Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 8. 11:22 Adat

Az infláció már az európai recesszió begyűrűzését mutatja

Visszaesett az infláció üteme szeptemberben, tette közzé a KSH. A fogyasztói árindex 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így már több mint egy százalékponttal alacsonyabb az idei csúcsnál, ami májusban volt 3,9 százaléknál.

 

Ez némi meglepetés, hiszen a forint soha nem látott szintre gyengült ebben a hónapban, ami az összes importterméket drágítja. És átmenetileg volt némi aggodalom a kőolajárakkal kapcsolatban is. Ehhez képest az üzemanyagok ára csökkent, a benzin literje például 381 forint volt a KSH szerint, ami az egy hónappal és az egy évvel korábbinál is kevesebb.

Az egyes termékek árváltozásánál is látszik, hogy ugyan éves összevetésben drágul a legtöbb termék, de havi szinten már bőven találni dolgokat, amik olcsóbbá váltak augusztushoz képest. Mérsékeltebbé vált például a nagy zöldséginfláció is (persze a paradicsom vagy a krumpli esetében ennek szezonális okai vannak).

 

Ugyanakkor a maginfláció 3,9 százalékra, a Magyar Nemzeti Bank kedvenc mutatója, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 3,4 százalékra emelkedett. Ez arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is pörög, a belső folyamatokból az infláció növekedése következne.

Csakhogy a nemzetközi környezet borúsabbra fordult, még ha ez egyelőre Magyarországon nem is érződik annyira. A jegybank vezetői a legutóbbi kamatdöntés után jelezték, hogy szerintük a gyengébb árfolyam okozta drágulást ellensúlyozza, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az eurozóna gazdasága lassul, sőt a recesszió felé tart, ezért onnan deflációt importálunk. A mostani inflációs adat egyelőre ezt erősíti meg.

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. január 15. 14:49 Adat

Nincs még egy olyan sorozat a világon, mint a Barátok közt

A leghosszabb sorozatok heteket vesznek el az ember életéből, a szappanoperák azonban ennél is nagyobb időgyilkosok.

Kasnyik Márton
2020. január 14. 10:21 Adat

Hét éve nem volt ilyen magas az infláció, mi történik az uborkával és a disznóhússal?

Örülhetnek a hagyma-káposzta-krumpli rajongói, szomorkodhatnak az uborkakedvelők és lakbért fizetők.

Jandó Zoltán
2020. január 7. 16:42 Adat

Kelet-Európa kiürül, a Szaharában népességboom lesz

Az ENSZ szerint 2100-ban nagyjából 3,1 milliárddal leszünk többen a Földön, mint jelenleg, és ebből a növekményből közel 3 milliárdot Afrika hoz majd össze.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 16. 17:10 Vállalat, Világ

Európai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajta

Abban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

Torontáli Zoltán
2020. január 16. 06:57 Élet, Közélet

Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhában

A táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

Bucsky Péter
2020. január 15. 06:58 Közélet

Álzöld látszatintézkedésben ért egyet Orbán és Karácsony

A kormányfő elektromos buszos ötletét a főpolgármester is támogatja. Megmutatjuk, miért tévednek mindketten.