Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 4. 11:52 Adat

Eleged van a részeg brit turistákból? Nem vagy egyedül

Érdekes felmérést közölt YouGov közvélemény-kutató a különböző nemzetiségű turisták megítéléséről. A londoni székhelyű szervezet arra volt kíváncsi, hogy az egyes országokban mely turistákat kedvelik a leginkább és a legkevésbé, de emellett rákérdeztek arra is, hogy az egyes országok lakói saját honfitársaikról mit gondolnak.

Az eredményekből az látszik, hogy földrajzilag elég eltérő, kik akasztják ki leginkább a helyieket, egy-egy régióban azonban jellemzően ugyanazokat a küldő országokat említették a leggyakrabban. Nyugat-Európában például egyértelműen a britektől irtóznak a leginkább: a spanyoloknál majdnem minden második megkérdezett a szigetországi turistákat említette, de a németeknél is ők végeztek a lista élén. Sőt maguk a britek is úgy gondolják, hogy ők a legrosszabb turisták.

 

Kelet-európai országok sajnos egyáltalán nem kerültek be a felmérésbe (legalábbis fogadó országként), de nem lenne meglepő, ha nálunk is hasonló eredményeket hozott volna a kutatás. A britek mindenesetre általánosan úgy érzik, hogy rossz a megítélésük turistaként. Tízből hatan mondták azt, hogy a helyiek inkább rossz véleménnyel vannak róluk külföldön, és csak negyedük szerint alakult ki pozitív kép a világban utazgató honfitársaikról. Ez messze a legrosszabb arány: a felmérésbe bevont országok többségében ugyanis előbbi mutató 30 százalék alatt volt.

Bár az Egyesült Királyságból érkezőknek az észak-európai országokban sincs jó hírük, ebben a térségben az oroszokat még kevésbé kedvelik: a dánoknál, a finneknél, a norvégoknál és a svédeknél is ők végeztek az élen. Ázsiában és Ausztráliában a kínaiaktól fáznak a leginkább, méghozzá nagyon magasan. A szingapúriaknak például a kétharmada gondolta úgy, hogy a kínaiak a legrosszabb turisták, de Vietnamban, Thaiföldön és Malajziában is majdnem minden második megkérdezett őket említette. A Közel-Keleten viszont szinte mindenhol a szaúdiakat fogadják a legkevésbé lelkesen.

Az, hogy a britek, az oroszok és a kínaiak is a legidegesítőbb turisták közé tartoznak, azért is kellemetlen, mert ez a három nemzet a tíz legnagyobb turistáskodó ország között van az egész világon.

 

Tavaly a kínaiak például 277 milliárd dollárt költöttek nemzetközi utazásokra, ami messze a legmagasabb érték volt globálisan, míg a britek 76 milliárddal a negyedik, az oroszok 35 milliárddal a hetedik helyen álltak a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legutóbbi elemzése szerint (pdf).

 

A három országból kettőben, Kínában és Oroszországban ráadásul kifejezetten nagy a növekedést. Az oroszoknál 2018-ban 11 százalékos gyarapodást mértek, míg a kínaiaknál ugyan csak 5 százalékkal emelkedett a költés, de a UNWTO-nál úgy számolnak, hogy miközben tavaly csak 140 millióan utaztak külföldre a legnépesebb országból, 2027-ben már 300 millióan fognak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat brit turisták felmérés Kína Oroszország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.