Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 29. 14:51 Adat

A magyar cégek kétharmada lehúzza a rolót öt év után

Nem életbiztosítás Magyarországon céget indítani: egy év után minden ötödik vállalkozás megszűnik, öt év után pedig csak a harmaduk tartozik a túlélők közé – derül ki a KSH ma megjelent kiadványából.

Hivatalosan összesen 717 ezer működő vállalkozás volt az országban 2017 végén, ebből 363 ezer egyéni vállalkozó, 337 ezer kft. és bt. (részvénytársaságból 4,7 ezer, szövetkezetből, közkereseti társaságból és nonprofit gazdasági társágból pedig egyenként 2-2 ezer darabot számoltak).

Csakhogy ezek valójában igen gyorsan cserélődnek. A KSH öt éven át követi, hogy az adott évben újonnan alapított cégek közül hányan élik meg a nagykorúságot, ebben az esetben az ötéves életkort. A jó hír az, hogy az ötéves túlélési ráta 2017-ben 2011 óta először került 40 százalék fölé, az arányokban ugyanakkor nincs nagy változás.

Az alábbi ábra elmeséli a történetet: a 2013-ban indított vállalatok jellemzőbben jókor ültek rá a hullámra (ekkor volt a magyar gazdaság ciklikus mélypontja, tehát kezdődött a felívelés), az utóbbi években viszont ugyanúgy hullanak a cégek, mint korábban.

 

A sok kihaló céget magyarázhatja részben a technikai, trükkös indokból alapított cégek nagy száma is, de a mérettel a legális és érdemi tevékenységet végző cégeknél is jelentős gondok vannak. Nagyon kevesen tudnak jelentős méretet elérni, 2017-ben a vállalkozások közül csak 16,4 ezer foglalkoztatott 20 embernél többet, 250 fő feletti foglalkoztatóból pedig csak 1035 darab volt.

A jelenség mögötti okokról bővebben érdemes ezt a tanulmányt elolvasni Palócz Évától és Vakhal Pétertől, ami a tavalyi Társadalmi Riportban jelent meg.

Érdekes módon a legnagyobb kihalás a pénzügyi szektorban van – pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy a hivatalosan pénzügyi tevékenységet megadó cégeknél -, hiszen itt már az első évben megszűnik a cégek 42 százaléka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat cégadat KSH megszűnés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.