Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 31. 12:37 Adat

Durvábbnak tűnik a most dübörgő influenzajárvány a tavalyinál

Ahogyan azt minden január végefelé megszokhattuk, gyors ütemben terjed az influenza. Több kórházban látogatási tilalom van, minden százötvenedik magyar (65 ezer  ember) megjelent a háziorvosánál influenzaszerű tünetekkel, január 21 és 27 között összesen 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Érdemes megnézni, hogy az utóbbi években hogyan alakultak ezek a számok. Ez valamennyire előre jelezheti, hogy milyen lesz a járvány lefutása. Az ábrán minél szürkébb a harang alakú görbe, annál korábbi influenzajárványokat látunk, pirossal a mostani aktuális állását látni.

 

A járvány terjedése már most a tavalyi csúcspont közelében jár. Pedig még csak az év negyedik hetében vagyunk, és az utóbbi években (a különösen durva 2016-2017-es szezon kivételével) intenzív terjedés után a 7-8. héten szoktak tetőzni az influenzajárványok. De nem ritka, hogy márciusban (tehát a 8-12. héten) még bőven tart a járvány. Mindenesetre az utóbbi évek tapasztalatai alapján meglepő lenne, ha a következő héten ne terjedne tovább az influenzajárvány a mostanihoz képest.

Az influenzajárványok – kisebb mértékben közvetlenül, de sokkal inkább közvetett módon, a szövődmények miatt, vagy más betegségek kockázatait felerősítve – látványosan hozzájárulnak a halálozások január-februári megugrásához. Ehhez elég ránézni a következő adatsorra, ami 1995 óta mutatja a halálozások havi alakulását, és azon belül pirossal a légzőszervi halálozásokat.

 

A met.hu adatai szerint egyébként a különösen hideg 2017 január kivételével az utóbbi években a sokéves átlagnál 1-2 fokkal melegebb volt a január-februári országos átlaghőmérséklet. De nem csak a hideg számít, az influenzavírus a száraz levegőt szereti igazán. 2017 januárban kevés híján öt fokkal hidegebb volt a szokásosnál, és kifejezetten száraz is volt. Ez elméletileg is kedvez az influenza terjedésének, és valóban, mindkét fenti grafikonon látni a hatást.

Ebből a szempontból most nem tragikus a helyzet, ez a tél enyhébb és nem is különösebben száraz (a hétvégére várható, tíz fok feletti hőmérséklet például lassíthatja a járvány terjedését). A tavalyinál mégis lényegesen durvábbnak tűnik az influenzajárvány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden harmadik magyar halála elkerülhető lenneTavaly 42 ezer magyar halt meg elkerülhető okból. Ez egész Európában az egyik legrosszabb arány.

Adat egészségügy halálozás influenza Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 10:55 Adat

Meglepően jó volt a magyar GDP-növekedés

Egyelőre nem érintette meg a magyar gazdaságot az egyre bizonytalanabbá váló globális gazdasági hangulat.

Jandó Zoltán
2019. augusztus 11. 12:41 Adat

Kevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdők

Az elmúlt tíz évben nagyon kevés erdőt telepítettek Magyarországon. Volt olyan év, amikor a telepítés mértéke a tíz esztendővel korábbi csúcs 1 százalékát sem érte el.

Stubnya Bence
2019. augusztus 10. 11:52 Adat, Világ

Valódi kockázat, hogy sok magyar kivándorló új hazája kiszárad

A világban 17 ország 1,8 milliárd lakóját fenyegeti komoly vízellátási válság kialakulásának kockázata a következő pár évben.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.

Bucsky Péter
2019. augusztus 16. 06:52 Közélet

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Jelentős állami pénzek kerültek a külügytől a külügyminiszter testvére által vezetett kamionversenyes céghez.