Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. február 8. 15:56 Adat

Húsz éve vergődik az olasz gazdaság, és még egy darabig nem is áll talpra

Rontott az olasz gazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozásain az Európai Bizottság a legfrissebb gazdasági előrejelzésében. A legújabb prognózis szerint idén az olasz GDP lényegében stagnálni fog (0,2 százalékos többletet jósolnak az elemzők az előző évhez képest), miközben az összes többi uniós tagállamban a bruttó hazai termék növekedésére számít a bizottság. Ehhez képest a 2018 őszén megfogalmazott várakozások még 1,2 százalékos GDP-emelkedést vetítettek előre, igaz, ez a jóslat is a legpesszimistábbnak számított az unióban.

 

Az előrejelzések szerint tehát még egy darabig nem fog érdemben bővülni az olasz GDP, a bizottság 2020-ban is csak 0,8 százalékos növekedéssel számol az országban. Az olaszoknak azonban volt idejük hozzászokni a stagnáló, sőt, bizonyos tekintetben romló gazdasági körülményekhez. Amióta ugyanis 1999-ben bevezették az eurót, tulajdonképpen nem tud előremozdulni a dél-európai ország – jól látszik ez az alábbi ábrán, ami szerint az egy főre jutó GDP a tavalyi évben alig haladta meg az 1999-es szintet.

 


A Bloomberg összeállítása szerint élénk vita zajlik Olaszországban arról, hogy vajon jól vagy rosszul jártak-e az euró bevezetésével. Mindenesetre az országban a hagyományosan jelentős feldolgozóipar versenyképessége – különösen a kisebb cégeket nézve – jócskán visszaesett a közös valutára való áttérés után, mivel többé a líra leértékelésével nem lehetett az exportpiaci pozíciókat központilag javítani.

Ezt valamelyest ellensúlyozhatta volna, hogy egyúttal az olasz állam számára kedvezőbbé váltak a hitelezési körülmények, miután a monetáris politika feletti felelősséget átvette az Európai Központi Bank, ami növelte a befektetők bizalmát. Az olasz kormányok azonban nem tudták kihasználni az alacsonyabb kamatok által teremtett nagyobb mozgásteret az államadósság csökkentésére. A vállalati szféra pedig – bár valamelyest tudott profitálni az olcsóbbá vált hitelekből – a termelékenységén nem tudott javítani, ami az egyik, ha nem a legnagyobb probléma.

 

Persze nem csak negatív tendenciák jellemzik az olasz gazdaság elmúlt húsz évét. Az ország előre tudott lépni a versenyképességi rangsorokban, csökkent a bedőléssel fenyegetett banki hitelek állománya, nőtt az exporttevékenység, és 2013 óta több millió új munkahely létesült. Az olasz kormány politikai csatái a tagállamokkal és az uniós szervezetekkel azonban komoly veszélyt jelentenek ezekre eredményekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig nem világos, hogy az EU vagy Olaszország rántja el előbb a kormányt2400 milliárd eurónyi adósság reszketve várja, hogy valaki engedjen végre az Európai Bizottság és Olaszország vitájában.

A kedvezőtlen olasz helyzet gyökerei nem mellesleg messze visszanyúlnak az euró bevezetése előtti időszakra: a rugalmatlan munkaerőpiac, a túl nagyra nőtt közszféra, a széles körű korrupció, a szűkös oktatási költségvetés és a kis cégek túlsúlyával jellemezhető vállalati szféra mind tipikus olaszországi problémák voltak már jóval a kétezres évek előtt is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európai bizottság gdp GDP-növekedés Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.