Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 17. 12:42 Adat

Félig mezőgazdasági, félig összeszerelő ország vagyunk pénzügyi fővárossal

Kifejezetten sokan dolgoznak az agráriumban Magyarország déli régióiban uniós összevetésben, míg északon az ipar részesedése meghatározóbb az EU-s átlagnál. Ez derül ki abból az ábrából, amit kedden közölt az Európai Unió statisztikai hivatalaként működő Eurostat. Bár az adatok 2016-osak, mivel a régiók többségére még a két évvel ezelőtti végeleges számok sem állnak rendelkezésre, a térkép így is érdekes egyszerűsítéssel mutatja az unió szektor szintű széttagoltságát, miközben ráerősít egy-egy sztereotípiára is.

A térképen hat különböző ágazatra osztották a gazdaság egészét, és azt vizsgálták, hogy ezekben a foglalkoztatottak mekkora része dolgozik. A mezőgazdaság-ipar-építőipar hármason sok mindent nem érdemes magyarázni*hacsak azt nem, hogy az agrárium halászattal és az erdőgazdálkodással is kiegészül., a másik három kategória viszont elég komplex, ugyanis a szolgáltatásokat szedték több részre. Ezek végül így alakultak

  • kis- és nagykereskedelem, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, információ és kommunikációs szolgáltatások;
  • pénzügyi és biztosítási szolgáltatások, ingatlanügyek, szakértői, tudományos és műszaki tevékenységek, támogató szolgáltatások;
  • közigazgatás, védelem, oktatás, egészségügy, társadalombiztosítás, szociális munka, művészet, szórakozás.

A szolgáltatási szféra felosztása elég logikus lépés, lévén a teljes EU-ban a foglalkoztatottak közel háromnegyede a fenti három ágazatcsoport valamelyikében dolgozik. Miközben az agrárium az emberek 4,5, és az ipar is csak 15,3 százalékának ad munkát.

 

Az Eurostat azt vizsgálta meg, hogy az egyes uniós régiókban a fentiek közül mely szektorok részesedése tér el leginkább felfelé az EU-s átlagtól. Magyarul minden régióban megnézték, hogy mely ágazatban mennyien dolgoznak, ezt összevetették a teljes uniós részesedésekkel, és egy terület annak az ágazatnak a színét kapta, amelynek helyi részesedése leginkább meghaladta az átlagot.

A térképen az látszik, hogy az EU dél-keleti részén az agrárium, Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszország északi régióiban az ipar, Franciaországban és a skandináv államokban a közigazgatás, a Benelux térségben a pénzügyi szféra, az Egyesült Királyságban pedig sok helyen a kereskedelem felülreprezentált a foglalkoztatottságon belül. (Persze ezzel együtt fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen színezős térképek erősen leegyszerűsítik a valóságban jóval komplexebb helyzetet.)

Sötétzöld: mezőgazdaság; világoszöld: ipar; lila: építőipar; rózsaszín: kereskedelmi csoport; világoskék: közigazgatási csoport; sötétkék: pénzügyi csoport

Magyarország a mezőgazdasági és az ipari tömb határán helyezkedik el: a két alföldi régióban és a Dél-Dunántúlon előbbi, a Dunántúl többi részén és Észak-Magyarországon pedig utóbbi foglalkoztatása tér el leginkább az uniós átlagtól. A két kakukktojás régió Pest megye, ahol a kereskedelem illetve a főváros, ahol a pénzügyi szféra dominánsabb a megszokottnál.

Az itthoni eltérések az uniós átlagtól azonban tulajdonképpen sehol sem kiugróak. Bár az ipar a Dunántúl északi területein jellemző 30 százalék feletti részesedése kifejezetten magasnak számít, a cseheknél nagyjából ez az átlag, és Lengyelországban illetve Szlovákiában is vannak hasonló régiók.

A mezőgazdasági megyéinkben pedig nagyjából 10-13 százalék dolgozik az agráriumban, amivel egyrészt sehol nem tud a legnagyobb foglalkoztató lenni a szektor, másrészt Bulgáriában és Görögországban szép számmal akadnak olyan régiók, ahol az emberek negyede-ötöde él a mezőgazdaságból. Sőt, Romániában olyan terület is van, ahol közel 50 százalékos a szektor részesedése a munkaerőpiacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat foglalkoztatottság ipar mezőgazdaság pénzügyi szektor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.