Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. szeptember 1. 16:31 Adat

Hirtelen sokkal több lett a dinoszaurusz, és ennek egészen meglepő oka van

A velem egykorúak, ha megerőltetik magukat, vissza tudják idézni a legtöbb dinoszaurusz-fajt, amivel a gyerekkorunk idején megismerkedhettünk mondjuk az Őslények országa című rajzfilmből: t-rex, triceratops, stegosaurus, brontosaurus és még néhány. (Még akkor is, ha a közismert dinoszauruszok egy része kamu, például a velociraptor, ami valójában egy elég apró tollas gyík volt. A filmbeli megfelelője a deinochynus, ami ugyan görögül azt jelenti, hogy “rettenetes”, de még sem volt elég menő név a filmkészítőknek. Egyébként ez is tollas volt.)

De ennek vége, a mai gyerekek már ezeknek a sokszorosával ismerkedhetnek meg a mostani dinoszauruszos könyvekből, köztük olyan dinoszauruszokról, amelyekről korábban nem is hallhattunk. Nem azért, mert a gyerekkönyvek írói sokkal nagyobb tudásanyagot szeretnének átadni, hanem egyszerűen sokkal több lett a dinoszaurusz. A kilencvenes évek közepétől ugyanis hatalmas lendületet kapott az őslénytan, azaz a paleontológia, és elképesztő tempóban felgyorsult a dinoszauruszfajták felfedezése.

Ezt mutatja a következő ábra Jonathan Tennant tanulmányából:

 

Mint a fenti grafikonból is látszik, az utóbbi húsz év a dínófelfedezés fénykora volt. 1995 óta másfélszer több új dinoszauruszfajt fedezetek fel, mint korábban összesen.

De mi történt a kilencvenes évek közepén? Igen:

1993-ban megjelent a Jurassic Park című film,

ami egyrészt világszerte a kutatók új generációját terelte a pályára, másrészt jelentősen megkönnyítette, hogy a már aktív paleontológusok forráshoz jussnak, és finanszírozni tudják az ásatásokat. Elsősorban a közvélemény érdeklődését korbácsolta fel Spielberg filmje, ezért a kutatási forrásokat elosztó politikusoknak-bürokratáknak sem kellett magyarázkodniuk, hogy miért adnak pénzt valami olyanra, aminek – legalábbis közvetlenül – nincsen óriási gazdasági haszna. (A Jurassic Park egyébként a dinoszaurusz-DNS tanulmányozásának is lendületet adott.)

Ugyanebben az időben kezdődött a növekedési ugrás több feltörekvő országban, amelyek nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a korábban igen Észak-Amerika- és Európa-központú őslénytudományba. Különösen Kína, illetve Brazília és Argentína lett izgalmas terület. Ezekben az országokban adott volt a hatalmas és érdekes kőzetekben gazdag terep, ráadásul a bányászat és a mezőgazdaság is korábban érintetlen területekre terjedt ki, így gyakran bolygattak dinoszaurusz-csontvázakban gazdag rétegeket. Ugyanekkor ezekben az országokban – részben nacionalista indíttatásra – jelentős pénzt raktak a hazai paleontológiai szakma felépítésébe.

Korábban az észak-amerikai T-Rexeket tartották a dinoszauruszvilág csúcsragadozóinak, azóta viszont felfedezték Argentínában a Gigantosaurus carolini-t, Mongóliában pedig a Tarbosaurus bataart, amelyek mind legalábbis versenyre kelnek ez addig legnagyobbnak gondolt szárazföldi húsevővel. Kínában pedig rengeteg érdekes tollas dinoszaurusz került elő, amelyek forradalmasították az emberiség megértését a dinoszauruszok és a ma élő madarak evolúciós kapcsolatáról.

A tudomány már a kilencvenes évek elején is a határán volt annak a konszenzusnak, hogy – legalábbis két lábon járó, theorpoda dinoszauruszok – a madarakra hasonlító, tollas és gyors, melegvérű állatok voltak, nem pedig hüllőszerű, lomha és pikkelyes lények, a Jurassic Parkba ez az elgondolás még nem talált utat. Mint a film készítői elárulták, azért, mert a tollas dinoszauruszok nem néztek ki elég félelmetesen, a későbbi részekben pedig már nem akartak változtatni azon, ami sikeresnek bizonyult. Ezért paradox amennyire hálásak lehetnek a dinoszaurusz-kutatók a Jurassic Parknak, annyira mérgesek is rá a tudatos tudományos hűtlenségek miatt.

A dinoszaurusz-robbanásból Magyarország sem maradt ki, a kétezres években találták a bakonyi Iharkút melletti bauxitbányában az első hazai dinoszauruszfajokat. Ezek a Hungarosaurus, a Bakonydraco, és az Iharkutosuchus neveket kapták. Később Villány és Ajka mellett is fontos lelőhelyekre bukkantak az MTA kutatói.

Arról egyelőre fogalma sincs a tudósoknak, hogy mikor érhet véget a megismert dinoszauruszfajok ugrásszerű növekedése. Az őslények evolúciója közel kétszázmillió évig tartott, mi viszont ebből csak néhány pillanatnyi időszakra látunk rá. A dinoszaurusz-fosszíliákat továbbra elsősorban a felszínhez közeli helyeken találják meg, miközben mélyen a föld alatt elképesztő gazdagságú lelettömeg lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat dinoszaurusz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.