Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 8. 11:22 Adat

Az infláció már az európai recesszió begyűrűzését mutatja

Visszaesett az infláció üteme szeptemberben, tette közzé a KSH. A fogyasztói árindex 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így már több mint egy százalékponttal alacsonyabb az idei csúcsnál, ami májusban volt 3,9 százaléknál.

 

Ez némi meglepetés, hiszen a forint soha nem látott szintre gyengült ebben a hónapban, ami az összes importterméket drágítja. És átmenetileg volt némi aggodalom a kőolajárakkal kapcsolatban is. Ehhez képest az üzemanyagok ára csökkent, a benzin literje például 381 forint volt a KSH szerint, ami az egy hónappal és az egy évvel korábbinál is kevesebb.

Az egyes termékek árváltozásánál is látszik, hogy ugyan éves összevetésben drágul a legtöbb termék, de havi szinten már bőven találni dolgokat, amik olcsóbbá váltak augusztushoz képest. Mérsékeltebbé vált például a nagy zöldséginfláció is (persze a paradicsom vagy a krumpli esetében ennek szezonális okai vannak).

 

Ugyanakkor a maginfláció 3,9 százalékra, a Magyar Nemzeti Bank kedvenc mutatója, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 3,4 százalékra emelkedett. Ez arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is pörög, a belső folyamatokból az infláció növekedése következne.

Csakhogy a nemzetközi környezet borúsabbra fordult, még ha ez egyelőre Magyarországon nem is érződik annyira. A jegybank vezetői a legutóbbi kamatdöntés után jelezték, hogy szerintük a gyengébb árfolyam okozta drágulást ellensúlyozza, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az eurozóna gazdasága lassul, sőt a recesszió felé tart, ezért onnan deflációt importálunk. A mostani inflációs adat egyelőre ezt erősíti meg.

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Jandó Zoltán
2020. július 29. 06:51 Közélet

Megmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.