Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. március 12. 13:29 Adat

Bőven lenne mit fejleszteniük a magyar városoknak a honlapjaikon

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a minősége egy település honlapjának. Ma már az egyik fontos tényező, amin meg lehet ítélni, hogy jól vagy rosszul működik egy önkormányzat. Ideális esetben minden olyan információ elérhető a falvak és városok honlapjain, ami a lakosok és a vállalatok számára fontos lehet, akik így az interneten tudják követni és intézni a helyi ügyeket. Mindez nem csak a hatékony önkormányzati működést, hanem az átláthatóságot is elősegíti, ugyanis követhetőbbé és ellenőrizhetőbbé válnak azok a tranzakciók és döntések, amelyekhez egyébként a korrupció kapcsolódhat.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) a Budapest Intézettel közös kutatásában pont ezeket a problémákat vizsgált. A CRCB a tavalyi év során harmadik alkalommal vizsgálta meg a 368*23 fővárosi kerület, 23 megyei jogú város és további 322 város. magyarországi városi önkormányzat honlapjait tartalomelemzési eszközökkel. Az eredmények szerint összességében alig javultak ezek az internetes oldalak az elmúlt években.

A CRCB 15 szempont*Például testületi ülések napirendjeinek és jegyzőkönyveinek elérhetősége, beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos dokumentumok feltöltése és olyan funkciók, mint a keresőmotor, az idegennyelvű elérhetőség és az oldaltérkép működése. alapján összeállított, az átláthatóságot és az információgazdagságot mérő indexe szinte nem változott 2015 óta, igaz 2013-hoz képest látszik némi előrelépés. Annyi pozitívum mégis elmondható, hogy a legújabb eredmények szerint már van néhány olyan város (Pécs és Kaposvár), amelyek minden kritériumnak meg tudtak felelni, míg a korábbi években erre nem volt példa.

Megjegyzés: a mutató nulla és egy között mozoghat, a nagyobb érték jelenti a jobb minőségű honlapot. A kék dobozok alsó és felső határai közötti rész lefedi a települések 50%-át (az alsó határ a 25., a felső pedig a 75. percentilisnél van), a középső vastag vonal a mediánt jelöli; az alsó bajusz a minimum, a felső pedig a maximum értéket jelöli. Forrás: CRCB

A kutatás eredményei szerint vannak azonban még mindig olyan magyar városok, ahol a transzparens internetes megjelenés egyetlen feltétele sem teljesül. Pedig többek között a velük kapcsolatos közbizalom kialakulása, de leginkább befektetők odavonzása miatt is nagyon fontos lenne, hogy javítsanak ezen. Ha egy kormányzat ugyanis átláthatóan működik, azaz nincs semmi takargatni valója, akkor a honlapján vélhetően minden fontos, az állampolgárokat érdeklő és érintő információ megtalálható. A legjobban teljesítő önkormányzatok listája a csillagra (*1.-2. Pécs, Kaposvár
3. Martfű
4.-9. Dunaújváros, Budapest X. kerület, Veszprém, Mezőkövesd, Szekszárd, Oroszlány
10.-15. Budapest II. kerület, Hévíz, Gyula, Sopron, Győr, Nagykanizsa
) kattintva érhetők el, az alábbi ábrán pedig az látható, hogy a vizsgált 15 funkció illetve információ a városi honlapok hány százalékán volt elérhető a tavalyi adatfelvétel idejében.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat átláthatóság CRCB honlapok városok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.