Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. január 19. 14:03 Adat

Megtudtuk, miért kerül a KSH-nál 235 forintba a Magyar Nemzet fél évvel a megszűnése után

Az inflációs beszámolókból legtöbbször általában csak az derül ki, hogy mennyivel nőtt a fogyasztói kosár ára, ami egy mesterséges, csak elméletben létező dolog, amiben az átlagos magyar kiadásait próbálják utánozni. Ám a statisztikai hivatal (KSH) rengeteg konkrét termék árát is közzéteszi minden hónapban. Ebből a táblázatból lehet megtudni, hogy átlagosan egy kiló liszt 150, egy palack 1,75 literes Coca Cola 350, egy fogkrém 487, míg egy férfi hajvágás 1950 forint volt tavaly decemberben Magyarországon.

A KSH nem közli minden termék árát, csak egyes kiválasztott árukét és szolgáltatásokét, és itt is jellemzően nem konkrét márkák, hanem termékcsoportok jelennek meg (igaz, ennek ellenkezőjére is van példa). A felsorolásban így is vannak érdekességek. Például a statisztikai hivatal még decemberben is számolt az áprilisban megszűnt Magyar Nemzettel, a cigaretták közül a 80-as 90-es évek slágertermékeit emelik ki, a minőségi sör mindössze 24 forinttal drágább a sima világosnál, az átlagos napi menüért viszont 200 forinttal kell többet fizetni, mint a Miniszterelnökség menzáján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA benzin legyőzte a zöldségdrágulást, megbotlott az inflációDecemberben még drágább lett a rakott krumpli.

Hogyan méri az árakat a KSH?

A KSH árösszeírói hónapról hónapra közel ezer*Jelen állás szerint egészen pontosan 939 termék, amelyek ide kattintva egy táblázatban letölthetőek. termék és szolgáltatás árát gyűjtik be szerte az országban előre meghatározott helyeken. Ezeket a konkrét minőségi jellemzőkkel körülhatárolt termék- és szolgáltatáscsoportokat hívja a hivatali szakzsargon reprezentánsoknak.

A reprezentánsok kiválasztása nem egyszerű, a KSH ugyanis több elvet igyekszik egyszerre figyelembe venni, hogy az árak hónapról hónapra összehasonlíthatóak legyenek, és a fogyasztói kosárba tényleg azok kerüljenek bele, amit meg is vesznek az emberek. Követelmény, hogy az árindex az adott havi valóságos kínálatot tükrözze, ezért a felírás napján*Ami felíróhelyenként a hónap 1. és 20. napja között szóródik. ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Cél továbbá, hogy az index kifejezze a tényleges keresletet is, ezért az olyan reprezentánsok esetében, amelyeken belül különböző választékelemek találhatóak, a leginkább keresett áru árát jegyzik fel. Ugyanakkor törekednek az állandóságra és az összehasonlíthatóságra, így az árösszeírók lehetőség szerint folyamatosan ugyanannak a választékelemnek az árát jegyzik fel, amelyikkel a felírást elkezdték.

Az egyes célok azonban még ilyen körülbástyázottnak tűnő módszertan esetén is könnyen sérülhetnek. Az ebből eredő problémákkal, és az inflációra gyakorolt hatásával egy korábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is akkora az infláció, amekkorát a KSH kimutatVannak olyan tételek, amelyekkel nem tudnak megbirkózni a statisztikusok. Valószínűleg sokkal gyorsabban drágul az életünk, mint az a hivatalos számokból kiolvasható.

A lényeg azonban, hogy az árfelírók minden megyében havonta feljegyzik a fenti elvek szerint kiválasztott konkrét termékek és szolgáltatások árát. Így minden hónapban reprezentánsonként 35–150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze az árindex-számításhoz. Egy-egy termék országos, havi átlagárát az országos mintában összegyűjtött valamennyi ár egyszerű számtani átlaga adja, ezek szerepelnek az említett táblázatban*Ami nem az összesen 939 reprezentáns átlagárát sorolja fel, csak azoknak egy részét..

A fenti módszertan pedig nagyjából minden korábban említett furcsaságra választ ad.

Magyar Nemzet decemberben

Az áprilisban bezárt napilap ára azért szerepelt még nyolc hónappal később is változatlan áron a KSH adatbázisában, mert a hivatal évente csak egyszer vizsgálja felül az árösszeírásban szereplő termékek és szolgáltatások listáját. Ahogy kérdésünkre fogalmaztak:

a megszűnt újság is csak a 2019. évi  listából kerülhet majd elhagyásra, 2018. fennmaradó hónapjaira az utolsó ténylegesen megfigyelt ár került továbbvezetésre.

Dohánytermékek

Bár a szűkebb listában csak a Sopianae, a Symphonia és a Multifilter márkák árait tünteti fel a KSH valójában ennél jóval több dohánytermék árát követik hónapról hónapra. A felmérésben benne vannak a rövid arany Marlboro, a Blue Philip Morris, a narancssárga Pall Mall és a West Silver cigaretták, illetve utóbbi két márkából a cigarettadohány is. A KSH magyarázata szerint a publikált számok között azért csak az első három szerepel, mert ezek árát kísérik figyelemmel a legrégebben, és így biztosítható a leghosszabb idősor.

Minőségi vs. világos sör

A közzétett termékcsoportok között kétféle sört különböztetnek meg: a világosat és a minőségét. A kettő között azonban folyamatosan minimális, alig több mint 10 százalékos árkülönbség van, ami a jelzők alapján első ránézésre egy laikus számára furcsa lehet.

 

A KSH azokat söröket tekinti minőséginek, amelyen szerepel a minőségi vagy prémium megjelölés. Ez elsőre nem tűnik túl szakmai megoldásnak, de mégis az, a minőségi jelzőt ugyanis nem lehet bármilyen termékre ráírni. Csak azok a sörök lehetnek ilyenek, amelyek – a felhasznált maláta mennyiségétől függő – úgynevezett extrakt (oldott anyag tartalma) meghaladja a 11 százalékot. Ezt pedig a gyártók elég komolyan is veszik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy korábbi söröket érintő vizsgálatában például úgy fogalmazott: „talán először tudjuk leírni eredményeink összefoglalójában, hogy a vizsgált termékek minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak”. Ez alapján a különböző sörök ára között pedig tényleg nincs jelentős eltérés.

Napi menü

Rákérdeztünk a hivatalnál arra is, hogy pontosan mit értenek „napi menü” alatt, ami decemberben átlagosan 1050 forint volt, 80 forinttal több mint egy évvel korábban. A válasz szerint ez az éttermekben a kínálatból előre meghatározott két fogásból összeállított menü, amit nem külön-külön az étlapról választ ki a vendég. Azaz épp olyan, amilyen a Miniszterelnökség elmúlt napokban nagy vihart kavart menzáján is kapható az országos átlagnál 200 forinttal olcsóbban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.