Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 4. 13:51 Adat

Meglepő, de úgy érezzük, hogy rengeteget javult az egészségünk

Bő tíz év alatt jelentősen megváltozott a magyarok viszonyulása a saját egészségükhöz. Sokkal egészségesebbnek gondoljuk magunkat, legalábbis jóval később kezdjük el egészségtelennek érezni magunkat az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján. A legfrissebb, 2016-os számok szerint a magyarok 6-7 évvel érzik tovább magukat egészségesnek, mint 2005-ben.

A magyar nők várható egészséges éveinek a száma 2005-ben 54,3 év volt, és ezzel mindössze három országot előztek meg. Míg az unióban átlagosan kevesebb mint két évvel nőtt a magukat egészségesnek érző nők életkora, addig Magyarországon ez hat év volt, 60,2-re emelkedett. Bár így is el vannak maradva az uniós átlagtól (ami 64,2), felküzdötték magukat az európai középmezőny aljára. (A grafikonon kiemelhető egy-egy ország adatsora a kurzort a neve fölé mozgatva, kattintással pedig el is lehet tüntetni.)

 

A férfiaknál még látványosabb a javulás. A 2005-ös felmérés szerint a magyar férfiak átlagosan 52,2 éves korukig érezték magukat egészségesnek. Az azóta eltelt időszakban az uniós átlag szintén két évvel nőtt (63,5-re), de a magyaroké több mint hét évvel, 59,5-re. 

 

Mind a nők, mind a férfiak több régiós országot is megelőztek, és uniós szinten csak négy olyan ország van, ahol nagyobb mértékben nőtt a magukat egészségesnek érzők életkora (mindkét nemnél Németország, Svédország, Ciprus, a nőknél még Észtország, a férfiaknál pedig Finnország). 

Míg a tendenciákat érdekes lehet egymáshoz mérni, a számokat önmagukban érdemes körültekintően kezelni, mivel a felmérés résztvevőinek egészségügyi állapota önbevalláson és szubjektív értékítéleten alapul. Minden országban azt a sztenderd kérdést teszik fel, hogy az elmúlt hat hónapban korlátozták-e egészségügyi problémák a megkérdezettek mozgását. Ennek a megítélése szubjektív, eltérően gondolkodhat erről egy litván favágó és egy monacói autóversenyző-feleség, így vannak komoly tudományos korlátai a felmérésnek.

Az is ezt mutatja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyáron közzétett becslése jelentősen különbözik az Eurostatétől. Eszerint a magyarok jelentősen le vannak maradva az osztrákoktól az egészségesen töltött évek alapján, míg az Eurostat mostani kimutatása szerint a magyarok több évvel tovább érzik magukat egészségesnek, mint az osztrákok vagy a finnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon több ember "sportol" a munkahelyén, mint a szabadbanA napi hat percet sportoló magyarok sajátos sportolási szokásaikkal emelkednek ki az európai mezőnyből. Egyébként a kontinensen általában is egyre több a tespedő.

Ennek a valódisága amiatt is megkérőjelezhető, mert egy jóval keményebb mutató, a várható élettartam szerint a finnek és az osztrákok 5-7 évvel tovább élnek a magyaroknál. A várható élettartam alapján szintén átlagon felül nőttek a magyarok számai, de közel sem annyira kimagaslóan, mint az egészségérzetükre vonatkozó kérdésnél.

 

Adat egészség egészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2019. november 14. 10:56 Adat

Milyen lassulás? Öt százalékkal száguld a magyar GDP

A harmadik negyedévben sem gyűrűzött be.

Hajdu Miklós
2019. november 13. 11:36 Adat

Tavaly még több szén-dioxidot ontottunk a levegőbe, és messze még a tetőzés

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint 2040 előtt aligha fordul csökkenésbe a kibocsátott szén-dioxid mennyisége, és legkorábban ötven év múlva érhetjük el a zéró-emissziós állapotot.

Jandó Zoltán
2019. november 12. 11:44 Adat

Magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot

Az orvos és nővérhiányt bevándorlókkal sem tudjuk kezelni, és nem azért mert erre ne lenne igény, hanem mert a nővérek például szinte mindenhol jobban keresnek.

Fontos

Torontáli Zoltán Jandó Zoltán
2019. november 14. 16:44 Vállalat

Van értelme, hogy több évnyi bérre elég pénzt ad a kormány a munkahelyteremtőknek?

Rengeteg pénzt, 13,3 millió forintot adunk minden egyes új munkahelyért, miközben évek óta munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság. Nem tűnik logikusnak a rendszer.

Jandó Zoltán
2019. november 14. 06:54 Vállalat

Hogyan lehet ennyire olcsó minden Fekete Pénteken, ha egyszer törvény tiltja?

Jogszabály szerint nem lehet beszerzési ár alatt értékesíteni, de az év többi részében nem 50 százalékos árréssel működnek a cégek. Akkor hogy van ez?

Bucsky Péter
2019. november 13. 06:48 Közélet

Budapesti behajtási díj helyett megcsinálta a kormány a kihajtási díjat

Annyit keres a kormány a fővárosi és agglomerációs autókon, amit a főváros a dugódíjból tervezne beszedni. Utóbbitól mégis félnek.