Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 8. 11:22 Adat

Az infláció már az európai recesszió begyűrűzését mutatja

Visszaesett az infláció üteme szeptemberben, tette közzé a KSH. A fogyasztói árindex 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így már több mint egy százalékponttal alacsonyabb az idei csúcsnál, ami májusban volt 3,9 százaléknál.

 

Ez némi meglepetés, hiszen a forint soha nem látott szintre gyengült ebben a hónapban, ami az összes importterméket drágítja. És átmenetileg volt némi aggodalom a kőolajárakkal kapcsolatban is. Ehhez képest az üzemanyagok ára csökkent, a benzin literje például 381 forint volt a KSH szerint, ami az egy hónappal és az egy évvel korábbinál is kevesebb.

Az egyes termékek árváltozásánál is látszik, hogy ugyan éves összevetésben drágul a legtöbb termék, de havi szinten már bőven találni dolgokat, amik olcsóbbá váltak augusztushoz képest. Mérsékeltebbé vált például a nagy zöldséginfláció is (persze a paradicsom vagy a krumpli esetében ennek szezonális okai vannak).

 

Ugyanakkor a maginfláció 3,9 százalékra, a Magyar Nemzeti Bank kedvenc mutatója, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 3,4 százalékra emelkedett. Ez arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is pörög, a belső folyamatokból az infláció növekedése következne.

Csakhogy a nemzetközi környezet borúsabbra fordult, még ha ez egyelőre Magyarországon nem is érződik annyira. A jegybank vezetői a legutóbbi kamatdöntés után jelezték, hogy szerintük a gyengébb árfolyam okozta drágulást ellensúlyozza, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az eurozóna gazdasága lassul, sőt a recesszió felé tart, ezért onnan deflációt importálunk. A mostani inflációs adat egyelőre ezt erősíti meg.

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Jandó Zoltán
2020. október 20. 12:27 Adat

A román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyar

Először fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Avatar Avatar
2020. október 19. 16:52 Adat, Vállalat

Együtt váltottunk rendszert a csehekkel, de hol tartanak most a magánvállalataink?

A csehek egy lépéssel előrébb járnak, a magyar cégeknek aktívan kell gondolkodniuk arról, hogyan fogják a működésüket a jövőben is fenntartani.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.