Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 9. 11:55 Adat

Melegrekordok százai dőltek meg idén nyáron

Több nyugat-európai ország élte át a valaha volt legmelegebb nyarát idén júniusban és júliusban az egymást érő hőhullámok miatt, sőt, az északi félteke más részein, például az Egyesült Államokban és Japánban is előfordultak perzselő napok. Az idei nyár rendkívüli forróságáról árulkodik, hogy a BBC által idézett adatok szerint május és augusztus között összesen 396 melegrekord dőlt meg a Föld 29 országában – vagyis nemcsak a hosszan tartó meleggel, hanem gyakran a szélsőségesen forró napokkal is meg kellett birkózni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorra dönti a mindenkori melegrekordokat a brutális nyugat-európai hőségPárizsban minden idők legmelegebb napjára készülnek, a Loire medrében alig van víz, Nagy-Britanniában és Németországban is úgy néz ki, hogy megdől a melegrekord.

A globális felmelegedés hatásai jól látszanak az egyes években beállított rekordok számán is. A kilencvenes évek előtt jellemzően az egyes években még csak a mérőállomások két százaléka jelzett korábban soha sem tapasztalt meleget, azonban mostanra egyre többször fordulnak elő olyan évek, amikor ez az arány az öt százalékot is meghaladja. Ez úgy tűnik, hogy az idén is be fog következni; igaz, ebből a szempontból voltak már sokkal keményebb évek is: 2003-ban és 2010-ben a mérőhelyek mintegy nyolc százalékánál regisztráltak korábban nem mért magasságú hőmérsékletadatot.

Persze figyelembe kell venni azt is, hogy a kellően régóta (legalább negyven éve) üzemelő műszerek nagy része Európában és Észak-Amerikában működik, vagyis leginkább ezeket a területeket lehet jellemezni a hőmérsékletrekordokra vonatkozó statisztikákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz volt Európa legmelegebb nyara, és befektetők vagyonokat kerestek ezenAz idei nyár egyik legjobb befektetése a karbon kredit volt, ami az EU klímapolitikájának egyik sarokköve. De hogy működik ez, és jó, ha a hedge fundok a klímaváltozáson szedik meg magukat?

Az európai országok közül érdemes kiemelni Franciaországot, ahol új országos abszolút melegrekord állt be idén a 46 Celsius-fokos hőhullám nyomán. Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Luxemburgban és Németországban is számos olyan mérőállomás van, ahol helyi csúcsok dőltek – a BBC alábbi ábráján érdemes az egyes napokon abszolút rekordot döntő mérőállomásokat jelölő sötétvörös pontokat figyelni.

 

Sorry, your browser cannot display this map

 

 

Forrás: BBC

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat éghajlatváltozás globális felmelegedés klímaváltozás melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.