Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 4. 13:51 Adat

Meglepő, de úgy érezzük, hogy rengeteget javult az egészségünk

Bő tíz év alatt jelentősen megváltozott a magyarok viszonyulása a saját egészségükhöz. Sokkal egészségesebbnek gondoljuk magunkat, legalábbis jóval később kezdjük el egészségtelennek érezni magunkat az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján. A legfrissebb, 2016-os számok szerint a magyarok 6-7 évvel érzik tovább magukat egészségesnek, mint 2005-ben.

A magyar nők várható egészséges éveinek a száma 2005-ben 54,3 év volt, és ezzel mindössze három országot előztek meg. Míg az unióban átlagosan kevesebb mint két évvel nőtt a magukat egészségesnek érző nők életkora, addig Magyarországon ez hat év volt, 60,2-re emelkedett. Bár így is el vannak maradva az uniós átlagtól (ami 64,2), felküzdötték magukat az európai középmezőny aljára. (A grafikonon kiemelhető egy-egy ország adatsora a kurzort a neve fölé mozgatva, kattintással pedig el is lehet tüntetni.)

 

A férfiaknál még látványosabb a javulás. A 2005-ös felmérés szerint a magyar férfiak átlagosan 52,2 éves korukig érezték magukat egészségesnek. Az azóta eltelt időszakban az uniós átlag szintén két évvel nőtt (63,5-re), de a magyaroké több mint hét évvel, 59,5-re. 

 

Mind a nők, mind a férfiak több régiós országot is megelőztek, és uniós szinten csak négy olyan ország van, ahol nagyobb mértékben nőtt a magukat egészségesnek érzők életkora (mindkét nemnél Németország, Svédország, Ciprus, a nőknél még Észtország, a férfiaknál pedig Finnország). 

Míg a tendenciákat érdekes lehet egymáshoz mérni, a számokat önmagukban érdemes körültekintően kezelni, mivel a felmérés résztvevőinek egészségügyi állapota önbevalláson és szubjektív értékítéleten alapul. Minden országban azt a sztenderd kérdést teszik fel, hogy az elmúlt hat hónapban korlátozták-e egészségügyi problémák a megkérdezettek mozgását. Ennek a megítélése szubjektív, eltérően gondolkodhat erről egy litván favágó és egy monacói autóversenyző-feleség, így vannak komoly tudományos korlátai a felmérésnek.

Az is ezt mutatja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyáron közzétett becslése jelentősen különbözik az Eurostatétől. Eszerint a magyarok jelentősen le vannak maradva az osztrákoktól az egészségesen töltött évek alapján, míg az Eurostat mostani kimutatása szerint a magyarok több évvel tovább érzik magukat egészségesnek, mint az osztrákok vagy a finnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon több ember "sportol" a munkahelyén, mint a szabadbanA napi hat percet sportoló magyarok sajátos sportolási szokásaikkal emelkednek ki az európai mezőnyből. Egyébként a kontinensen általában is egyre több a tespedő.

Ennek a valódisága amiatt is megkérőjelezhető, mert egy jóval keményebb mutató, a várható élettartam szerint a finnek és az osztrákok 5-7 évvel tovább élnek a magyaroknál. A várható élettartam alapján szintén átlagon felül nőttek a magyarok számai, de közel sem annyira kimagaslóan, mint az egészségérzetükre vonatkozó kérdésnél.

 

Adat egészség egészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2019. április 10. 19:25 Adat

Nagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközök

A legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Kasnyik Márton
2019. április 9. 17:15 Adat

A világgazdaság lassul, a magyar gazdaság gyorsul az IMF szerint

De az utóbbi időben csúnyán mellélőttek a növekedési jóslataikkal.

Kasnyik Márton
2019. április 9. 10:06 Adat

Évtizedes csúcsot közelít az infláció

Nem állt le, sőt tovább gyorsult a brutális zöldségdrágulás. Az MNB pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. április 19. 17:09 Világ

Trump szeretett volna bűncselekményeket elkövetni, de nem sikerült neki

Nagyon súlyos, amit Trumppal és az oroszokkal szemben megállapít a két éve várt Mueller-jelentés. Az elnök mégsem bukik bele.

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.