Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 31. 12:37 Adat

Durvábbnak tűnik a most dübörgő influenzajárvány a tavalyinál

Ahogyan azt minden január végefelé megszokhattuk, gyors ütemben terjed az influenza. Több kórházban látogatási tilalom van, minden százötvenedik magyar (65 ezer  ember) megjelent a háziorvosánál influenzaszerű tünetekkel, január 21 és 27 között összesen 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Érdemes megnézni, hogy az utóbbi években hogyan alakultak ezek a számok. Ez valamennyire előre jelezheti, hogy milyen lesz a járvány lefutása. Az ábrán minél szürkébb a harang alakú görbe, annál korábbi influenzajárványokat látunk, pirossal a mostani aktuális állását látni.

 

A járvány terjedése már most a tavalyi csúcspont közelében jár. Pedig még csak az év negyedik hetében vagyunk, és az utóbbi években (a különösen durva 2016-2017-es szezon kivételével) intenzív terjedés után a 7-8. héten szoktak tetőzni az influenzajárványok. De nem ritka, hogy márciusban (tehát a 8-12. héten) még bőven tart a járvány. Mindenesetre az utóbbi évek tapasztalatai alapján meglepő lenne, ha a következő héten ne terjedne tovább az influenzajárvány a mostanihoz képest.

Az influenzajárványok – kisebb mértékben közvetlenül, de sokkal inkább közvetett módon, a szövődmények miatt, vagy más betegségek kockázatait felerősítve – látványosan hozzájárulnak a halálozások január-februári megugrásához. Ehhez elég ránézni a következő adatsorra, ami 1995 óta mutatja a halálozások havi alakulását, és azon belül pirossal a légzőszervi halálozásokat.

 

A met.hu adatai szerint egyébként a különösen hideg 2017 január kivételével az utóbbi években a sokéves átlagnál 1-2 fokkal melegebb volt a január-februári országos átlaghőmérséklet. De nem csak a hideg számít, az influenzavírus a száraz levegőt szereti igazán. 2017 januárban kevés híján öt fokkal hidegebb volt a szokásosnál, és kifejezetten száraz is volt. Ez elméletileg is kedvez az influenza terjedésének, és valóban, mindkét fenti grafikonon látni a hatást.

Ebből a szempontból most nem tragikus a helyzet, ez a tél enyhébb és nem is különösebben száraz (a hétvégére várható, tíz fok feletti hőmérséklet például lassíthatja a járvány terjedését). A tavalyinál mégis lényegesen durvábbnak tűnik az influenzajárvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden harmadik magyar halála elkerülhető lenneTavaly 42 ezer magyar halt meg elkerülhető okból. Ez egész Európában az egyik legrosszabb arány.

Adat egészségügy halálozás influenza Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 10:35 Adat, Tech

Ezek a mobilok sugároznak a legerősebben

Az első helyen egy kínai gyártó szerepel, de a top tízben van Iphone, Sony és Google saját márkás készülék is.

Jandó Zoltán
2019. február 17. 18:16 Adat

Kiszámoltuk, mi kellene ahhoz, hogy tele legyenek a magyar stadionok

Elég lenne az, hogy nyolcadannyira jó legyen a magyar foci, mint az angol. Annak ellenére nem jönnek a nézők, hogy döbbenetesen olcsók a jegyek.

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.