Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 17. 18:28 Adat

Egész korán költöznek el a magyar fiatalok a szomszédos országokban élőkhöz képest

Az európai átlagnál nagyjából egy évvel később hagyják el a szülői házat a magyar fiatalok – derül ki egy napokban közzétett uniós felmérésből. Itthon a nők átlagosan 25,8, a férfiak 28,3 évesen költöznek el, miközben az unióban 25 és 27 év ugyanez a két szám. Ezzel nagyjából a középmezőny végén vagyunk, az egyes országok között ugyanis elég komoly eltérések vannak.

A legkorábban a svédek hagyják el a családi fészket, ott 18,5 év az átlag, és nincs jelentős különbség a fiúk, illetve a lányok között. A másik véglet Horvátország, ahol még az előbb költöző nők is csak 30 évesen repülnek ki, a férfiaknál pedig majdnem 34 év az átlag.

 

A különbségek ráadásul viszonylag fixek, komoly változások ugyanis időben sem történnek, az elköltözés időzítése elég komoly beidegződés. Számottevő változás csak Luxemburgban volt, ahol 2010 és 2018 között 26-ról 20 év környékére csökkent a költözés átlagos ideje, de a törpeállam az ingázók nagyon jelentős száma miatt szinte minden gazdasági és társadalmi mutatóban képes extrém értékeket produkálni.

Luxemburgon kívül a 1,5-2 éves változás már kifejezetten soknak számított, és mindössze néhány országban lehetett ilyet tapasztalni. A legnagyobb mértékben a balti államokban (főleg Észt- és Lettországban), illetve a már említett svédeknél csökkent a szülői házból elköltözők átlagosa kora, míg a legnagyobb növekedést Cipruson, illetve Írországban mérték.

 

Nyolcéves időtávon Magyarországon is volt némi csökkenés, korábban azonban épp ellentétes irányú mozgást mutattak az adatok, így a 2000-es évek elejéhez képest csak minimális elmozdulás történt. Az unió átlagában pedig ennél is stabilabbak az adatok: 2002 óta minden évben 25,9 és 26,4 közötti adatot mértek, az elmúlt nyolc évben pedig egy hónapon belül mozgott az átlag.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy mi befolyásolja az elköltözés időpontját, ám a fix adatok alapján eléggé úgy tűnik, hogy főleg kulturális okok állnak a háttérben. Az elég jól látszik, hogy

a fejlettebb gazdaságú északi és nyugati államokban jellemzően előbb hagyják el a szülői házat.

De itt sem mindig egyértelmű, hogy két ország közül hol repülnek ki előbb a fiatalok: Írországban például átlagosan bő 4 évvel később költöznek, mint a sokkal szegényebb Észtországban.

Mindenesetre a költözések időpontja közötti különbséget nagyjából 40 százalékban határozza meg a jövedelem*A vásárlóerő-paritáson, vagyis az árszínvonal közötti eltérések kiszűrésével számolt jövedelem. Ez egyébként statisztikai szempontból közepesen erős kapcsolatot jelent a két változó, azaz a jövedelem és a költözés időpontja között.. Számításaink szerint, ha az átlagos jövedelem évi 1000 euróval magasabb egy országban, akkor ott nagyjából 4,5 hónappal korábban költöznek el otthonról a fiatalok.

 

Bár kevésbé meghatározó, de szintén fontos, hogy milyenek az ingatlanpiaci viszonyok az egyes országokban. Azokban a tagállamokban, ahol inkább saját lakásban élnek az emberek, jellemzően később költöznek el a fiatalok a szüleiktől, míg ott, ahol nagyobb kultúrája van az albérleteknek, könnyebben hagyják el fiatalabban a szülői házat.

Nem mindegy azonban az sem, hogy mennyire mernek hitelt felvenni lakásvásárlásra az emberek. A nyugati országok többségében – ahol viszonylag korán elköltöznek a fiatalok – kifejezetten magas az olyan háztartások aránya, amelyek ugyan saját lakással rendelkeznek, de azt hitel terheli. Ez arra utal, hogy itt a fiatalok könnyebben adósodnak el egy saját ingatlanért. Ezzel szemben Dél- és főleg Kelet-Európában sokkal alacsonyabb a kölcsönből vett otthonok aránya, azaz itt inkább kivárnak a szülői fészekben a fiatalok, minthogy hitelből vegyenek maguknak lakást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fiatalok jövedelem költözés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.