Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 8. 12:40 Adat

Öt éve nem volt ilyen gyors a drágulás, szigorodni fog a magyar monetáris politika

Utoljára öt évvel ezelőtt, 2014. januárban volt olyan magas a maginfláció, mint idén februárban. A mutató éves összevetésben 3,5 százalékos drágulást mutat, és a 2018 első felében tapasztalható elbizonytalanodás óta élesen emelkedik. Ez nehéz helyzetbe fogja hozni a magyar jegybankot, amely korábban jelezte, hogy a 3 százalékot meghaladó adószűrt maginflációt tekinti annak a szintnek, ami után el kell gondolkodni a monetáris politika szigorításán.

Persze nem véletlen, hogy egyszerű fogyasztóként teljesen máshogyan érezzük ezeket a folyamatokat, hiszen nem hogy az egyes termékek, hanem még a legnagyobb termékcsoportok árai is teljesen más pályán vannak.

 


Az üzemanyag- és élelmiszerárak szélsőségesen ingadoznak, miközben a tartós fogyasztási cikkek ára hosszú ideje nyomott, és a – sokkal nehezebben mérhető – szolgáltatás-árak . A maginflációs mutató azért jó figyelni, mert ebben nincsenek benne ezek a külső hatások miatt mozgékony dolgok (így a nem feldolgozott élelmiszerek, az üzemanyagok és az energia, illetve a hatósági áras termékek-szolgáltatások árváltozásainak hatását is kiszűrik).

A Magyar Nemzeti Bank azért nincs könnyű helyzetben, mert nehéz eldönteni, hogy mi hat erősebben a magyar árakra: a drágulás felé ható belső tényezők (munkaerőhiány és az ebből következő kétszámjegyű béremelkedés) vagy az ezt lassító külső tényezők. Főleg ezért nehéz dilemma ez, mert Magyarországon erősen nyitott gazdaság, azért az importárak különösen fontosak.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a jelek szerint egy sor, nem csak az árstabilitás megőrzéséről szóló feladatot is követ az MNB. Cél a gyenge forint és kamatok minél alacsonyabban tartása, és nem is csak a gazdaság egészének élénkítése miatt, hanem azért is, mert az MNB saját eredményét is rontaná a forint erősödése, vagy a kamatok emelkedése. Ráadásul még egy csavar, hogy az Európai Központi Bank az eurózóna gazdasági lassulása miatt éppen tegnap jelentette be, hogy újra lazítani kezd monetáris politikáján.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.

Hajdu Miklós
2019. március 12. 13:29 Adat

Bőven lenne mit fejleszteniük a magyar városoknak a honlapjaikon

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen képet formálnak magukról a városi önkormányzatok az interneten.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. március 12. 06:55 Adat

A budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttad

Térképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Hobot Péter Avatar
2019. március 14. 12:51 Élet

Nem lehetsz igazán sikeres, ha a pénz miatt dolgozol

Azok válnak sikeresebbé, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, állítója a Yale professzora. A vezetőknek sem árt, ha odafigyelnek arra, hogy az alkalmazottaik értéknek lássák a saját munkájukat.

Jandó Zoltán
2019. március 14. 06:45 Vállalat

Egy éve még Orbán lopott, ma már Soros szervezkedik Simicska egykori plakátjain

Három hónap alatt több állami hirdetéshez jutott Simicska Lajos korábbi plakátcége, mint a G-nap óta összesen. A csodához csak Mészáros Lőrinc érkezése kellett.