az osztrák főváros a százas lista 37. helyén áll.. E települések azonban egyre inkább visszaesnek a listán, ami az elemzés szerint többek között a terrortámadások és a viszonylag magas árak következménye. Jórészt az is épp a turisták árérzékenységének köszönhető, hogy két török város, Isztambul és Antalya is bekerült az európai top 10-be, miután a török líra súlyosan leértékelődött.

A gyengülő forint Budapestet is segítheti abban, hogy Lisszabont megelőzve, Pekingtől, Szentpétervártól, Brüsszeltől és Jeruzsálemtől pedig épphogy lemaradva helyezkedjen el a lista közepe táján. Igaz, a magyar főváros inkább tartja a helyezését, azaz nem javít, de nem is ront rajta. A régiós országok közül még Csehország és Lengyelország városai képviseltetik magukat a listán, Prága a 22. helyen, Krakkó a 74.-en, Varsó pedig a 83.-on áll.

Érdekes adat, hogy a felmérésben kiemelt száz város bonyolítja a nemzetközi turistaforgalom*Ezt a külföldiekhez köthető beutazások számával méri az Euromonitor, amiből kivonja a nemzetközi munkavállalók és hallgatók határátlépéseit. 47 százalékát. A vizsgálat több mint 400 várost figyelembe véve készült, amelyek közül a kifejezetten a turizmusra épülő tengerparti üdülőhelyeket és síparadicsomokat kihagyták az Euromonitor munkatársai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg ártott Budapest turizmusának a tavalyi vizes vbMessze felülmúlta az idei július a vizes világbajnokság hónapját a budapesti idegenforgalmi szektorban. Az árak viszont sokat estek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest euromonitor turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.