Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 8. 11:22 Adat

Az infláció már az európai recesszió begyűrűzését mutatja

Visszaesett az infláció üteme szeptemberben, tette közzé a KSH. A fogyasztói árindex 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így már több mint egy százalékponttal alacsonyabb az idei csúcsnál, ami májusban volt 3,9 százaléknál.

 

Ez némi meglepetés, hiszen a forint soha nem látott szintre gyengült ebben a hónapban, ami az összes importterméket drágítja. És átmenetileg volt némi aggodalom a kőolajárakkal kapcsolatban is. Ehhez képest az üzemanyagok ára csökkent, a benzin literje például 381 forint volt a KSH szerint, ami az egy hónappal és az egy évvel korábbinál is kevesebb.

Az egyes termékek árváltozásánál is látszik, hogy ugyan éves összevetésben drágul a legtöbb termék, de havi szinten már bőven találni dolgokat, amik olcsóbbá váltak augusztushoz képest. Mérsékeltebbé vált például a nagy zöldséginfláció is (persze a paradicsom vagy a krumpli esetében ennek szezonális okai vannak).

 

Ugyanakkor a maginfláció 3,9 százalékra, a Magyar Nemzeti Bank kedvenc mutatója, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 3,4 százalékra emelkedett. Ez arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is pörög, a belső folyamatokból az infláció növekedése következne.

Csakhogy a nemzetközi környezet borúsabbra fordult, még ha ez egyelőre Magyarországon nem is érződik annyira. A jegybank vezetői a legutóbbi kamatdöntés után jelezték, hogy szerintük a gyengébb árfolyam okozta drágulást ellensúlyozza, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az eurozóna gazdasága lassul, sőt a recesszió felé tart, ezért onnan deflációt importálunk. A mostani inflációs adat egyelőre ezt erősíti meg.

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2019. november 7. 06:55 Adat

Amit a kormány nagy sikernek állít be, azt könnyedén felülmúlják a szlovákok, lengyelek és csehek

Hiába a rekordok, a külkereskedelmünk növekedése jelentősen elmarad a visegrádi országokétól. Az ázsiai áttörés egyedül nekünk nem jött össze.

Jandó Zoltán
2019. november 1. 13:43 Adat

Egész Közép-Európa gyorsabban gazdagodott 2002 óta, mint Magyarország

A társadalmi egyenlőtlenségek is sokkal nagyobb mértékben nőttek a térség országaiban, mint nálunk. A magyarok vagyonát az ingatlanpiac mozgatja.

Stubnya Bence
2019. október 28. 11:11 Adat

A nehézipart is verik környezetszennyezésben a városi terepjárók

Jóval nagyobb többletkibocsátást okoz a SUV-ok terjedése, mint amennyi szén-dioxid-kibocsátást megspórolunk elektromos autóval és azzal, hogy hatékonyabbá válik a kisebb autók üzemanyag-felhasználása.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.