Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 4. 13:51 Adat

Meglepő, de úgy érezzük, hogy rengeteget javult az egészségünk

Bő tíz év alatt jelentősen megváltozott a magyarok viszonyulása a saját egészségükhöz. Sokkal egészségesebbnek gondoljuk magunkat, legalábbis jóval később kezdjük el egészségtelennek érezni magunkat az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján. A legfrissebb, 2016-os számok szerint a magyarok 6-7 évvel érzik tovább magukat egészségesnek, mint 2005-ben.

A magyar nők várható egészséges éveinek a száma 2005-ben 54,3 év volt, és ezzel mindössze három országot előztek meg. Míg az unióban átlagosan kevesebb mint két évvel nőtt a magukat egészségesnek érző nők életkora, addig Magyarországon ez hat év volt, 60,2-re emelkedett. Bár így is el vannak maradva az uniós átlagtól (ami 64,2), felküzdötték magukat az európai középmezőny aljára. (A grafikonon kiemelhető egy-egy ország adatsora a kurzort a neve fölé mozgatva, kattintással pedig el is lehet tüntetni.)

 

A férfiaknál még látványosabb a javulás. A 2005-ös felmérés szerint a magyar férfiak átlagosan 52,2 éves korukig érezték magukat egészségesnek. Az azóta eltelt időszakban az uniós átlag szintén két évvel nőtt (63,5-re), de a magyaroké több mint hét évvel, 59,5-re. 

 

Mind a nők, mind a férfiak több régiós országot is megelőztek, és uniós szinten csak négy olyan ország van, ahol nagyobb mértékben nőtt a magukat egészségesnek érzők életkora (mindkét nemnél Németország, Svédország, Ciprus, a nőknél még Észtország, a férfiaknál pedig Finnország). 

Míg a tendenciákat érdekes lehet egymáshoz mérni, a számokat önmagukban érdemes körültekintően kezelni, mivel a felmérés résztvevőinek egészségügyi állapota önbevalláson és szubjektív értékítéleten alapul. Minden országban azt a sztenderd kérdést teszik fel, hogy az elmúlt hat hónapban korlátozták-e egészségügyi problémák a megkérdezettek mozgását. Ennek a megítélése szubjektív, eltérően gondolkodhat erről egy litván favágó és egy monacói autóversenyző-feleség, így vannak komoly tudományos korlátai a felmérésnek.

Az is ezt mutatja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyáron közzétett becslése jelentősen különbözik az Eurostatétől. Eszerint a magyarok jelentősen le vannak maradva az osztrákoktól az egészségesen töltött évek alapján, míg az Eurostat mostani kimutatása szerint a magyarok több évvel tovább érzik magukat egészségesnek, mint az osztrákok vagy a finnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon több ember "sportol" a munkahelyén, mint a szabadbanA napi hat percet sportoló magyarok sajátos sportolási szokásaikkal emelkednek ki az európai mezőnyből. Egyébként a kontinensen általában is egyre több a tespedő.

Ennek a valódisága amiatt is megkérőjelezhető, mert egy jóval keményebb mutató, a várható élettartam szerint a finnek és az osztrákok 5-7 évvel tovább élnek a magyaroknál. A várható élettartam alapján szintén átlagon felül nőttek a magyarok számai, de közel sem annyira kimagaslóan, mint az egészségérzetükre vonatkozó kérdésnél.

 

Adat egészség egészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 10:35 Adat, Tech

Ezek a mobilok sugároznak a legerősebben

Az első helyen egy kínai gyártó szerepel, de a top tízben van Iphone, Sony és Google saját márkás készülék is.

Jandó Zoltán
2019. február 17. 18:16 Adat

Kiszámoltuk, mi kellene ahhoz, hogy tele legyenek a magyar stadionok

Elég lenne az, hogy nyolcadannyira jó legyen a magyar foci, mint az angol. Annak ellenére nem jönnek a nézők, hogy döbbenetesen olcsók a jegyek.

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.