Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 8. 11:22 Adat

Az infláció már az európai recesszió begyűrűzését mutatja

Visszaesett az infláció üteme szeptemberben, tette közzé a KSH. A fogyasztói árindex 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így már több mint egy százalékponttal alacsonyabb az idei csúcsnál, ami májusban volt 3,9 százaléknál.

 

Ez némi meglepetés, hiszen a forint soha nem látott szintre gyengült ebben a hónapban, ami az összes importterméket drágítja. És átmenetileg volt némi aggodalom a kőolajárakkal kapcsolatban is. Ehhez képest az üzemanyagok ára csökkent, a benzin literje például 381 forint volt a KSH szerint, ami az egy hónappal és az egy évvel korábbinál is kevesebb.

Az egyes termékek árváltozásánál is látszik, hogy ugyan éves összevetésben drágul a legtöbb termék, de havi szinten már bőven találni dolgokat, amik olcsóbbá váltak augusztushoz képest. Mérsékeltebbé vált például a nagy zöldséginfláció is (persze a paradicsom vagy a krumpli esetében ennek szezonális okai vannak).

 

Ugyanakkor a maginfláció 3,9 százalékra, a Magyar Nemzeti Bank kedvenc mutatója, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 3,4 százalékra emelkedett. Ez arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is pörög, a belső folyamatokból az infláció növekedése következne.

Csakhogy a nemzetközi környezet borúsabbra fordult, még ha ez egyelőre Magyarországon nem is érződik annyira. A jegybank vezetői a legutóbbi kamatdöntés után jelezték, hogy szerintük a gyengébb árfolyam okozta drágulást ellensúlyozza, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az eurozóna gazdasága lassul, sőt a recesszió felé tart, ezért onnan deflációt importálunk. A mostani inflációs adat egyelőre ezt erősíti meg.

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2019. október 12. 18:28 Adat, Világ

Nincs olyan kontinens, ahol ne lenne otthon a 20 legszennyezőbb vállalat

A hatvanas évek óta tudott róla az olajipar, hogy klímaváltozást okoznak a termékei, egy civilszervezet szerint ezért felelőssége van a folyamat megállításában is.

Hajdu Miklós
2019. október 9. 11:55 Adat

Melegrekordok százai dőltek meg idén nyáron

A sokáig tartó meleg mellett bőven kijutott a szélsőségesen forró napokból is a nyári hőhullámok során.

Avatar
2019. október 9. 10:11 Adat

Lassan nyugdíjas korú egy átlagos háziorvos, de egyre több helyen nincs is

A költségvetési zárszámadásokban szereplő számok is mutatják, hogy egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis, miközben elöregszik a szakma.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. október 12. 12:09 Közélet

Egymáshoz hasonló településeken sem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek

Akkor sem látszik, hogy a kormánypárti vezetésű önkormányzatok jobb anyagi körülmények között működnének, ha egymáshoz sok szempontból hasonló fideszes és a kormánypárton kívüli vezetésű településeket összemérve vizsgáljuk meg a kérdést.

Jandó Zoltán
2019. október 11. 16:00 Közélet, Vállalat

Tízmilliárdokat költött Borkai városában telkekre az Audi

Kifejezetten sokat áldozott az Audi azokra a korábbi szántókra, ahol később az autógyártó logisztikai központja épült fel.

Bucsky Péter
2019. október 11. 07:01 Közélet

Gazdagabbak a fideszes kerületek, de az ellenzékiek jobban gyarapodnak

Vagyonosabbak az önkormányzatok és jobban lehet keresni a kormánypárt által vezetett fővárosi kerületekben, de az ellenzékiek lakossága gyorsabban nő.