Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. november 27. 17:51 Adat

Ha félsz a sugárzástól, ne beszélj kínai mobilon, és ne tedd zsebre a Nokiád

Nagyon úgy tűnik, hogy a mobilfejlesztéseknél a gyártók nagy része nem helyez különösebben nagy hangsúlyt a készülék által kibocsátott sugárzás csökkentésére. A Német Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) rendkívül részletes adatbázisáról, amelyben készülékenként összesítik ezeket az adatokat, egyszer már írtunk, most azt néztük meg, hogy mi változott az elmúlt bő másfél évben. A lista sokat bővült, de a telefonok átlag sugárzása nem lett kisebb, sőt bizonyos esetekben jelentősen nőtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzen a listán megnézheted, hogy mennyire sugárzik a mobilodVan néhány gyártó, amelynél ajánlott a kihangosító és érdemes nyújtott kézzel nyomkodni a telefont.

Ahogy korábban is írtuk, a BfS a lista összeállításához egy nemzetközileg elfogadott mutatót, a Specific Absorption Rate-t (SAR) használja, amit fajlagos energiaelnyelési értékként vagy fajlagos elnyelési tényezőként szoktak magyarra fordítani. Az SAR (watt/kilogramm mértékegységben) azt mutatja meg, hogy a szervezetünk mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben. A mutatóra referenciaérték is van: a 2 W/kg feletti SAR-értéket produkáló telefonokat nem engedik forgalomba hozni az egészségre gyakorolt káros hatásuk miatt.

Az elmúlt bő másfél évről egyértelmű trend felállítása azért nehézkes, mert a hivatal folyamatosan bővíti az adatbázist, de nem csak új modellekkel, hanem olyan készülékekkel is, amik már egy ideje piacon vannak, ám valamiért korábban nem mérték be őket. Tavaly februárban a fülnél mért sugárzásra bő 2700 a testnél mértre pedig 1200 mobil esetében volt adatuk, most mind a kettő esetben közel ötszázzal több készülék szerepel az adatbázisban. Ezeknek azonban csak egy része olyan, amely tavaly, vagy az  idén került piacra.

Mindenesetre az látszik, hogy a listán szereplő

mobilok telefonálás közben a fülnél mért átlagos sugárzása nem változott érdemben 2018 eleje óta, a testet érő sugárzás viszont igen, méghozzá a várható iránnyal ellentétesen.

Míg utóbbinál az átlag tavaly 0,93 watt per kilogramm volt, most közel 1,2.

Nehéz megmondani, hogy ezért mennyiben felelősek a kevésbé ismert márkák a listán korábban nem szereplő régebbi modelljei, de az biztosan kijelenthető, hogy nem csak az adatbázis ilyen telefonokkal történő bővítése okozta a romlást. Sok esetben ugyanis az elmúlt másfél évben piacra dobott készülékek sugárzása sem volt érdemben alacsonyabb a régebbi modellekénél. Sőt, még a top 10-be is kerültek olyan mobilok, amelyek értékesítését tavaly, vagy tavaly előtt kezdték meg.

 

Bár többségében mind a két listán kevésbé ismert márkák produkálták a legrosszabb eredményeket, azért a népszerű brandek, sőt a legnagyobb gyártók készülékei közül is kerültek be a top 10-be. A fejnél mért sugárzásban például a román Allview, az Alcatel és két kifejezetten magas piaci részesedéssel rendelkező kínai gyártó, az Oppo és a Xiaomi készülékei állnak a legrosszabbul. Az Opponak és a Xiaominak ráadásul egyaránt van olyan mobilja a tíz legjobban sugárzó között, amit 2018-ban vezettek be.

Ami a fülnél a két kínai gyártó, az a testnél a Nokia. A szebb napokat is megélt márka három készüléke is a tízes toplistára került, az első húszban további három telefonjuk van. Ezek közül pedig több is viszonylag friss, kevesebb, mint két éve van piacon.

 

Ahogy azt az eddigiekből már sejteni lehet, a nagy márkák véletlenül sem teljesítenek törvényszerűen jobban a konkurenseknél ebben a terméktulajdonságban. A világpiac 70 százalékát uraló öt gyártó közül még forgalomban lévő telefonjaik alapján a fejnél mért sugárzásban a Samsung kivételével minden márka alulteljesít.

Az Apple például különösen magas átlagértéket produkált, ráadásul úgy, hogy az újabb modelljei sokkal jobban sugároznak, mint a régiek.

A Samsung sikere is relatív, az elmúlt másfél évben ugyanis a dél-koreai gyártó is rontott, mivel az új készülékeknél mintha háttérbe került volt a sugárzás. A fülnél mért mutatójuk konkrétan egy idei modellnél a legmagasabb, de még egy elmúlt másfél évben piacra került készülék van a top3-ban.

 

A testnél mért sugárzásánál pedig még rosszabbak a Samsung esetében tapasztalható trendek. Másfél éve ebben is kifejezetten jól álltak, most azonban már az átlagnál gyengébb számokat produkáltak, és az öt vezető cég közül csak az Oppót sikerült felülmúlniuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat mobiltelefon SAR sugárzás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.