Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 31. 12:37 Adat

Durvábbnak tűnik a most dübörgő influenzajárvány a tavalyinál

Ahogyan azt minden január végefelé megszokhattuk, gyors ütemben terjed az influenza. Több kórházban látogatási tilalom van, minden százötvenedik magyar (65 ezer  ember) megjelent a háziorvosánál influenzaszerű tünetekkel, január 21 és 27 között összesen 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Érdemes megnézni, hogy az utóbbi években hogyan alakultak ezek a számok. Ez valamennyire előre jelezheti, hogy milyen lesz a járvány lefutása. Az ábrán minél szürkébb a harang alakú görbe, annál korábbi influenzajárványokat látunk, pirossal a mostani aktuális állását látni.

 

A járvány terjedése már most a tavalyi csúcspont közelében jár. Pedig még csak az év negyedik hetében vagyunk, és az utóbbi években (a különösen durva 2016-2017-es szezon kivételével) intenzív terjedés után a 7-8. héten szoktak tetőzni az influenzajárványok. De nem ritka, hogy márciusban (tehát a 8-12. héten) még bőven tart a járvány. Mindenesetre az utóbbi évek tapasztalatai alapján meglepő lenne, ha a következő héten ne terjedne tovább az influenzajárvány a mostanihoz képest.

Az influenzajárványok – kisebb mértékben közvetlenül, de sokkal inkább közvetett módon, a szövődmények miatt, vagy más betegségek kockázatait felerősítve – látványosan hozzájárulnak a halálozások január-februári megugrásához. Ehhez elég ránézni a következő adatsorra, ami 1995 óta mutatja a halálozások havi alakulását, és azon belül pirossal a légzőszervi halálozásokat.

 

A met.hu adatai szerint egyébként a különösen hideg 2017 január kivételével az utóbbi években a sokéves átlagnál 1-2 fokkal melegebb volt a január-februári országos átlaghőmérséklet. De nem csak a hideg számít, az influenzavírus a száraz levegőt szereti igazán. 2017 januárban kevés híján öt fokkal hidegebb volt a szokásosnál, és kifejezetten száraz is volt. Ez elméletileg is kedvez az influenza terjedésének, és valóban, mindkét fenti grafikonon látni a hatást.

Ebből a szempontból most nem tragikus a helyzet, ez a tél enyhébb és nem is különösebben száraz (a hétvégére várható, tíz fok feletti hőmérséklet például lassíthatja a járvány terjedését). A tavalyinál mégis lényegesen durvábbnak tűnik az influenzajárvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden harmadik magyar halála elkerülhető lenneTavaly 42 ezer magyar halt meg elkerülhető okból. Ez egész Európában az egyik legrosszabb arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészségügy halálozás influenza Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.