Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 31. 12:37 Adat

Durvábbnak tűnik a most dübörgő influenzajárvány a tavalyinál

Ahogyan azt minden január végefelé megszokhattuk, gyors ütemben terjed az influenza. Több kórházban látogatási tilalom van, minden százötvenedik magyar (65 ezer  ember) megjelent a háziorvosánál influenzaszerű tünetekkel, január 21 és 27 között összesen 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Érdemes megnézni, hogy az utóbbi években hogyan alakultak ezek a számok. Ez valamennyire előre jelezheti, hogy milyen lesz a járvány lefutása. Az ábrán minél szürkébb a harang alakú görbe, annál korábbi influenzajárványokat látunk, pirossal a mostani aktuális állását látni.

 

A járvány terjedése már most a tavalyi csúcspont közelében jár. Pedig még csak az év negyedik hetében vagyunk, és az utóbbi években (a különösen durva 2016-2017-es szezon kivételével) intenzív terjedés után a 7-8. héten szoktak tetőzni az influenzajárványok. De nem ritka, hogy márciusban (tehát a 8-12. héten) még bőven tart a járvány. Mindenesetre az utóbbi évek tapasztalatai alapján meglepő lenne, ha a következő héten ne terjedne tovább az influenzajárvány a mostanihoz képest.

Az influenzajárványok – kisebb mértékben közvetlenül, de sokkal inkább közvetett módon, a szövődmények miatt, vagy más betegségek kockázatait felerősítve – látványosan hozzájárulnak a halálozások január-februári megugrásához. Ehhez elég ránézni a következő adatsorra, ami 1995 óta mutatja a halálozások havi alakulását, és azon belül pirossal a légzőszervi halálozásokat.

 

A met.hu adatai szerint egyébként a különösen hideg 2017 január kivételével az utóbbi években a sokéves átlagnál 1-2 fokkal melegebb volt a január-februári országos átlaghőmérséklet. De nem csak a hideg számít, az influenzavírus a száraz levegőt szereti igazán. 2017 januárban kevés híján öt fokkal hidegebb volt a szokásosnál, és kifejezetten száraz is volt. Ez elméletileg is kedvez az influenza terjedésének, és valóban, mindkét fenti grafikonon látni a hatást.

Ebből a szempontból most nem tragikus a helyzet, ez a tél enyhébb és nem is különösebben száraz (a hétvégére várható, tíz fok feletti hőmérséklet például lassíthatja a járvány terjedését). A tavalyinál mégis lényegesen durvábbnak tűnik az influenzajárvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden harmadik magyar halála elkerülhető lenneTavaly 42 ezer magyar halt meg elkerülhető okból. Ez egész Európában az egyik legrosszabb arány.

Adat egészségügy halálozás influenza Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2019. április 20. 07:58 Adat, Közélet

Kértek 170 milliárdot a magyar focira, a kormány négyszer annyit adott

Az volt a terv, hogy 2019-re a labdarúgás a költségvetés nettó befizetője lesz, azaz nem viszi, hanem hozza majd a közpénzt. Ehelyett az idén több mint 100 milliárd megy el focira.

Kasnyik Márton
2019. április 10. 19:25 Adat

Nagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközök

A legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Kasnyik Márton
2019. április 9. 17:15 Adat

A világgazdaság lassul, a magyar gazdaság gyorsul az IMF szerint

De az utóbbi időben csúnyán mellélőttek a növekedési jóslataikkal.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. április 19. 17:09 Világ

Trump szeretett volna bűncselekményeket elkövetni, de nem sikerült neki

Nagyon súlyos, amit Trumppal és az oroszokkal szemben megállapít a két éve várt Mueller-jelentés. Az elnök mégsem bukik bele.

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.