Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Több mint 174 ezer szabadalmat jelentettek be tavaly az Európai Szabadalmi Hivatalnál. A müncheni székhelyű hivatal kedden közölte a legfrissebb adatokat, amelyek szerint 4,6 százalékkal nőttek a szabadalmi bejelentések 2017-hez képest.

A legtöbb szabadalmi kérelmet, 2493-at a német Siemens adott be tavaly, ezzel 2011 után ismét az élen végzett. A kínai mobilgyártó és távközlési rendszereket fejlesztő Huawei került a második helyre, mindössze nyolc kérelemmel maradtak le a Siemens mögött.

 

Nagy volt a riadalom 2017-ben, mivel akkor a Huawei adta be a legtöbb szabadalmi kérelmet. Többen az európai innovációt temették. Most némi vigaszt jelenthet, hogy a Siemens maga mögé tudta utasítani a kínai nagyvállalatot. A harmadik és a negyedik helyen két koreai gyártó, a Samsung és az LG áll.

A legtöbb szabadalmat amerikai cégek nyújtották be a hivatalhoz, szám szerint 43,6 ezret. Ez a tavaly beadott kérelmek negyede, egyszóval hatalmas a fölényük. A második helyen Németország áll, az ottani vállalatok több mint 26 ezer szabadalmi kérvényt adtak le. Őket követik a japánok, franciák és kínaiak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyot zuhant Magyarország az innovatív országok listájánA Bloomberg listája szerint termelékenységben és a felsőoktatás hatékonyságában az EU legrosszabbjai közé tartozunk.

Magyarországról összesen 120 szabadalmi kérvényt nyújtottak be, ez régiós összehasonlításban a harmadik helyre volt elég. Ezek túlnyomó többségét a a hazánkban működő multinacionális cégeknek adták be.

 

Az Európai Unió új tagállamai közül csak Lengyelországból (446) és Csehországból (242) nyújtottak be többet. Ausztriát viszont nem lesz könnyű utolérni, mert nyugati szomszédunkban működő vállalatok 2292 szabadalommal fordultak a hivatalhoz.

 

Ha a lakosságszám arányában nézzük meg az adatokat, akkor Magyarország már a dobogó közelében sincs a volt szocialista országok között. Egymillió lakosra vetítve a szlovén cégek tűnnek a legeredményesebbnek 47 szabadalommal, őket követik az észtek (37) és a csehek (23). Magyarország csak a hatodik helyen van, egymillió lakosra 12 szabadalom jut.

Ausztriában az egymillió lakosra jutó szabadalmak száma egyébként huszonkétszerese a magyar számnak. Igaz, Ausztria  kiugró teljesítményt nyújt az egy főre jutó szabadalmak tekintetében, csak Svájc (955,9), Hollandia (416,3), Dánia (411,4), Svédország (403,3) és Finnország (312,1) volt előttük Európában.

 

Bár a legtöbb szabadalmi kérvényt egészségügyi témában adták be, jelentősen növelték a szabadalmak számát az önvezető autókkal kapcsolatos fejlesztések.

A fenti grafikonon is látszik, hogy a második helyen lévő digitális kommunikáció és az ötödik helyen álló közlekedés témakörben összesen több mint húszezer szabdalom érkezett. A grafikonon szereplő tíz terület adja a tavaly bejelentett szabadalmak 53 százalékát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfelejtették mondani, de a Telekom 5G tesztjének szállítója a fejlett világból éppen kiutálni készült HuaweiNem verték nagy dobra a kapcsolatot, sőt egy fél mondattal még mintha vetítetni is akartak volna a közvéleménynek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Európai Szabadalmai Hivatal Magyarország szabadalmak találmány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.