Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 9. 10:06 Adat

Évtizedes csúcsot közelít az infláció

Nem sokkal azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank hosszú évek után a pénzpolitika szigorításának irányába tett egy – apró, és nem sokkal később tompított – lépést, a KSH az infláció további emelkedéséről számolt be.

A fogyasztói árindex és kevésbé ingadozó árú termékek árából számolt maginfláció egyaránt közelebb került a 4 százalékhoz 2019 márciusban. Ezzel mindkét inflációs mutató olyan magasságba került, ahol 2012-2013 óta nem jártak.

 

Ha jobban megnézzük a fenti ábrát, látható, hogy az élelmiszerek és a szolgáltatások húzzák felfelé az inflációs mutatókat, míg a – jelentős részben importált – tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok húzzák lefelé. Ez is utal a magyar inflációs folyamatok kettősségére: a külső piacokról továbbra is stagnáló árakat importálunk, a belső piacon viszont az évek óta gyors béremelkedés hatása is kezd érezhetővé válni.

Ezért nincs könnyű helyzetben a magyar monetáris politika, amelynek elvileg fel kellene tartóztatnia az inflációt, de valójában egyáltalán nem tűnik kőkeménynek az elkötelezettsége ebben a kérdésben. Erre utal, hogy Matolcsy György – nem sokkal a hosszú idő után első apró kamatemelés bejelentése után – rögtön jelezte, hogy nem kell új kamatelési ciklusra számítani.

Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank tétovázó monetáris szigorítása is hozzájárulhat az infláció további emelkedéséhez, hiszen a forint március közepe óta tapasztalt esése az importot is jelentősen drágítani fogja.

 

A teljes fogyasztói kosáron belül ugyan csak 1 százalékot tesz ki a friss zöldség – a teljes élelmiszer-már fogyasztás 25 százalékot -, mégis feltűnő, milyen elképesztő drágulás történt ebben a kategóriában.

 

A vöröshagyma kilója például a tavaly márciusi 162 forintról 333 forintra emelkedett, de hasonlóan járt a fejes káposzta is (165 » 325 forint). A krumpli áremelkedése is ott van az élvonalban. Ezek ráadásul még februárhoz képest is tovább drágultak. A másik oldalon az alma, a narancs, a tojás és a tej jelentősebb áresésének örülhetünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.