Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 13. 11:16 Adat

Matolcsynak vagy Vargának van igaza? Kétszer nyolc grafikon a vita eldöntéséhez

Az elmúlt hetekben mi is többször foglalkoztunk azzal az első látásra elég furcsa jelenséggel, hogy a német gazdaság legtöbb kulcsfontosságú mutatója egyre rosszabb eredményeket produkál, Magyarországon azonban mintha még nem látnánk ennek a konkrét hatásait. Mindez azért furcsa, mert azt gondolnánk, hogy a magyar ipar német kitettsége akkora, hogy a kettő szinte össze van nőve, így a németek gyengélkedése előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzik.

Igaz, erről erősen megoszlik a gazdaságpolitikusok véleménye. A múlt heti közgazdász vándorgyűlésen Matolcsy György jegybankelnök arról beszélt, hogy a német problémák 6-9 hónap alatt begyűrűznek Magyarországra. Varga Mihály pénzügyminiszter viszont azt mondta, nem gyűrűzik be Magyarországra a német ipar lassulása, hiszen az már közel egy éve tart, nálunk ennek még sincs érzékelhető hatása. Matolcsy aztán nem hagyta szó nélkül az ellenvéleményt.

Most ugyanennek a témának adunk még egy megközelítést annak kapcsán, hogy Imko Meyenburg, az Anglia Ruskin Egyetem tanára egy most publikált cikkében nyolc grafikonon foglalta össze közérthető formában, hogy szerinte miért valószínű Németország recesszióba csúszása.

Mi most ezt a nyolc grafikont mutatjuk be, de érdekességképpen a magyar verziójukat is mellé tesszük (ugyanabból a forrásból, a tradingeconomics.com-ból merítve).

Meyenburg elsőként az éves GDP-növekedést citálja, és azt hangsúlyozza, hogy a német össztermék növekedési üteme 2018 közepe óta szinte szabadesésben van a korábbi szintekhez képest.

Ugyanez Magyarországon így néz ki:

Amikor a német GDP beesik, a magyar éppen meglódul.

Meyenburg szerint azonban a németek szempontjából ennél sokkal aggasztóbb az ipari termelés adatának változása, mert az az esés, amit szintén körülbelül 12 hónapja látunk, 2012-13 óta példa nélküli.

Magyarország ebben az időszakban így teljesített ebben a mutatóban:

A 2011-13 körüli visszaesés nálunk is megvan, akkor még követtük a németeket, most azonban érdekes módon már nem.

A harmadik grafikonpáros ugyanezt mutatja meg közelebbről, először nézzük a német adatot az elmúlt 12 hónapban:

És ehhez képest a magyar ilyen volt:

Az iparon belül a feldolgozóipar elmúlt 12 hónapja – amelyben például az autóipari termelés is benne van – német optikával még ennél is rosszabbnak látszik.

Ezzel szemben a magyar (az utolsó, júniusi adatot kivéve) egyáltalán nem borzasztó, mintha mi sem történt volna. Sőt, a tradingeconomics.com adatbázisában ugyan még nem jelent meg, de a KSH-nak köszönhetően már tudjuk, hogy júliusban hatalmas felívelés jött, az előző év azonos időszakához viszonyított 12,1 százalékos növekedés kiütné az alábbi grafikonmező tetejét.

Az okokról Meyenburg azt írja, hogy a németek az utóbbi időben egyre nehezebben exportálnak, részben a kínai-amerikai kereskedelmi háború közvetett hatásai miatt. A német kereskedelmi mérleg (az export és az import egyenlege) így alakult az elmúlt 12 hónapban:

A magyar ezzel szemben ilyen volt:

Ezzel párhuzamosan a német belső fogyasztás növekedése is megtorpant (a grafikon közepén majdnem kiegyenesedik a vonal), legalábbis 2018 második felében, és csak mostanában élénkül – részben ezzel magyarázható az ipari termelés ekkori magára találása is.

Ezalatt azonban a magyar fogyasztás (sokkal kisebb volumenben és sokkal nagyobb karácsonyi szezonalitás mellett) folyamatosan emelkedett.

Meyenburg azt magyarázza, hogy szerinte a németek 2018 második felében és 2019 elején a fogyasztás helyett inkább a hiteleik visszafizetésére koncentráltak (készültek a recesszióra), és erre utalhat a lakossági hitelállomány 2018-as, visszaesést mutató trendje.

A magyarok eközben teljesen más úton járnak, fokozatosan egyre bátrabban veszik fel a hiteleket, mintha nem kellene tartani a recessziótól.

Végül pedig az állami költések grafikonját érdemes megnézni, amelyen az látszik, hogy a német központi beruházásokat 2018-ban szintén kissé visszafogták, és csak 2019-ben engedték újra érdemben növekedni.

Magyarországon azonban nincs nyoma visszafogásnak:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok cég felől aggasztó hírek érkeznek, pedig látszólag minden rendben van a magyar autóiparralAz utóbbi hónapokban számos magyar autóipari beszállító és gyártó kezdte megérezni a globális autóipar lassulását, aminek következtében olyasmik történnek az iparágban, amikre évek óta nem volt precedens.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van a német ipar, és ez már Magyarországon is érződikMost már számok is mutatják, hogy megakadt a magyar ipar lendülete.

Adat gdp Magyarország németország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.