Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. május 26. 12:24 Adat

Nagyobb fizetéssel jár a sokszínű tudás a közgazdász szakmában

Nehéz kérdés a főiskolások és egyetemisták előtt, hogy mihez kezdjenek az alapszakos diploma megszerzése után. Az igazi probléma nem is az, hogy érdemes-e továbbtanulni, hanem inkább az, hogy melyik mesterszakot válasszák. A hallgatók ugyanis jellemzően dönthetnek az alapképzésük folytatását jelentő programok mellett, de jelentkezhetnek a BA vagy BSc diplomájuk területétől valamivel távolabb eső mesterszakokra is.

Balogh Gábor és Sipos Norbert azt vizsgálták meg a májusi Közgazdasági Szemlében megjelent cikkükben, hogy melyik választás a leginkább kifizetődő, már ami a későbbi fizetéseket, munkaerőpiaci kilátásokat illeti.

A 2012-ben és 2013-ban valamely közgazdaságtudományi mesterszakon végzettek béreiből jól látszik, hogy szakot megőrzőknél jellemzően többet kerestek a szakváltók a pályakezdés éveiben. Tehát kifizetődőnek tűnik kétféle közgazdaságtani szakterület ismereteit ötvözni, például elvégezni a gazdálkodás és menedzsment alapképzést, majd szélesíteni a látókört egy marketing mesterszakkal.

Van azonban egy érdekes harmadik csoport is, akik nem csak szakot, hanem tudományterületet is váltottak a mesterképzésükkel – például szociológus alapszakról jelentkeztek pénzügyi mesterre. Az ő esetükben már nem mutatkozik meg a sokszínű tudás bérelőnye, igaz, ebben az is szerepet játszhat, hogy ebben a csoportban a legmagasabb az állami munkahelyeken dolgozók aránya.

 

 

A kutatók megvizsgálták részletesebben is öt gazdálkodástudományi mesterszak esetében, hogy a szakváltók vagy a szakjukat megőrzők kerestek-e többet az első munkában töltött években. A pénzügy és számvitel szakosokat kivéve így is megmutatkozott a szakváltás bérhozama, sőt, akkor is stabilan kimutatható maradt, amikor figyelembe vették a végzettek nemét és életkorát. A bruttó jövedelem maximalizálásában tehát hatékony a szakváltási stratégia.

Persze nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy valóban a szélesebb körű tudásnak köszönhetően kerestek többet azok, akik többféle gazdaságtudományi szakot végeztek el. Már az sem biztos, hogy eleve azért jelentkeztek a hallgatók az alapszakjuktól eltérő mesterképzésre, mert változatossá és ezáltal versenyképesebbé akarták tenni a tanulmányaikat. Könnyen lehetséges például, hogy a diákoknak egyszerűen csak nem jött be az első szakjuk vagy arra az általános problémára válaszoltak így, hogy sok egyetemen a mesterképzéseken jórészt ismétlik az alapszakos tananyagot.

A kutatók szerint túlzás lenne állítani azt is, hogy önmagában a szakváltásnak köszönhető a többletjövedelem. A különböző képzések bérhozama erősen változó, tehát nem mindegy, hogy a hallgatók megtalálják-e a legjövedelmezőbb alap- és mesterszak-párokat. És nagy kérdés az is, hogy a közgazdasági tudományterületen kívül mennyiben állnak helyt a fentebbi megállapítások.

Adat egyetem felsőoktatás jövedelem közgazdaságtan pályakezdők Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. július 6. 16:25 Adat

Tízmilliárdokba került a budapesti kereskedőknek a két héttel hosszabb karantén

Pest megyében annak ellenére is kedvezőbben alakultak az országos átlagnál a kiskereskedelmi forgalmi adatok, hogy itt két héttel tovább tartott a kijárási korlátozás.

Bucsky Péter
2020. július 5. 07:55 Adat

Holland biciklisek, norvég e-autósok? Mi jobban tudjuk, hogyan kell zölden közlekedni

Ma már mindenki környezetbarátnak akar látszani, de a zöld közlekedésben a közép-európai országok sokkal előrébb járnak, mint a nyugatiak.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.