Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. január 23. 16:30 Adat

A dolgozó magyar fiatalokat kevésbé fenyegeti a szegénység, mint sok európai sorstársukat

A munkát vállaló 18-24 évesek körében a szegénység kockázata valamivel nagyobb, mint a teljes népességben az Európai Unió egészét nézve. A szegénység kockázata az EU-ban dolgozó fiatalok 11 százalékát érintette az Eurostat frissen kiadott, 2017-re vonatkozó statisztikája szerint*Bár a statisztikai hivatal 2017-re adta ki a friss adatokat, azok valójában az országok túlnyomó részében az egy évvel korábbi helyzetet jellemzik., míg ez az arány az összes felnőtt munkavállalót nézve már csak 9,4 százalék.

Magyarország esetében azonban épp az európai tendenciák ellenkezőjét tapasztalhatjuk. A fiatal magyar dolgozók körében ugyanis a szegénységnek való kitettség rátája mindössze 6,6 százalék, ami uniós összehasonlításban egészen alacsony: ha rangsorba állítjuk a tagállamokat, Magyarország a hetedik helyre kerül.

Ezzel szemben a teljes dolgozó felnőtt népességet nézve már az uniós átlagot meghaladó 10,2 százalékos arányt rögzített az Eurostat. Ez utóbbi adattal Magyarország már egyáltalán nem szerepel olyan jól az Európai Unión belül, a tagállamokat e ráta szerint sorba rendezve a huszonegyedik helyre kerül.

 


Érdemes a térképen váltogatni a fiatalokra és az összes felnőttre vonatkozó adatok között, mert vannak meglepő eredmények. Luxemburgban például kifejezetten magas a szegénység kockázata a fiatal és az összes felnőtt dolgozó körében is, ami furcsának tűnhet, hiszen a világ egyik leggazdagabb országáról van szó.

A jelenség hátterében az áll, hogy az Eurostat az adott tagállam jövedelmi viszonyaihoz képest határozza meg a szegénységi küszöböt: ha valaki az országában mért medián jövedelem*amelynél pontosan ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet 60 százalékánál kevesebbet kap, akkor őt már potenciálisan szegénynek minősíti az uniós statisztikai hivatal. Luxemburgban ráadásul a fiatalok körében kifejezetten jellemző a minimálbéres fizetés, amelynek a bruttó összege havi 2000 euró. A legrosszabb helyzetben lévő Romániában ezzel szemben 2017-ben még 300 euró körül alakult a minimálbér.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnádHiába a bérrobbanás Magyarországon, a régiós országokban is sorra mennek el a magyarok mellett az uniós jövedelmi listán. Nyakunkon a bolgárok, zárkóznak a románok, Ausztria egyre távolabb.

Adat eu-silc Eurostat jövedelem szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2019. november 19. 12:10 Adat, Élet

Magyarországon 330 ezren élnek WC nélkül, Romániában ötmillióan

Ha valaki nem értesült volna róla, ma van a WC világnapja, ami elsőre talán megmosolyogtató lehet egy számítógép mögül a nyugati világból. Az esemény azonban egy kifejezetten súlyos problémára igyekszik felhívni a világ figyelmét. Az öblítővizes (vagy angol) WC hiánya ugyanis rendkívüli egészségügyi kockázat, az ENSZ becslése szerint sok százezren halnak meg évente a higiénikus WC-k hiánya miatt.

Jandó Zoltán
2019. november 18. 15:13 Adat

A pályakezdő férfiaknak nem sok jobb hely van Európában, mint Budapest

Miközben Olasz- és Görögország egyes régióiban a pályakezdők kétharmada munkanélküli, nálunk közel 90 százalékuk talál állást, ami uniós viszonylatban sem rossz.

Váczi István
2019. november 15. 06:52 Adat, Vállalat

Lejtőre került az autóipari foglalkoztatás a legfontosabb megyében

Dübörög a járműipar termelése Győr-Moson-Sopron megyében, a legnagyobb cégek létszáma viszont fogyni kezdett. Országosan a rendelésállomány is apad.

Fontos

Bucsky Péter
2019. november 19. 06:59 Közélet

Hatmilliárdos gödörből kell kihúzni Tarlósék elfuserált projektjét

Még a tesztkapukat is leszerelik a bedőlt e-jegyrendszer után, 8,6 milliárdért cserébe két szervere és pár kétséges hasznú szoftvere marad a BKK-nak.

Jandó Zoltán
2019. november 18. 06:47 Közélet, Vállalat

Mészároséknak már 410 milliárdnyi cégvagyonról van papírjuk, de ennél is többet halmoztak fel

Kétszázmilliárd forintra értékelték fel Orbán Viktor barátjának családi cégét. A felcsúti gázszerelő nagyjából az 1200. leggazdagabb ember lehet a világon.

Jandó Zoltán
2019. november 15. 15:46 Közélet

Rejtőzködő harcostárs szállt be Mészárosék családi cégébe

A második legismertebb tiszakécskei milliárdos, Varga Károly, akinek korábban is volt üzleti kapcsolata Mészáros Lőrinccel, egy követelésért cserébe 2 százalékos részesedést kapott a Talentis Zrt-ben.